Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-10-2019 12:05

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου στο τρισάγιο και τη δέηση υπέρ ανεύρεσης των αγνοουμένων, στο Μνημείο της Μάνας των Αγνοουμένων

Με βαθειά συγκίνηση και πόνο ψυχής φέρνουμε σήμερα για μια ακόμη φορά στις μνήμες μας την τραγωδία που έπληξε τον τόπο μας το καλοκαίρι του 1974, ως αποτέλεσμα της προδοσίας και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής. Μιας τραγωδίας που οι πληγές που προκάλεσε παραμένουν ανοιχτές.

Ιδιαίτερα, στον ιερό αυτό χώρο που αποτελεί σύμβολο δόξας και τιμής, με τους τάφους και τα κενοτάφια των πλείστων από τους ήρωες μας των τραγικών εκείνων ημερών, και δίπλα από το σεπτό μνημείο της Μάνας των Αγνοουμένων, εκφράζουμε με την ευκαιρία και της σημερινής ημέρας, τον οφειλόμενο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στην κάθε μάνα, και στο πρόσωπο αυτής, στον κάθε ένα συγγενή που βίωσε και βιώνει τις οδυνηρές συνέπειες του χαμού αγαπημένων προσώπων.

Ημέρα Αγνοουμένων σήμερα. Μια δύσκολη μέρα για όλους μας. Μια μέρα θύμησης και τιμής, αλλά προπαντός ευθύνης. Θυμόμαστε και τιμούμε σήμερα όλους εκείνους που, πιστοί στο καθήκον, παρέμειναν στις επάλξεις και αγωνίστηκαν πειθόμενοι τοις κείνων ρήμασι. Είναι, όμως, και μια μέρα ευθύνης για την πολιτεία και όλους εμάς να συνεχίσουμε μαζί με τις οικογένειές τους τον δύσκολο, αλλά συνάμα ιερό αγώνα για τη σωστή διακρίβωση της τύχης ενός εκάστου, ώστε να δοθεί ένα τέλος στο μαρτύριο που βιώνουν καθημερινά οι οικογένειες για τόσες δεκαετίες. 

Σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς, τον σεβασμό, την εκτίμηση και την συμπαράσταση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη προς τον καθένα σας ξεχωριστά και τη διαβεβαίωση του ότι θα συνεχίσει να εργάζεται με όλες του τις δυνάμεις για την επίλυση του ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων μας.

Ο καθορισμός της 29ης Οκτωβρίου ως Ημέρα Αγνοουμένων φέρνει στη μνήμη μας την 29η Οκτωβρίου 1974, ημέρα που ολοκληρώθηκε στην Κύπρο η ανταλλαγή των αιχμαλώτων πολέμου της τουρκικής εισβολής. Ήταν η ημέρα που άρχισε για τον Κυπριακό Ελληνισμό μια νέα τραγική περίοδος αγωνίας και αναζήτησης των εκατοντάδων συμπατριωτών μας, πολιτών και στρατιωτών, των οποίων τα ίχνη χάθηκαν κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής αρκετοί από τους οποίους μετά τη σύλληψή τους από τον τουρκικό στρατό. Μιας τραγωδίας, που, κατά απαράδεκτο και απάνθρωπο τρόπο, συνεχίζεται για εκατοντάδες οικογένειες μέχρι σήμερα. Μιας τραγωδίας που βίωσαν και βιώνουν και δεκάδες άλλες οικογένειες αγνοουμένων μας της περιόδου 1963-67.

Η επίλυση της ανθρωπιστικής πτυχής της τραγωδίας των αγνοουμένων και του δράματος που βιώνουν οι οικογένειές τους για τόσες δεκαετίες, αποτελούσε και αποτελεί για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση ύψιστη προτεραιότητα. Είναι πάγια θέση μας ότι η κάθε οικογένεια αγνοουμένου δικαιούται να πληροφορηθεί για την τύχη του αγαπημένου της προσώπου με πειστικά και αποδεικτικά στοιχεία ώστε να επέλθει ο πλήρης σεβασμός και η αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της.

Είναι γνωστές τόσο οι πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν διαχρονικά σε νομικό και διπλωματικό επίπεδο από τις κατά καιρούς Κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας, μαζί με το σθένος και την αγωνιστικότητα των συγγενών των αγνοουμένων στο σύνολο τους, με στόχο την επίλυση της τραγωδίας προς όφελος των δοκιμαζόμενων οικογενειών. 

Δυστυχώς είναι τραγικό ότι παρά τις συντονισμένες προσπάθειες μας σε Κύπρο και στον διεθνή χώρο, οι προσπάθειες μας δεν έχουν επιτύχει να καμφθεί η τουρκική απάνθρωπη αδιαλλαξία. Ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι εξακολουθούν να αγνοούνται πέραν του 50% των υποθέσεων των αγνοουμένων μας που κατατέθηκαν στη ΔΕΑ.

Τα προβλήματα είναι πολλά και σοβαρά. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια δραματική μείωση στον εντοπισμό λειψάνων στις κατεχόμενες περιοχές και ως συνεπακόλουθο μείωση στον αριθμό των τακτοποιήσεων με την μέθοδο DNA. Η Τουρκία αρνείται να συνεργαστεί στην υπόδειξη μαζικών χώρων ταφής από τις περισυλλογές που έγιναν από τα πεδία των μαχών, όπως και στην υπόδειξη των νέων χώρων ταφής που τάφηκαν τα λείψανα που σκόπιμα μετακινήθηκαν από τους αρχικούς χώρους ταφής. Η ίδια άρνηση εκφράζεται από την κατοχική δύναμη και στο άνοιγμα των αρχείων του τουρκικού στρατού όπως και στο θέμα των εκταφών και ερευνών στις στρατιωτικές ζώνες. Ταυτόχρονα η κατοχική δύναμη περιφρονεί και αρνείται να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.    

Είναι πασιφανές ότι χωρίς την ειλικρινή και ουσιαστική συνεργασία της κατοχικής δύναμης δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος για επίλυση της τραγωδίας των αγνοουμένων. Προς αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε με όλες τις δύναμεις μας.  Προς την ίδια κατεύθυνση όμως θα πρέπει να στραφούν επιτέλους και οι προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του διεθνή παράγοντα. Δεν μπορεί και δεν πρέπει η διεθνής κοινότητα να επιτρέπει στην κατοχική δύναμη να εφαρμόζει πολιτικές και πρακτικές που αντίκειται στις αρχές και αξίες της πολιτισμένης ανθρωπότητας οι οποίες προκαλούν τόσο πόνο και δυστυχία σε εκατοντάδες οικογένειες των συμπατριωτών μας.   

Σεβαστοί συγγενείς των αγνοουμένων,

Μαζί με τις προσπάθειες για επίτευξη μιας δίκαιης και λειτουργικής λύσης στο εθνικό μας θέμα, συνεχίζουμε άοκνα και τις προσπάθειες να τεθεί επιτέλους τέρμα στο ανθρωπιστικό αυτό θέμα που εξακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια να προκαλεί πόνο και οργή.

Από τον τόπο αυτό της βεβαρημένης ιστορικής μνήμης, και δίπλα από τη σεπτή μορφή του Μνημείου της Κυπρίας και της Ελλαδίτισσας Μάνας των Αγνοουμένων, σας διαβεβαιώνουμε για ακόμη μια φορά για την πλήρη συμπαράσταση και συμπαράταξη μας. Είναι χρέος και καθήκον όλων μας η διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου μας. Αυτό αποτελεί δέσμευση μας στις οικογένειες τους.

(ΜΓ/ΕΙ)