Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-09-2019 16:52

Συνεχίζονται οι εργασίες της 64ης Παγκόσμιας Διάσκεψης του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου (CPA) στην Ουγκάντα

Συμμετέχει αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων

Συνεχίζονται στην Καμπάλα της Ουγκάντας οι εργασίες της 64ης Παγκόσμιας Διάσκεψης του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου (CPA), στην οποία συμμετέχει αντιπροσωπία της Βουλής των Αντιπροσώπων, αποτελούμενη από τη βουλεύτρια κα  Ελένη Μαύρου (επικεφαλής) και τον βουλευτή κ. Χρίστο Ορφανίδη. 

Η κα Μαύρου συμμετείχε σήμερα σε θεματικό εργαστήριο για την κλιματική αλλαγή, όπου συζητήθηκαν τα επιτεύγματα, οι προκλήσεις και η αποτελεσματικότητα των κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων.  Σε σχετική  ομιλία της, η κα Μαύρου αναφέρθηκε στην ιλιγγιώδη αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, που οδηγούν στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, αλλά και της παγκόσμιας θερμοκρασίας, καθώς και σε εκτεταμένες καταστροφές, όπως οι πρόσφατες πυρκαγιές στη Σιβηρία και στον Αμαζόνιο. Η περιοχή της Μεσογείου, συνέχισε η κα Μαύρου, έχει ήδη αρχίσει να αντιμετωπίζει υψηλές θερμοκρασίες, παρατεταμένες ξηρασίες, λειψυδρία και κίνδυνο ερημοποίησης. Όλα αυτά, σημείωσε, επιτάσσουν πιο έντονα από ποτέ την ανάγκη να επιτευχθούν οι συμφωνηθέντες στόχοι σε σχέση με την αλλαγή του κλίματος.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων επικύρωσε τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα  το 2016, είπε η κα Μαύρου, προσθέτοντας ότι η χώρα μας εργάζεται για υλοποίηση των στόχων της κλιματικής αλλαγής, στο πλαίσιο των πολιτικών αειφόρου ανάπτυξης και σύμφωνα με την Ατζέντα 2030 του ΟΗΕ. Σε εθνικό επίπεδο, σημείωσε η κα Μαύρου, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και την προώθηση βιώσιμων πολιτικών τουρισμού, ενώ παράλληλα προωθείται ενεργά η περιφερειακή συνεργασία σε ευρύτερα ζητήματα, όπως η προστασία της λεκάνης της Μεσογείου από τις ποικίλες μορφές θαλάσσιας ρύπανσης.

Η Κύπρια βουλεύτρια υπογράμμισε τη σημασία των κοινοβουλευτικών ανταλλαγών, προκειμένου να ενισχυθεί η συνεργασία, να εφαρμοστούν και να προωθηθούν οι πολιτικές αειφόρου ανάπτυξης. Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, πρέπει να ασκηθεί πίεση στις κυβερνήσεις, προς θέσπιση νομοθεσίας για την εφαρμογή εθνικών συστημάτων διαχείρισης του κλίματος και της ενέργειας και για να υπάρξει συντονισμός της κλιματικής και ενεργειακής πολιτικής σε εθνικό επίπεδο. Αυτή η διαδικασία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στην Κύπρο, σημείωσε η κα Μαύρου.

Η Κοινοπολιτεία, με τους ποικίλους και πλούσιους πόρους της και με την ενίσχυση της συνεργασίας προς αυτή την κατεύθυνση, αξιοποιώντας  την κοινή τεχνογνωσία, μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά σε αυτές τις προσπάθειες, υπογράμμισε η Κύπρια βουλεύτρια.  Κλείνοντας δε την παρέμβασή της, τόνισε πως το στοίχημα δεν αφορά απλά την ανάγκη αντιμετώπισης των απειλών της κλιματικής αλλαγής, αλλά και τη διαβίωση των μελλοντικών γενεών σε ένα καθαρότερο και πιο βιώσιμο πλανήτη.

Οι εργασίες της Διάσκεψης λήγουν αύριο Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, με Συνεδρία της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου.  Η επόμενη Παγκόσμια Διάσκεψη του CPA θα πραγματοποιηθεί το 2020 στον Καναδά.  

_____________

ΑΜ/ΣΧ