Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-09-2019 19:00

Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστα Καδή, στο Α΄Φεστιβάλ Αλλαντικών Ποταμίτισσας (Σάββατο 28/9/2019)

Με ιδιαίτερη χαρά έχω αποδεχτεί την πρόσκληση να θέσω υπό την αιγίδα μου το Α΄ Φεστιβάλ Αλλαντικών Ποταμίτισσας. Πρόκειται για μια αξιόλογη πρωτοβουλία με προφανή οφέλη για την κοινότητα και την γύρω περιοχή, γι’ αυτό αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στο Κοινοτικό Συμβούλιο Ποταμίτισσας και σε όσους άλλους συνέβαλαν στην επιτυχή διοργάνωσή της.

Η ανάληψη πρωτοβουλιών όπως το διήμερο αυτό Φεστιβάλ, καταδεικνύει την αγάπη των κατοίκων αλλά και των απόδημων της Ποταμίτισσας για το χωριό τους και τη θέλησή τους να δώσουν ώθηση στη διατήρηση της ζωής σε αυτό. Παράλληλα, αναδεικνύει τα πολύ νόστιμα αλλαντικά που παρασκευάζονται εδώ και δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να θαυμάσει το απέραντο πράσινο και τις φυσικές ομορφιές της περιοχής.

Το Φεστιβάλ συμπίπτει με τα εγκαίνια του «Μουσείου – παραδοσιακού εργαστηρίου παρασκευής αλλαντικών, κατά τη δεκαετία του 1960». Πρόκειται για μια εξαιρετική ιδέα της γνωστής οικογένειας παρασκευής και προώθησης αλλαντικών Γρηγορίου, η οποία κατάγεται από την Ποταμίτισσα και στηρίζει με όλους τους τρόπους τη σημερινή εκδήλωση. Είναι πραγματικά αξιέπαινη η προσπάθεια που έγινε για συγκέντρωση, διάσωση, μελέτη και προβολή πολύτιμων τεκμηρίων του παραδοσιακού βίου και πολιτισμού μας, που σχετίζονται με την παρασκευή αλλαντικών στην κοινότητα. Η επιλογή δημιουργίας ενός μουσείου για τα αλλαντικά στην Ποταμίτισσα, προκύπτει αναμφίβολα από το γεγονός ότι η περιοχή ήταν από παλιά ξακουστή για τα λουκάνικα, τη λούντζα και το χοιρομέρι που ετοίμαζαν με μόχθο οι κάτοικοί της. Στο μουσείο έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε την παραδοσιακή τεχνοτροπία, μέσα από πολύτιμο φωτογραφικό υλικό, αυθεντικά μηχανήματα και εξοπλισμό, αλλά και αντίγραφα και αναπαραστάσεις χώρων φύλαξης και ωρίμανσης των πατροπαράδοτων αλλαντικών μας.

Τα αλλαντικά Πιτσιλιάς αποτελούν έναν κατεξοχήν κυπριακό μεζέ και είναι ταυτισμένα με τη γαστρονομική κουλτούρα της περιοχής, ενώ η παραδοσιακή μέθοδος παρασκευής τους αποτελεί μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ως εκ τούτου, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, με τη συμβολή της Ένωσης Παραγωγών Αλλαντικών Πιτσιλιάς, έχει ετοιμάσει και αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Σεπτέμβριο του 2017, φακέλους για κατοχύρωση της λούντζας, του χοιρομεριού και του λουκάνικου Πιτσιλιάς ως Προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Στο παρόν στάδιο οι φάκελοι αυτοί βρίσκονται για εξέταση, ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η εν λόγω κατοχύρωση, θα προβάλει τα προϊόντα αυτά εκτός των γεωγραφικών ορίων της Κύπρου, θα τους προσδώσει προστιθέμενη αξία, θα δώσει στους παραγωγούς τους συγκριτικό πλεονέκτημα και θα προστατεύσει τους καταναλωτές από τον κίνδυνο σύγχυσής τους με άλλα προϊόντα που διατίθενται σήμερα στην αγορά.

Το Υπουργείο μας, σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών και στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, προωθεί το Μέτρο 3.1 για ενίσχυση της συμμετοχής παραγωγών, μεταξύ των οποίων και παραγωγών αλλαντικών, σε συστήματα ποιότητας. Το Μέτρο αυτό καλύπτει τις δαπάνες που προκύπτουν από τη συμμετοχή στο σύστημα καθώς και τις δαπάνες ελέγχων και πιστοποίησης για τα πρώτα πέντε έτη ένταξης του κάθε παραγωγού σε αυτό. Αυτή, όπως και άλλες αναπτυξιακές δράσεις που χρηματοδοτούνται από Προγράμματα του Υπουργείου, με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελούν σημαντικά κίνητρα για την περαιτέρω ανάπτυξη του σημαντικού αυτού τομέα της αγροτικής μας παραγωγής.

Κλείνοντας, συγχαίρω ξανά  τους συντελεστές της σημερινής εκδήλωσης και τους εμπνευστές του παραδοσιακού μουσείου και εύχομαι σε όλους να απολαύσουν τόσο τα παραδοσιακά αλλαντικά της Ποταμίτισσας όσο και τα ενδιαφέροντα εκθέματα του μουσείου.

(MAK)