Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-10-2019 13:00

Παρέμβαση της βουλεύτριας Ελένης Σταύρου, στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην ΕΕ, στο Ελσίνκι

Ολοκληρώνονται σήμερα στο Ελσίνκι, οι εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), στα πλαίσια της τρέχουσας εξάμηνης Φινλανδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Σε παρέμβασή της κατά τη συζήτηση για το μέλλον της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, η βουλευτής, κα Ελένη Σταύρου, Μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, τόνισε ότι, παρά την πρόοδο που σημειώθηκε στον τομέα της δημοσιονομικής εξυγίανσης, δεν θα πρέπει να εφησυχάσουμε, καθώς εξακολουθούν να υφίστανται πολλές προκλήσεις, όπως αργή ανάπτυξη, υψηλή ανεργία των νέων και μακροχρόνια ανεργία σε ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και μεταξύ των περιφερειών. Ανέδειξε δε την επείγουσα ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης της πολυπλοκότητας της τρέχουσας δημοσιονομικής δομής, καθώς και ενδυνάμωσης της διαφάνειας, εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας των ισχυόντων δημοσιονομικών κανόνων της Ένωσης. Τώρα που οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες είναι ευνοϊκές, είπε η κα Σταύρου, πρέπει να εκμεταλλευτούμε τη θετική δυναμική για επιτάχυνση της υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να διευκολύνουμε τη σύγκλιση προς τα πάνω, να αντιμετωπίσουμε τις εναπομείνασες προκλήσεις και να εδραιώσουμε συνθήκες που εγγυώνται τη βιώσιμη ανάπτυξη, την πρόοδο και κοινωνική ευημερία προς όφελος των Ευρωπαίων πολιτών. Καταλήγοντας, επεσήμανε τον καταλυτικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα εθνικά κοινοβούλια. Η ενίσχυση του εποπτικού τους ρόλου στη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, είπε η κα Σταύρου, είναι ο μόνος τρόπος διασφάλισης της εφαρμογής και αποτελεσματικότητας της διαδικασίας προσδίδοντας στο πλαίσιο δημοσιονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ δημοκρατική νομιμοποίηση και λογοδοσία.

Το ρόλο κλειδί των εθνικών κοινοβουλίων τόνισε επίσης η κα Σταύρου και σε άλλη παρέμβασή της, στο πλαίσιο συζήτησης για την αξιολόγηση της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020» και τον καθορισμό νέας στρατηγικής της ΕΕ για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Ρόλο κλειδί, είπε, ως προς την άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου επί της υλοποίησης των σχετικών εθνικών στόχων όσο και για την ενθάρρυνση της ενεργού εμπλοκής των ενδιαφερόμενων φορέων, ήτοι τοπικών αρχών, κοινωνικών εταίρων και κοινωνίας των πολιτών.

Η κα Σταύρου ανέφερε ότι η πρωτοφανής οικονομική κρίση που έπληξε την Ευρώπη αμέσως μετά την έναρξη της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020», οδήγησε σε επιδείνωση των συνθηκών απασχόλησης και της κοινωνικής κατάστασης, πλήττοντας περισσότερο τα νοτιότερα κράτη μέλη της Ένωσης, με αποτέλεσμα την αναχαίτιση της προόδου στην υλοποίηση των στόχων της Στρατηγικής. Παρά την οικονομική ανάκαμψη από το 2013, είπε η κα Σταύρου, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στο πλαίσιο διαμόρφωσης νέας Στρατηγικής. Επίσης, επεσήμανε, παρά την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση του πληθυσμού που κινδυνεύει από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, η ανάκαμψη δεν έχει ωφελήσει όλους τους πολίτες στον ίδιο βαθμό. Η νέα Στρατηγική θα πρέπει να είναι περιεκτική και να διασφαλίζει την ενεργό συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης,  κατέληξε η κα Σταύρου.

----------------------

ΕΙ