Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-09-2019 09:11

Μήνυμα Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ κ. Γιάννη Γιαννάκη για την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς – 29 Σεπτεμβρίου

Η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς (World Heart Day) καθιερώθηκε το 1999.  Διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 29 Σεπτεμβρίου από την Παγκόσμια Καρδιολογική Ομοσπονδία, με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, που τις τελευταίες δεκαετίες αυξήθηκαν δραματικά στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες και δυστυχώς άρχισαν να επηρεάζουν και τους πληθυσμούς των αναπτυσσόμενων χωρών.  

Η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, 17,9 εκατομμύρια άνθρωποι ετησίως χάνουν τη ζωή τους από καρδιαγγειακά νοσήματα, που αντιπροσωπεύουν το 31% όλων των θανάτων.  Από αυτούς τους θανάτους, το 85% οφείλεται σε καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί και να φτάσει τα 23 εκατομμύρια μέχρι το 2030. Εντούτοις, το ευχάριστο είναι ότι τουλάχιστον το 80% αυτών των πρόωρων θανάτων θα μπορούσε να αποφευχθεί ή να αναβληθεί.

Η καρδιά, παρότι είναι ο ισχυρότερος μυς του σώματος, μπορεί να γίνει ευάλωτη από συνήθεις παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα, την υιοθέτηση ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών, την παχυσαρκία, την καθιστική ζωή, την αρτηριακή υπέρταση, την υψηλή χοληστερόλη και το υψηλό σάκχαρο αίματος, ενώ σημαντικότατο ρόλο διαδραματίζει και η κληρονομικότητα. Ο έλεγχος αυτών των βασικών παραγόντων κινδύνου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.

Το φετινό μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς είναι «Όλοι μπορούμε να είμαστε Ήρωες Καρδιάς».  Μέσω αυτής της εκστρατείας, άνθρωποι από όλες τις χώρες και με διαφορετικό υπόβαθρο ενώνονται στον αγώνα ενάντια στα καρδιαγγειακά νοσήματα. Απώτερος σκοπός είναι η προώθηση ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής για υγιή καρδιά. Η Παγκόσμια Καρδιολογική Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι η υγεία της καρδιάς αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και κρίσιμο στοιχείο για την ύπαρξη δικαιοσύνης στην παγκόσμια υγεία.

Ως Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων επικροτούμε τις προσπάθειες της Κοινωνίας των Πολιτών, των Κυβερνητικών και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για διαφώτιση, πρόληψη και θεραπεία.  Όλοι μπορούμε να γίνουμεήρωες καρδιάς, τηρώντας τις πιο κάτω υποσχέσεις:

  • Την υπόσχεση ως φορείς να υποστηρίζουμε πολιτικές που προωθούν την υγεία της καρδιάς.
  • Την υπόσχεση ως εργαζόμενοι να επενδύουμε σε χώρους εργασίας για υγιή καρδιά.
  • Την υπόσχεση ως επαγγελματίες υγείαςνα βοηθάμε ασθενείς να σταματήσουν το κάπνισμα και να μειώσουν τη χοληστερόλη τους.
  • Την υπόσχεση προς τις οικογένειές μας να μαγειρεύουμε και να τρώμε πιο υγιεινά.
  • Την υπόσχεση προς τα παιδιά μας να αθλούμαστε περισσότερο, βοηθώντας και τα ίδια να γίνουν πιο δραστήρια, να λέμε όχι στο κάπνισμα και να βοηθάμε τους αγαπημένους μας να σταματήσουν.

Η Κοινωνία των Πολιτών καλείται να αναλάβει δράση τώρα, διασφαλίζοντας ότι όλοι έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και βασικές τεχνολογίες υγείας. Όλοι μαζί έχουμε τη δύναμη να μειώσουμε τους πρόωρους θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα, βοηθώντας τους συνανθρώπους μας να ζουν περισσότερο και καλύτερα, διατηρώντας την καρδιά τους υγιή.

--------------------------

(ΜΓ/ΕΙ)