Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-09-2024 16:00

Δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνου Κόμπου στη συνέντευξη Τύπου για την Προεδρία της Κύπρου της Ομάδας των MED9 για το 2024

Καλημέρα σας.

Καταρχάς σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας.

Εκ μέρους των συναδέλφων θέλω να σας καλωσορίσω στη σημερινή ενημερωτική δημοσιογραφική διάσκεψη.

Σκοπός μας είναι να παρουσιάσουμε και να ενημερώσουμε για τις προτεραιότητες, τους στόχους, και το πρόγραμμα της Κυπριακής Προεδρίας των MED9, δηλαδή της άτυπης ομάδας των εννέα μεσογειακών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το έτος 2024.

Επιτρέψτε μου να κάνω μια σύντομη ιστορική αναδρομή ως προς τον σχηματισμό των MED9.

Η ομάδα αυτή συστάθηκε με πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας το 2014. Πρόκειται, επί της ουσίας, για ένα φόρουμ διαλόγου και συνεργασίας, αρχικά των επτά μεσογειακών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Ελλάδας, Πορτογαλίας, Μάλτας και Κύπρου και στη συνεχεία προστέθηκαν η Σλοβενία και η Κροατία το 2021.

Κύριος στόχος ήταν και παραμένει η ενίσχυση της φωνής, του ρόλου και της συνεργασίας μεταξύ των μεσογειακών κρατών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και επί ζητημάτων που αφορούν και άπτονται της ευρωπαϊκής ατζέντας. Τούτο επιχειρείται διά αλληλένδετων προσεγγίσεων:

Πρώτον, δια της συζήτησης επί ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος.

Δεύτερον, δια της δημιουργίας συγκλίσεων και της προώθησής τους στις Βρυξέλλες, πάντα εντός του θεσμικού πλαισίου και στη βάση της εξελισσόμενης ευρωπαϊκής ατζέντας.

Τρίτον, δια της σταδιακής διαμόρφωσης κουλτούρας διαβουλεύσεων επί θεμάτων ειδικού ενδιαφέροντος για τη συγκεκριμένη γεωγραφική ομάδα.

Τέλος, δια της μετεξέλιξης δυνητικά σε ομάδα συντονισμού επί θεμάτων ευρύτερου ενδιαφέροντος.

Υπάρχουν τα παραδείγματα κρατών μελών της Ένωσης από άλλες γεωγραφικές περιοχές όπου η συνεργασία αυτή έχει προχωρήσει σε ένα επίπεδο συντονισμού και προεργασίας, ώστε να συνδιαμορφώνουν κοινές θέσεις επί ζητημάτων που δεν αφορούν μόνο θέματα της γεωγραφικής τους περιοχής, αλλά και ευρύτερα ζητήματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό είναι κάτι, στο οποίο και η δική μας πλευρά προσβλέπει και είναι κάτι, για το οποίο προσπαθούμε να δημιουργήσουμε αυτήν ακριβώς την κουλτούρα.

Καθοδηγούμενη από αυτή τη συλλογιστική, η Κυπριακή Δημοκρατία επιδίωξε και πέτυχε να της ανατεθεί ομόφωνα, μετά από απόφαση των εννέα, η Προεδρία για το MED9 για το τρέχον έτος.

Ποια η σημασία της Προεδρίας των MED9;

Πρώτον, μάς δίνει την ευκαιρία να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, δίνοντας ώθηση σε θέματα που είναι καίριας σημασίας για τη χώρα μας και που μπορούμε από κοινού να προωθήσουμε με τον πυρήνα των άλλων μεσογειακών κρατών, πάντοτε εντός του σχηματισμού της Ένωσης.

Δεύτερον, συνδράμει στην ενίσχυση του ενεργού ρόλου που επιθυμεί να διαδραματίσει η Κύπρος σε σχέση με την περιοχή μας, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και τρίτον, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναδείξουμε την Κυπριακή Δημοκρατία και να εμβαθύνουμε περαιτέρω τις σχέσεις που έχουμε με τα συμμετέχοντα κράτη.

Στρέφομαι τώρα στην επιλογή των θεματικών της Κυπριακής Προεδρίας των MED9, η οποία καθοδηγείται ακριβώς από τις παραμέτρους που έχω προαναφέρει. Επιπρόσθετα, επιλέξαμε να εστιάσουμε στις ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Μεσόγειος, ειδικότερα στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην πράσινη μετάβαση. Ζητήματα που αφορούν στην ανομβρία, τη λειψυδρία, την πράσινη ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τον πολιτισμό, ειδικά σε περιόδους κρίσεως, όπως αυτή που ζούμε αυτήν την περίοδο στη δική μας περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Οργανωτικά, και σε ότι αφορά στο πρόγραμμα, κορύφωση των δράσεων μας θα είναι η Σύνοδος Κορυφής των MED9 που θα φιλοξενήσουμε στις 11 Οκτωβρίου, στην Πάφο.

Στη σύνοδο έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν οι ηγέτες, Πρόεδροι ή Πρωθυπουργοί, των οκτώ υπολοίπων κρατών μελών του MED9.

Έχουν επίσης προσκληθεί σε μέρος των εργασιών της Συνόδου η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Τέλος, στη Σύνοδο Κορυφής προγραμματίζεται η συμμετοχή των ηγετών αραβικών κρατών, κάτι που αντικατοπτρίζει τον ιδιαίτερο ρόλο της Κύπρου στην περιοχή ως γέφυρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και τις άριστες σχέσεις που διατηρεί με τις γειτονικές χώρες.

Φυσικά, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ότι οι εξελίξεις στην περιοχή είναι ιδιαίτερα πυκνές και η διαθεσιμότητα των συμμετεχόντων επηρεάζεται οπωσδήποτε από αυτήν την παράμετρο.

Καταληκτικά, η Προεδρία των MED9 αποτελεί σημαντική ευκαιρία για εμβάθυνση σχέσεων, ενίσχυση συνεργασίας και επέκταση του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας ως εποικοδομητικού συνδιαμορφωτή πολιτικών θέσεων στην περιοχή, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και γενικότερα σε όσες χώρες βρέχονται από τη Μεσόγειο.

Επιτρέψτε μου τώρα να δώσω το λόγο στους συναδέλφους, οι οποίοι θα ενημερώσουν εκτενέστερα για τις συγκεκριμένες θεματικές των Υπουργικών Συνόδων που έχουν φιλοξενήσει ή που φιλοξενούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

(ΜΦ/ΕΑθ/ΑΣ)