Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-10-2019 12:18

Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προέβη σήμερα, Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2019, σε δηλώσεις στη ραδιοφωνική εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ για θέματα της επικαιρότητας.

Το κείμενο των ερωταπαντήσεων έχει ως ακολούθως:

«Ερώτηση: Τα μέτρα που έλαβε η ΕΕ κατά της Τουρκίας έχουν συγκεκριμενοποιηθεί; 

Απάντηση: Τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι πολύ συγκεκριμένα. Λήφθηκε η πολιτική απόφαση, όπως και στην περίπτωση προηγούμενων υποθέσεων. Η ΕΕ κινήθηκε με τον ίδιο τρόπο, να εγκαθιδρύσει καθεστώς κυρώσεων εναντίων φυσικών και νομικών προσώπων. Η ΕΕ έδωσε ήδη πολιτικές οδηγίες να εγκαθιδρυθεί το νομικό καθεστώς – αυτό γίνεται άμεσα – το οποίο παρουσιάζεται στην ομάδα εργασίας και υποβάλλονται τα ονόματα φυσικών και νομικών προσώπων, ώστε να γίνει αυτός ο κατάλογος. Η νομοθετική πράξη χρειάζεται διότι τα πρόσωπα που θα μπουν σ’ αυτό τον κατάλογο και θα έχουν τις επιπτώσεις που αφορά, είτε το καθεστώς επισκέψεων στην ΕΕ, είτε τα περιουσιακά τους στοιχεία, ενδέχεται να κινηθούν νομικά, δηλαδή να πάνε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Γι’ αυτό πρέπει να γίνει η νομοθετική πράξη ούτως ώστε η ΕΕ να είναι κατοχυρωμένη. Η ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε στις προηγούμενες περιπτώσεις ακολουθείται και τώρα. Είναι μια εξέλιξη προς την ορθή κατεύθυνση. Χαιρετίζουμε αλλά ούτε πανηγυρίζουμε, ούτε θριαμβολογούμε ούτε φυσικά μηδενίζουμε – διότι βλέπουμε διάφορες τοποθετήσεις – και συνεχίζουμε την προσπάθεια με τα διπλωματικά, πολιτικά, νομικά μέσα έτσι ώστε ν’ αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση πραγμάτων. Θεωρούμε σημαντικό το ότι στην παρούσα συγκυρία λήφθηκε αυτή η απόφαση. Έχω δει και κάποια σχόλια ότι η υπόθεση της τουρικής εισβολής στη Συρία έχει βοηθήσει. Δεν έχει βοηθήσει κατ’ ανάγκη. Αντιλαμβάνεστε ότι και εκεί λήφθηκαν κάποιες αποφάσεις και λαμβάνοντας υπόψη και το μεταναστευτικό και τις ανησυχίες κάποιων κρατών μελών ιδιαίτερα, δεν ήταν εύκολο να ληφθούν επιπλέον μέτρα. Έχουν ληφθεί κάποια μέτρα και θεωρώ ότι είναι προς την ορθή κατεύθυνση. Αυτή τη στιγμή θα γίνει συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει. Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν και κάποιες παρεμβάσεις από άλλους αρχηγούς κρατών και υπάρχει τυπική έγκριση των συμπερασμάτων των Υπουργών Εξωτερικών.

Ερώτηση: Έχουν συγκεκριμενοποιηθεί τα άτομα και οι εταιρείες;

Απάντηση: Φυσικά. Αυτά τα άτομα/εταιρείες είναι έτοιμα από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας για να υποβληθόυν στην αρμόδια ομάδα εργασίας της ΕΕ, ώστε αυτά τα ονόματα να μπουν στους σχετικούς καταλόγους. Η Κυπριακή Δημοκρατία και οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος καθώς και η ίδια η Επιτροπή μπορεί να δώσει ονόματα φυσικών και νομικών προσώπων δικαιολογημένα, δηλαδή πώς εμπλέκονται και με ποιο τρόπο ούτως ώστε να καταρτιστεί αυτός ο κατάλογος στην αρμόδια ομάδα εργασίας της ΕΕ. Μόλις μπουν αυτά τα ονόματα στον κατάλογο, δημοσιοποιούνται και ισχύουν τα στοχευμένα μέτρα που έχουν αποφασιστεί.    

Ερώτηση: Είναι μεγάλος ο κατάλογος;

Απάντηση: Αυτό δεν μπορώ να το πω διότι αν κάποιο νομικό πρόσωπο τοποθετηθεί σ’ αυτό τον κατάλογο και ενημερωθεί από προηγουμένως, τότε αν έχει κάποια περιουσιακά στοιχεία εντός ΕΕ, θα επιχειρήσει είτε να τα αποσύρει είτε να προβεί σε άλλες ενέργειες για να μην εμπίπτει στο εν λόγω περιοριστικό μέτρο.

Ερώτηση: Εμπλέκονται και εταιρίες εκτός Τουρκίας;

Απάντηση: Δεν θα μπω σε μια τέτοια δημόσια συζήτηση διότι πολύ απλά, όπως ανέφερα προηγουμένως, δεν θ’ αναφερθώ. Όλοι όσοι εμπλέκονται, φυσικά και νομικά πρόσωπα, θα δοθούν με πολύ συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία υπάρχουν από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας στην αρμόδια ομάδα εργασίας της ΕΕ.

Ερώτηση: Υπήρξαν στην συνεδρία του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων οποιεσδήποτε σοβαρές αντιδράσεις από κράτη μέλη;

Απάντηση: Δεν θεωρώ ότι υπήρξαν σοβαρές αντιδράσεις. Έγινε συζήτηση. Αντιλαμβάνεστε ότι για να ληφθεί η οποιαδήποτε απόφαση που αφορά στοχευμενα μέτρα στην ΕΕ απαιτείται ομοφωνία. Οποιοδήποτε λοιπόν από τα 28 κράτη μέλη θα μπορούσε αν ήθελε να μπλοκάρει μια τέτοια απόφαση, πράγμα που δεν έγινε. Για να ανακοινωθεί σημαίνει ότι υπήρξε ομοφωνία. Έγινε συζήτηση αλλά θεωρώ, λαμβάνοντας υπόψη και το αποτέλεσμα, ότι η στήριξη των εταίρων μας ήταν σημαντική για να ληφθεί η εν λόγω απόφαση.

Ερώτηση: Ίσως και αυτοί που αντέδρασαν να υποχώρησαν στο τέλος, διότι ακριβώς υπάρχει και αυτή η συγκυρία με το Συριακό. Είναι όντως έτσι;

Απάντηση: Όχι. Οι αποφάσεις για το Συριακό είχαν ληφθεί προηγουμένως. Πρώτα ήταν το θέμα της Συρίας και ακολούθως το θέμα που αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία. Εμείς είπαμε ότι τα θέματα είναι διαφορετικά και ότι οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν από κοινού. Μια συγκεκριμένη χώρα στο τέλος είχε πει ότι αναμένονται πολιτικές οδηγίες για λήψη και νέων μέτρων εναντίον της Τουρκίας. Σε σύντομο χρονικό διάστημα ήρθαν αυτές οι πολιτικές αποφάσεις και λήφθηκε ομόφωνα η απόφαση όπως έχει δημοσιοποιηθεί.

Ερωτηση: Υπάρχει ενδεχόμενο κλιμάκωσης αυτών των περιοριστικών μέτρων κατά της Τουρκίας;

Απάντηση :Αν δεν υπάρξει τερματισμός των παράνομων τουρκικών ενεργειών, το θέμα δεν τελειώνει με την χθεσινή απόφαση, η οποία θα επικυρωθεί και από τους αρχηγούς κρατών.

Ερώτηση: Κάποια κόμματα αναφέρονται στις κυρώσεις από την ΕΕ που επιβλήθηκαν στην Ρωσία για την προσάρτηση της Κριμαίας. Σε τι διαφέρει αυτή η περίπτωση από τη δική μας;

Απάντηση: Δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό. Ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία κλιμάκωσης. Οι αποφάσεις που λήφθηκαν είναι συνέχεια προηγούμενων αποφάσεων που είχαν ληφθεί, πολιτικών και διπλωματικών μέτρων σε επίπεδο ΕΕ, και ήταν ιδιαίτερα σημαντικές. Μια από αυτές ήταν και η απόφαση αναστολής των διαπραγματεύσεων που αφορούσε την αεροπορική συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ με οικονομικές επιπτώσεις και για την ίδια την Τουρκία. Από εκεί και πέρα όμως, η προσπάθεια στα επίπεδα που έχω αναφέρει – διότι οι επιλογές μας είναι πολύ συγκεκριμένες – οι  αποφάσεις που έχουν ληφθεί απ’ όλους είναι πολύ συγκεκριμένες προς ποιες κατευθύνσεις πρέπει να κινηθούμε, δηλαδή διπλωματικών, πολιτικών και νομικών μέτρων. Εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση.

Ερώτηση: Αυτό είναι το καλύτερο που θα μπορούσε να επιτευχθεί για τη συγκεκριμένη δράση της Τουρκίας;

Απάντηση: Ακριβώς. Λαμβάνοντας επίσης υπόψη το πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε, λαμβάνοντας υπόψη και πολλούς άλλους παράγοντες που υπάρχουν σε διεθνές επίπεδο, θεωρώ ότι η αποφάσεις που λήφθηκαν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Επαναλαμβάνω όμως ότι δεν κάνουμε ούτε πανηγυρισμούς ούτε θριαμβολογίες ούτε όμως μηδενισμούς.

Ερώτηση: Με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, να περιμένουμε κάποιες εξελίξεις στο Κυπριακό;

Απάντηση: Να τα ξεχωρίσουμε λίγο. Η ΕΕ αποφάσισε για πρώτη φορά στοχευμένα μέτρα, είτε λόγω της Συρίας είτε λόγω των έκνομων ενεργειών εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, ενάντια σε υποψήφιο προς ένταξη κράτος και επίσης κράτος του ΝΑΤΟ. Πρώτη φορά γίνεται κάτι τέτοιο στην ιστορία της ΕΕ. Χαιρετίζω τις δηλώσεις του κ. Ακκιντζί, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις τοποθετήσεις μας διότι αυτές οι τοποθετήσεις μπορεί να τύχουν εκμετάλλευσης από κάποιους για να ασκηθεί κριτική στον κ. Ακκιντζί. Δεν θέλω να πω περισσότερα. Από εκεί και πέρα, οι προσπάθειες για πραγματοποίηση της τριμερούς συνάντησης είναι σε προχωρημένο στάδιο. Έχει γίνει βολιδοσκόπηση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος ανταποκρίθηκε θετικά. Υπάρχει η πρόθεση την τελευταία εβδομάδα Νοεμβρίου να γίνει μια τέτοια συνάντηση και δεν έχει αλλάξει κάτι».

(ΝΝ/ΕΚ/ΕΙ)