Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-10-2019 08:06

Μήνυμα του Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ κ. Γιάννη Γιαννάκη για τη Διεθνή Ημέρα Μη Βίας – 2 Οκτωβρίου

Η Διεθνής Ημέρα Μη Βίας (International Day of Non-Violence) αποφασίστηκε να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Οκτωβρίου, ημερομηνία γέννησης του Μαχάτμα Γκάντι. Η απόφαση λήφθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στις 15 Ιουνίου 2007.  Σύμφωνα με το εν λόγω ψήφισμα, στόχος αυτής της Ημέρας είναι «να διαδοθεί παντού το μήνυμα της μη βίας, μέσα από την εκπαίδευση και τη διαφώτιση της κοινής γνώμης». Το ψήφισμα επαναβεβαίωσε «τη σημασία της εφαρμογής της αρχής της μη βίας ανά το παγκόσμιο», καθώς και την επιθυμία «για διασφάλιση κουλτούρας ειρήνης, ανοχής, κατανόησης και μη βίας».

Ο Μαχάτμα Γκάντι (1869-1949) υπήρξε σημαίνουσα μορφή του κινήματος για την ανεξαρτησία της Ινδίας και πρωτοπόρος εμπνευστής της παθητικής αντίστασης (πολιτικής ανυπακοής) και της μη χρήσης βίας έναντι των καταπιεστών. Ο ίδιος είχε πει χαρακτηριστικά: «Η μη βία είναι η σπουδαιότερη δύναμη που διαθέτει η ανθρωπότητα. Είναι πιο ισχυρή κι απ’ το ισχυρότερο όπλο που έχει επινοηθεί ποτέ από άνθρωπο».

Το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων αναγνωρίζει τη διαχρονικότητα της φιλοσοφίας του Μαχάτμα Γκάντι. Μια φιλοσοφία που γεννήθηκε πριν από τόσα χρόνια, αλλά φαντάζει πιο επίκαιρη και πιο αναγκαία από ποτέ. Στην Κύπρο η κοινωνία των πολιτών και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις διατρανώνουν με τον καλύτερο τρόπο την πεποίθησή τους κατά της βίας. Με ήθος και αξιοπρέπεια εργάζονται αθόρυβα για επίτευξη των στόχων που θέτουν στον τομέα δραστηριοποίησής τους και τις συγχαίρουμε γι’ αυτό. Η μη βίαιη δράση μπορεί να περιλαμβάνει εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, όπως πορείες, ενέργειες μη συνεργασίας και μη βίαιες παρεμβάσεις. Η κοινωνική αλλαγή και η κοινωνική δικαιοσύνη δεν επιτυγχάνονται με σωματική βία. Αυτό το μήνυμα συμμεριζόμαστε.

(ΕΚ)