Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-10-2019 12:23

Παρέμβαση του βουλευτή κ. Άγγελου Βότση στις εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην ΕΕ

Ολοκληρώθηκαν χτες, στο Ελσίνκι, οι εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Η Διάσκεψη διοργανώθηκε από το Κοινοβούλιο της Φινλανδίας, στα πλαίσια της τρέχουσας Φινλανδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

O Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού κ. Άγγελος Βότσης σε παρέμβασή του, επεσήμανε ότι η προώθηση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων αποτελεί την κινητήρια δύναμη για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς και το όχημα για διασφάλιση οικονομικής προόδου και κοινωνικής ευημερίας. Εξέφρασε, επίσης, την εκτίμηση ότι η τόνωση των δημόσιων επενδύσεων θα συμβάλει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στην Ευρωζώνη, στην ανοδική σύγκλιση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και στην οικονομική και κοινωνική συνοχή.

Περαιτέρω, ο κ. Βότσης εξέφρασε την ελπίδα ότι το νέο επενδυτικό σχέδιο «InvestEU» θα μειώσει τη γραφειοκρατία, θα είναι απλοποιημένο, πιο φιλικό και προσιτό στους δικαιούχους του και θα χαρακτηρίζεται από ευελιξία, προκειμένου να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά οι μεταβολές της αγοράς και των προτεραιοτήτων πολιτικής. Υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη παροχής ίσων ευκαιριών σε μικρά κράτη μέλη, όπως η Κύπρος, στο πλαίσιο του νέου επενδυτικού σχεδίου, για την απορρόφηση κονδυλίων, που, όπως τόνισε, είναι καθοριστικής σημασίας για τη συνέχιση της υλοποίησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Τα κράτη μέλη που δεν διαθέτουν εθνικές αναπτυξιακές τράπεζες, επίσης όπως η Κύπρος, ανέφερε, δεν θα πρέπει να μειονεκτούν στην απορρόφηση κονδυλίων.

Η Κύπρος, είπε ο κ. Βότσης, υποστηρίζει τους στόχους του νέου επενδυτικού προγράμματος της ΕΕ για στήριξη των προτεραιοτήτων πολιτικής της ΕΕ μέσω της χρηματοδότησης επενδυτικών δράσεων, που συμβάλλουν, μεταξύ άλλων, στην προώθηση της ανταγωνιστικότητας και της οικονομικής βιωσιμότητας της ΕΕ. Σημείωσε δε ότι η άρση των αλληλοεπικαλύψεων μεταξύ των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ένωσης θα αυξήσει την αποτελεσματικότητά τους. Στη συνέχεια, έκανε μνεία στους τομείς του οποίους αναμένεται να επωφεληθεί η Κύπρος στο πλαίσιο της αξιοποίησης του προγράμματος InvestEU, στην ανάπτυξη ενεργειακών υποδομών, τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και έρευνας και καινοτομίας.

Κλείνοντας, ο κ. Βότσης υπογράμμισε την ανάγκη τα χρηματοδοτικά μέσα της ΕΕ να συνεκτιμούν τις ιδιαιτερότητες κάθε κράτους μέλους της Ένωσης. Επεσήμανε, επίσης, ότι η κυπριακή αγορά είναι μικρού μεγέθους, απομονωμένη και χωρίς χερσαία διασύνδεση. Ως εκ τούτου, η Κύπρος επιβαρύνεται με ψηλότερο κόστος μεταφοράς των προϊόντων της και διαθέτει περιορισμένα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα έναντι των ευρωπαίων εταίρων της, είπε. Η ΕΕ πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το κάθε κράτος μέλος ξεχωριστά στην παροχή πρόσθετων επενδυτικών κινήτρων και κονδυλίων, κατέληξε.

Στη δευτερολογία του, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα απασχόλησης, ανάπτυξης, επενδύσεων και ανταγωνιστικότητας κ. Jyrki Katainen συμφώνησε με τις τοποθετήσεις του κ. Βότση, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος, παρά το μικρό της μέγεθος, κατατάχθηκε στην πρώτη θέση στην απορρόφηση πόρων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για το 2018.    

(ΕΚ/ΣΧ)