Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-02-2022 14:56

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομου Γ. Προδρόμου στη συνέντευξη Τύπου για την έναρξη της Σεζόν Γαλλοφωνίας

Ας μου επιτραπεί να εκφράσω, πάνω απ’ όλα, την αγανάκτηση και την απόλυτη αντίθεσή μας στην ένοπλη επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και του ουκρανικού λαού.

Ως Υπουργός αυτής της Κυβέρνησης, αλλά και Υπουργός της Κυπριακής Δημοκρατίας -και το υπογραμμίζω αυτό γιατί η χώρα μας υφίσταται εδώ και 48 χρόνια μια επίθεση του ίδιου ακριβώς είδους από την Τουρκία- εκφράζω την αντίθεση της χώρας μου στην επίθεση πολέμου και στην κραυγαλέα καταπάτηση του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού της ειρήνης, της κυριαρχίας των χωρών και της ελευθερίας των λαών, αλλά και την προσδοκία μας η διεθνής κοινότητα να αναχθεί επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά την πρόκληση και επιδεικνύοντας έμπρακτα και αποτελεσματικά αλληλεγγύη, υπερασπιζόμενη τον ουκρανικό λαό και τα δικαιώματά του.

Θεωρώ εξάλλου ότι εκφράζω τη θέση όλων των παρισταμένων εδώ σήμερα. 

Σε αυτή την πραγματικά πολύ δύσκολη στιγμή και συγκυρία θα επιμείνω ωστόσο να μιλήσω για τη Γαλλοφωνία και να σας υποδεχτώ εδώ στον χώρο του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας με την ευκαιρία της συνάντησης με τα ΜΜΕ για την έναρξη της Σεζόν Γαλλοφωνίας, διότι ο Οργανισμός και το διεθνές κίνημα της γαλλοφωνίας -πέρα από τους δεσμούς μας με την ίδια τη γαλλική γλώσσα και κουλτούρα- αντιπροσωπεύει τις οικουμενικές αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της ισότητας και της αλληλεγγύης. Και πριν απ’ όλα βέβαια αντιπροσωπεύει τη θέση μας για την ειρήνη.

Εκφράζουμε λοιπόν σήμερα τη θέλησή μας να κάνουμε να ακουστούν η μουσική, η ποίηση, τα χρώματα και η απαγγελία στα γαλλικά πιο δυνατά από τα τύμπανα του πολέμου και τον απαίσιο θόρυβο των αρμάτων μάχης και των αεροπορικών επιδρομών.  

Εξοχότατοι κύριοι και κυρίες Πρέσβεις και εκπρόσωποι διπλωματικών αποστολών,

Έντιμε κύριε Αντιπρόσωπε του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Μόνιμο Συμβούλιο της Γαλλοφωνίας,

Κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας,

Αγαπητοί φίλοι της Γαλλοφωνίας,

Με ιδιαίτερη χαρά σάς καλωσορίζω στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιείται με την έναρξη της Σεζόν Γαλλοφωνίας στην Κύπρο.

Είναι φανερό ότι διάγουμε μια περίοδο στην οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις που προκαλούν σοβαρά ρήγματα στην παγκόσμια σταθερότητα, διασαλεύοντας τη διεθνή νομιμότητα και ασφάλεια. Σε μια τέτοια εποχή, που η ειρήνη αποδεικνύεται εύθραυστη, αναδεικνύεται ακόμα πιο έντονα ο σπουδαίος ρόλος που επιτελούν οργανισμοί, όπως αυτός της Γαλλοφωνίας, ο οποίος προασπίζεται τις πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της ισότητας και  της αλληλεγγύης. Η Γαλλοφωνία δεν αποτελεί απλώς μια γλωσσική κοινότητα, αλλά μια κοινότητα  που προσπαθεί με το έργο και τις δράσεις της,  να μεταφέρει ανά τον κόσμο το μήνυμα της οικουμενικότητας∙ που παλεύει για το κράτος δικαίου, την κοινωνική ισότητα, την υπεράσπιση των ατομικών ελευθεριών, των κοινωνικών δικαιωμάτων και την εμπέδωση του κοινοβουλευτικού διαλόγου.

Mε διαχρονικό σύνθημα την Ισότητα, τη Συπμληρωματικότητα, και την Αλληλεγγύη (égalité, complémentarité, solidarité), το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, το Υπουργείο Εξωτερικών, οι Πρεσβείες και τα Προξενεία κρατών μελών του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας που εδρεύουν στην Κύπρο, γιορτάζουμε την 52η επέτειο από την ίδρυση του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας. 

Συνδεδεμένο μέλος του Οργανισμού από το 2006, η Κύπρος εκφράζει με κάθε τρόπο το ενδιαφέρον της προς τη γαλλική γλώσσα και κουλτούρα. Η αγάπη για τα γαλλικά, μια γλώσσα συνυφασμένη με την κοιτίδα των περισσότερων καλλιτεχνικών και ιδεολογικών ρευμάτων του κόσμου, εκφράζεται και μέσω των πολιτικών αποφάσεων της Κυβέρνησής μας, να προχωρήσει στην πιστοποίηση της γαλλικής γλώσσας στο δημόσιο σχολείο και στην επέκτασή της σε Λύκεια και Τεχνικές Σχολές. Με τις πρωτοβουλίες αυτές στοχεύουμε να προσφέρουμε νέες ευκαιρίες, να ανοίξουμε νέους ορίζοντες στη νεολαία μας και να δημιουργήσουμε ένα μεγαλύτερο άνοιγμα στον σύγχρονο κόσμο, ενισχύοντας τον πολυπολιτισμικό διάλογο.

Επιτρέψτε μου, στο σημείο αυτό, να εκφράσω την ιδιαίτερη χαρά μου, γιατί σήμερα διάγουμε, ίσως, την πιο γόνιμη,  μια λαμπρή θα έλεγα, περίοδο στην ιστορία της συνεργασίας μας με τη Γαλλία. Σε συνεργασία με το σχολείο και την Πρεσβεία, προχωράμε στην ίδρυση και λειτουργία, από τον επόμενο χρόνο, παραρτήματος του Γαλλοκυπριακού Σχολείου στη Λεμεσό, έχουμε ενισχύσει σημαντικά τη συνεργασία μας στους τομείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, υπογράφοντας μνημόνια και προωθώντας περαιτέρω την ανταλλαγή μαθητών και τεχνογνωσίας σε εκπαιδευτικά θέματα. Ενώ προσδοκούμε και σε πρωτοβουλίες και δράσεις κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ που αναπτύσσουν στενότερους δεσμούς και ευκαιρίες συνεργασίας μέσα από μία λογική ευρωπαϊκής λειτουργίας τόσο των εκπαιδευτικών αλλά και των πανεπιστημίων.

Στο γόνιμο αυτό περιβάλλον και, βεβαίως, υπό τις ιδιάζουσες συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία, συμμετέχουμε και φέτος ενεργά, στους εορτασμούς για τη Σεζόν Γαλλοφωνίας, στηρίζοντας την παιδεία, τον πολιτισμό, τη νεολαία και την αειφορία.

Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στους Πρέσβεις και Προξένους των χωρών μελών της Γαλλοφωνίας στην Κύπρο, τόσο για την εδώ παρουσία τους όσο και για την αγαστή συνεργασίας τους με το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας συμβάλλοντας, έτσι, στην όσο το δυνατόν καλύτερη διοργάνωση των εκδηλώσεων και στην προώθηση της πολυπολιτισμικής δημιουργίας. Ευχαριστώ θερμά και όλους τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για την εδώ παρουσία τους, αλλά και για τον σημαντικό ρόλο που επιτελούν στην ενημέρωση του κοινού και στην προβολή όλων των προγραμματισμένων εκδηλώσεων της Σεζόν Γαλλοφωνίας.

ΙΠ