Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-10-2019 12:50

Η βουλεύτρια Σκέυη Κούτρα-Κουκουμά σε παρέμβαση της στη συζήτηση για την αξιολόγηση της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020», στο Ελσίνκι

Άρχισαν χτες και ολοκληρώνονται σήμερα το απόγευμα στο Ελσίνκι, οι εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Η Διάσκεψη διοργανώνεται από το Κοινοβούλιο της Φινλανδίας, στα πλαίσια της τρέχουσας εξάμηνης Φινλανδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κα Σκεύη Κούτρα-Κουκουμά σε παρέμβασή της στο πλαίσιο συζήτησης για την αξιολόγηση της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020» και τον καθορισμό νέας στρατηγικής της ΕΕ για την ανάπτυξη και την απασχόληση, διαπίστωσε ότι τα αποτελέσματα της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020» δικαιώνουν όσους προσέγγισαν με κριτικό μάτι τους φιλόδοξους στόχους που έθεσε η Στρατηγική. Είπε δε πως οι προσδοκίες που δημιούργησαν οι στόχοι της Στρατηγικής, ότι η ΕΕ θα κατέβαλλε ειλικρινείς προσπάθειες για μείωση της ανεργίας μέσω της ενίσχυσης των δομών παροχής δωρεάν δημόσιας εκπαίδευσης, δεν επαληθεύτηκαν. Η κα Κουκουμά χαρακτήρισε ως αντιφατικό το στόχο της Στρατηγικής για αύξηση της απασχόλησης στο 75% για τις ηλικίες 20 μέχρι 64 ετών, με τις πρόνοιες για μαζικές απολύσεις εργαζομένων στο πλαίσιο οδηγιών της ΕΕ. Στη συνέχεια, εξέφρασε τις ανησυχίες της για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της απασχόλησης, τη δραστική μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθών, την εμφάνιση μιας νέας κατηγορίας εργαζομένων στην Κύπρο «των εργαζομένων φτωχών», τη σημαντική αύξηση στη μερική απασχόληση, την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, τη μη κάλυψη από συλλογικές συμβάσεις μεγάλου ποσοστού εργαζομένων και τη μη επαρκή διασύνδεση των προσόντων που παράγει το εκπαιδευτικό σύστημα με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Έκανε ιδιαίτερη μνεία στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι της Κύπρου για εξασφάλιση θέσης εργασίας, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στη μετανάστευση προς αναζήτηση καλύτερων ευκαιριών απασχόλησης στο εξωτερικό, γεγονός που εκθέτει τη χώρα στις μακροπρόθεσμες συνέπειες του προβλήματος της διαρροής εγκεφάλων. Η Κύπρια βουλευτής διερωτήθηκε πώς ο στόχος της μείωσης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού μπορεί να δικαιολογηθεί σε περιόδο που οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στην Τρόικα απαίτησαν από την Κύπρο να μειώσει τον προϋπολογισμό κοινωνικών παροχών κατά 150 εκατομμύρια ευρώ. Καταλήγοντας, η κα Κουκουμά καυτηρίασε το γεγονός ότι, ενώ η ΕΕ δεν δίνει λύσεις στο πρόβλημα των 16 εκατομμυρίων ανέργων και 4 εκατομμυρίων αστέγων, επενδύει 13 δισεκατομμύρια ευρώ στις πολεμικές βιομηχανίες, γεγονός που καταδεικνύει, είπε, την κατεύθυνση των πολιτικών της Ένωσης.

--------------------

ΕΙ