Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-10-2019 17:38

Ανακοίνωση Υπουργείου Μεταφορών για το θέμα της αναβάθμισης της Λεωφόρου Αμμοχώστου

Αναφορικά με το θέμα της προώθησης της κατασκευής/αναβάθμισης της Λεωφόρου Αμμοχώστου, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων επιθυμεί να διευκρινίσει τα ακόλουθα:

1.  Η αναβάθμιση της Λεωφόρου, με χρονικό ορίζοντα έναρξης της κατασκευής το 2021,  στοχεύει πρώτιστα στην αναβάθμιση της λειτουργικότητας του δρόμου και στην προώθηση της οδικής ασφάλειας. Στοχεύει παράλληλα, στην επίλυση των προβλημάτων αποχέτευσης ομβρίων στην ευρύτερη περιοχή, κάτι που είναι επιθυμητό και αναγκαίο να γίνει, αποτελεί ωστόσο αρμοδιότητα άλλων Αρχών.

2. Η εντύπωση που δίνεται ότι η  κατασκευή της Λεωφόρου Αμμοχώστου θα επιλύσει όλα τα τα προβλήματα αποχέτευσης ομβρίων που παρατηρούνται στην ευρύτερη περιοχή, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

3. Το Τμήμα Δημοσίων Έργων έχει ρόλο στην ετοιμασία των κατασκευαστικών σχεδίων και στην εκτέλεση του έργου, το οποίο είναι Πολεοδομικό και  προωθείται, σύμφωνα με το πιο πάνω χρονοδιάγραμμα και σε πλήρη συνεννόηση με το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως.

4.  Σημειώνεται ότι το πιο πάνω έργο μπορεί να αντιμετωπίσει εμμέσως το θέμα των πλημμυρών από τα όμβρια ύδατα. Ωστόσο, ο σωστός και υπεύθυνος τρόπος αντιμετώπισης των ομβρίων υδάτων, όχι μόνο στη συγκεκριμένη περίπτωση αλλά ευρύτερα στη Λευκωσία, είναι με τη διαχείρισή τους στη βάση της νομοθεσίας περί Αποχετευτικών Συστημάτων και σύμφωνα με την ειδική μελέτη που ετοίμασαν για το αποχετευτικό ξένοι εμπειρογνώμονες. Ο Νόμος καθιστά τα Συμβούλια Αποχετεύσεων αρμόδια, για τη διαχείριση των ομβρίων υδάτων.  Σε περίπτωση που η εν λόγω  ευθύνη δεν έχει μετατεθεί στα Συμβούλια, παραμένει στους Δήμους.

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και το Τμήμα Δημοσίων Έργων εκφράζουν τέλος, την ετοιμότητά τους για την παροχή οποιασδήποτε τεχνοκρατικής βοήθειας στα Συμβούλια Αποχετεύσεως ή και στους Δήμους για οριστική επίλυση του προβλήματος.

 ( ΔΚ )