Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-10-2019 12:13

Δυνατή σχέση ανάμεσα στον αγροτικό κόσμο και την τουριστική βιομηχανία επιδιώκουν Υπουργός Γεωργίας και Υφυπουργός Τουρισμού

Η συμβολή των κυπριακών αγροτικών προϊόντων στην προσπάθεια εμπλουτισμού του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου, ήταν το βασικό θέμα συζήτησης μεταξύ του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστα Καδή, και του Υφυπουργού Τουρισμού, κ. Σάββα Περδίου, κατά την οποία διαπιστώθηκε και από τις δύο πλευρές ότι οι συνέργειες που μπορεί να αναπτυχθούν μεταξύ τους είναι πάρα πολλές.

Σε δηλώσεις του ο κ. Καδής ανέφερε ότι οι τομείς δραστηριότητας του Υπουργείου του και του Υφυπουργείου Τουρισμού περιλαμβάνουν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, κυρίως ως προς τη στρατηγική αξιοποίησης και προώθησης των αγροτικών προϊόντων και γενικότερα της κυπριακής υπαίθρου. «Μας ενδιαφέρει τα αγροτικά μας προϊόντα να έχουν ταυτότητα και ποιότητα και να προωθούνται προς την τουριστική βιομηχανία του τόπου μας, γι’ αυτό και αποφασίσαμε πολύ συγκεκριμένες συνέργειες προς την κατεύθυνση αυτή: Θα συνεργαστούμε για την ανάδειξη, την πιστοποίηση και την κατοχύρωση μιας σειράς από τοπικά προϊόντα, τα οποία μπορούν πιο εύκολα να αξιοποιηθούν και στην τουριστική βιομηχανία. Θα συνεργαστούμε, επίσης, για την ανάπτυξη της στρατηγικής γαστρονομίας στον τόπο μας», τόνισε ο Υπουργός Γεωργίας. 

Αναφερόμενος ειδικότερα στον τομέα του αγροτουρισμού, ο Υπουργός Γεωργίας υπογράμμισε ότι διαπιστώνονται σημαντικές ευκαιρίες συνεργασίας και αναβάθμισης και ότι υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες σκέψεις προς την κατεύθυνση αυτή, οι οποίες θα αρχίσουν να υλοποιούνται. «Έχουμε ήδη αποφασίσει τη σύσταση κοινής επιτροπής ειδικά για το θέμα του αγροτουρισμού για να δούμε πώς θα εμβολιάσουμε τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα και τις χρηματοδοτήσεις που θα κατευθυνθούν προς τον αγροτουρισμό, με νέες ιδέες, οι οποίες θα καταστήσουν πιο δυνατή τη σχέση ανάμεσα στον αγροτικό κόσμο, τα αγροτικά προϊόντα και την τουριστική βιομηχανία του τόπου μας», συμπλήρωσε ο κ. Καδής. 

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Τουρισμού ανέφερε ότι η γαστρονομία εντάσσεται στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού 2020-2030 ως μία από τις δέκα ειδικές μορφές τουρισμού. Πρόκειται, είπε, για μια ειδική μορφή, η οποία μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα στην Κύπρο και ως τουριστικό προϊόν, αλλά και ως μέθοδος ή φορέας προώθησης αγροτικών προϊόντων.  «Η πρόθεση του Υφυπουργείου Τουρισμού είναι να βοηθήσει τον αγροτικό κόσμο να προωθήσει τα προϊόντα του σε εστιατόρια και ξενοδοχεία του τόπου μας, αρχής γενομένης από το Πρόγραμμα Κυπριακού Προγεύματος, το οποίο θα προωθηθεί με πολύ δυναμισμό από το Υφυπουργείο την επόμενη διετία», συμπλήρωσε ο κ. Περδίος.

«Πιστεύουμε ότι η πιστοποίηση προϊόντων, την οποία δουλεύει το Υπουργείο Γεωργίας, είναι πολύ σημαντική για την Κύπρο γενικότερα αλλά και για τη γεωργία.  Μας ενδιαφέρει, στο πλαίσιο αυτής της πιστοποίησης, όχι μόνο να εντάξουμε τα κυπριακά προϊόντα στο πρόγευμα και γενικότερα στο μενού των καταλυμάτων που επισκέπτονται οι τουρίστες μας, αλλά να δούμε επίσης πώς μπορούμε μέσω του αγροτουρισμού να προσφέρουμε μια αυθεντική τουριστική εμπειρία στις ορεινές και στις ακριτικές μας περιοχές», πρόσθεσε. 

Καταλήγοντας, ο κ. Περδίος ανέφερε τα εξής: «Αποφασίσαμε με τον Υπουργό Γεωργίας, να δούμε πώς μπορούμε, μέσα από τα επόμενα χρηματοδοτικά προγράμματα 2021-2027, να βοηθήσουμε τον Τουρισμό και τη Γεωργία να αναπτυχθούν μέσω του αγροτουρισμού, ώστε όχι μόνο να επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο και να αναπτύξουμε την ποιότητα του τουρισμού στην Κύπρο, αλλά και να μπορέσουμε να προσελκύσουμε εκείνες τις εθνικότητες που πραγματικά χρειάζεται η χώρα μας, για να αναπτυχθεί περαιτέρω ο τουρισμός της».  Ο κ. Περδίος διευκρίνισε στο πλαίσιο αυτό ότι τουρίστες όπως οι Γάλλοι, Γερμανοί, Ολλανδοί, Αυστριακοί και Βέλγοι αρέσκονται στο να επισκέπτονται τη χώρα μας για εξειδικευμένα προϊόντα, εξειδικευμένη γαστρονομία και ειδικά τους χειμερινούς μήνες που έχει ανάγκη η Κύπρος. 

(ΜΑΚ)