Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-10-2019 13:54

Ομιλία για το θέμα της διάσωσης ανθρωπίνων ζωών στη Μεσόγειο κατέθεσε ο βουλευτής κ. Γ. Λουκαΐδης σε συζήτηση στην Ολομέλεια της ΚΣΣΕ

Ο βουλευτής κ. Γιώργος Λουκαΐδης κατέθεσε σήμερα ομιλία για το θέμα της διάσωσης ανθρώπινων ζωών στη Μεσόγειο Θάλασσα στα πλαίσια συζήτησης που διεξήχθη στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ).

Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ, υπενθύμισε ο κ. Λουκαΐδης, από το 2014 χάθηκαν πέραν των 15,000 ανθρώπινων ζωών στη Μεσόγειο, ενώ για φέτος οι απώλειες ξεπέρασαν τους χίλιους ανθρώπους. Όπως εξήγησε, η αδυναμία της Ευρώπης να διασφαλίσει για όλους αυτούς τους συνανθρώπους μας το βασικότερο ανθρώπινο δικαίωμα, αυτό της προστασίας της ζωής, επιβάλλει η ΚΣΣΕ να χτυπήσει όσο πιο δυνατά το καμπανάκι της αφύπνισης προς όλες τις κατευθύνσεις. Επιβάλλεται, υπογράμμισε, όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, χωρίς άλλη καθυστέρηση. Η Μεσόγειος πρέπει να πάψει να μετατρέπεται σε υγρό νεκροταφείο. Πρέπει να καταστεί θάλασσα ειρήνης και άνθησης της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας, τόνισε.

Τα λόγια πρέπει να γίνουν πράξεις, με την ανάληψη επείγουσας δράσης σε τρία επίπεδα, ανέφερε ο κ. Λουκαΐδης:

Πρώτο, επεσήμανε, πρέπει να αναπτυχθεί αμέσως από την ΕΕ ένας ολοκληρωμένος, αποτελεσματικός μηχανισμός επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης αυτών των ανθρώπων, ώστε να μη χάνεται καμιά ανθρώπινη ζωή στη Μεσόγειο.

Δεύτερο, πρόσθεσε, απαιτείται άμεση δράση για την ισότιμη κατανομή των προσφύγων μεταξύ όλων των κρατών της ΕΕ, μέσα από την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου. Δεν μπορεί αυτή η ευθύνη να αφήνεται στα κράτη υποδοχής, ούτε να αντιμετωπιστεί αποκλειστικά με την οικονομική στήριξη των επηρεαζόμενων κρατών, τόνισε. Στην Κύπρο, ανέφερε ο κ. Λουκαΐδης, υπάρχει το μεγαλύτερο ποσοστό αιτητών ασύλου, κατ’ αναλογίαν πληθυσμού.

Τρίτο, συμπλήρωσε, χρειάζεται ριζική αναθεώρηση του πολιτικού και ιδεολογικού υπόβαθρου στον τρόπο αντιμετώπισης αυτής της τεράστιας πρόκλησης, ώστε οι πολιτικές που εφαρμόζονται να συνάδουν με τις ιδρυτικές αρχές και αξίες τόσο τις ΚΣΣΕ όσο και της ΕΕ.

Μονάχα έτσι, εξήγησε ο Κύπριος βουλευτής, θα αντιμετωπιστούν οι ριζικές αιτίες που παράγουν το φαινόμενο της μαζικής και ολοένα αυξανόμενης μετανάστευσης. Αυτές, είπε, δεν είναι άλλες από την ανθρώπινη δυστυχία που προκαλούν οι άδικοι πόλεμοι, η υποδαύλιση εμφύλιων συγκρούσεων, η καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού των φτωχότερων κρατών, η φτωχοποίηση και οι εντεινόμενες οικονομικές ανισότητες, καθώς και οι καταστροφικές επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή.

Θα πρέπει, συνέχισε ο κ. Λουκαΐδης, να επικρατήσει η αρχή της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης, και όχι τα ιδιοτελή συμφέροντα και τα κέρδη για τους ελάχιστους. Θα πρέπει, είπε, να γίνεται σεβαστό από όλους το διεθνές δίκαιο και ιδιαίτερα η αρχή της μη επέμβασης κατά ανεξάρτητων κυριάρχων κρατών. Θα πρέπει να επικρατήσουν η ανεκτικότητα και οι ανοιχτές κοινωνίες, και όχι η Ευρώπη φρούριο, ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, ο αντισημιτισμός και ο αντικομμουνισμός. Θα πρέπει ακόμη τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι βασικές ελευθερίες, το κράτος δικαίου και οι δημοκρατικές αρχές να προστατευθούν ως κόρη οφθαλμού και να καθοδηγούν τις πράξεις μας και στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής πρόκλησης.

Σε αντίθετη περίπτωση, είπε καταληκτικά ο κ. Λουκαΐδης, εάν συνεχίσουμε να βαδίζουμε στον ίδιο ολισθηρό και επικίνδυνο δρόμο, όπως οι εξελίξεις των τελευταίων χρόνων απέδειξαν, αλλά και η ιστορία μας διδάσκει, θα καλλιεργήσουμε περισσότερο το έδαφος για ακόμη μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές, ακόμη περισσότερους θανάτους στη Μεσόγειο, ακόμη μεγαλύτερη άνοδο του ρατσισμού, της ακροδεξιάς και όλων εκείνων των φαινομένων που οδήγησαν στην εγκληματική παράνοια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

(ΜΓ/ΕΙ)