Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-10-2019 11:36

Ομιλία Διευθύντριας ΓΤΠ κας Σόφης Μιχαηλίδου στην παρουσίαση της εκστρατείας για την προστασία των μελισσών

«Δεν κληρονομούμε τη γη από τους προγόνους μας, τη δανειζόμαστε από τα παιδιά μας» λέει μια παροιμία. 

Μέσα στους ρυθμούς και τις απαιτήσεις της καθημερινότητας, εμείς οι άνθρωποι ξεχνάμε να δείξουμε την ευγνωμοσύνη μας σε μια οικοδέσποινα που αιώνες τώρα μας φιλοξενεί στο σπίτι της και μας προσφέρει απλόχερα όλα τα αγαθά που χρειάζεται ένας άνθρωπος για να ζήσει μια υγιή και καλή ζωή. Αυτή η οικοδέσποινα, δεν είναι άλλη από τη φύση. Τη φύση, που τα τελευταία χρόνια αμελούμε ολοένα και περισσότερο και σεβόμαστε ολοένα και λιγότερο τα φυτά, τα ζώα και τα έντομα που φιλοξενεί.

Ένα από αυτά είναι και η μέλισσα για χάρη της οποίας, αλλά και όλων εμάς, βρισκόμαστε σήμερα εδώ μαζί με την Επίτροπο Περιβάλλοντος και τον Σύνδεσμο Μελισσοκόμων Κύπρου. Η προστασία άλλωστε της μέλισσας, όσο και αν αυτό ακουστεί υπερβολικό, αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την επιβίωση του πλανήτη μας.

Μια μέλισσα εργάζεται πολύ σκληρά κάθε μέρα παράγοντας έτσι το αγαπημένο μας μέλι, την πρόπολη και τον βασιλικό πολτό. Μέσω αυτής της διαδικασίας, παράγεται πολύ απλά και η τροφή μας.

Στην Κύπρο είμαστε ευλογημένοι. Το ηλιόλουστο κλίμα και η εύφορη γη ευνοούν την επιβίωση της μέλισσας, οπόταν και την αφθονία τροφών. Επιπλέον όμως ο κάθε ένας από εμάς μέσα από απλές, μικρές, καθημερινές αλλαγές, μπορεί να προστατεύσει τη μέλισσα ακόμα περισσότερο.

Φυτεύοντας για παράδειγμα στον κήπο ή στο μπαλκόνι μας αρωματικά φυτά όπως θυμάρι, δεντρολίβανο και λεβάντα, βάζοντας στο μπαλκόνι ή στον κήπο μας λίγο νερό με ζάχαρη. Το πιο σημαντικό ωστόσο, είναι να μην ψεκάζουμε τα δέντρα και τα φυτά όταν είναι ανθισμένα. Μικρά βήματα τα οποία σε μας δεν στοιχίζουν τίποτα, αλλά για το μέλλον της διατροφικής αλυσίδας αξίζουν τα πάντα.  

Επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο, να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση της εκστρατείας για την προστασία της μέλισσας και κατ’ επέκταση, της ζωής. Το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, την φίλη και στενή συνεργάτιδα Ιωάννα Παναγιώτου, τον Σύνδεσμο Μελισσοκόμων Κύπρου και τους συνεργάτες μου στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό και αξίζουν σε όλους θερμά συγχαρητήρια.

Δοθείσας της ευκαιρίας θέλω επίσης να επισημάνω ότι στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών θεωρούμε χρέος μας να συμβάλλουμε με όλους τους δυνατούς τρόπους στην προσπάθεια που καταβάλλει η πολιτεία και οι φορείς αυτής, προς τη γνώση, την πληροφόρηση, την ενημέρωση και την εμπλοκή του κοινού, σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα μας.

Σας ευχαριστώ και σας καλώ όλους να βάλετε το λιθαράκι σας να μπορέσουμε μια μέρα να επιστρέψουμε αυτή τη δανεική γη στην επόμενη γενιά, πράσινη, ανθισμένη και καρποφόρα. Όπως της αξίζει!

(ΛΦ/ΜΓ/ΣΧ)