Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-11-2019 09:00

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας κας Ζέτας Αιμιλιανίδου στο Συνέδριο SFESE “HealthandSafety – TheWayForward”

Ευχαριστώ για την πρόσκληση του Συνδέσμου Ασφάλειας και Υγείας Κύπρου να θέσω υπό την αιγίδα μου και να χαιρετίσω το 10ο κατά σειρά διεθνές Συνέδριο SFESE, ένα Συνέδριο που έχει γίνει πλέον θεσμός και αποδεικνύει έμπρακτα τη συμβολή του Συνδέσμου στις προσπάθειες για δημιουργία και καλλιέργεια συνείδησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία.

Η εργασία εξακολουθεί να είναι ένα ζωτικό στοιχείο της σύγχρονης ζωής.  Οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν στον χώρο εργασίας τους τουλάχιστον το ένα τρίτο της ενήλικης ζωής τους, συμβάλλοντας τόσο στην προσωπική τους ανάπτυξη και ευημερία όσο και στην πρόοδο της κοινωνίας. Δυστυχώς όμως, χιλιάδες άνθρωποι χάνουν την ζωή τους κάθε χρόνο και εκατομμύρια τραυματίζονται ή ασθενούν λόγω των συνθηκών στην εργασία τους. Πραγματικά είναι λυπηρό το γεγονός ότι πολλά από αυτά τα ατυχήματα και τις ασθένειες θα μπορούσαν να είχαν προβλεφθεί και να αντιμετωπιστεί κατάλληλα, αν γινόταν αποτελεσματική διαχείριση των θεμάτων ασφάλειας και υγείας στην εργασία.

Την ίδια στιγμή, ο κόσμος της εργασίας βρίσκεται σε ταχεία αλλαγή. Την τελευταία δεκαετία έχουν γίνει ριζικές αλλαγές στην εργασία και την κοινωνία, τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς και νέες προκλήσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν από τον τομέα της επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας. Οι νέες τεχνολογίες και οι μεταβαλλόμενες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, έχουν ως αποτέλεσμα οι χώροι εργασίας και οι εργασιακές πρακτικές να αλλάζουν διαρκώς. Νέες τεχνολογίες ανατρέπουν τις καθιερωμένες μεθόδους παραγωγής και απασχόλησης: η ψηφιοποίηση, η νανοτεχνολογία, η βιοτεχνολογία και η εκτεταμένη χρήση του διαδικτύου έχουν αναδιαρθρώσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούνται εργαζόμενοι και επιχειρήσεις. Η εισαγωγή νέων τεχνολογιών στην παραγωγική διαδικασία,η γήρανση του εργατικού δυναμικού, οι επικίνδυνες ουσίες, οι νέες μορφές εργασίας, η ρομποτική και η ασφαλής συνύπαρξη ανθρώπων και μηχανών, η ψηφιακή εποχή στην εκπαίδευση, είναι μερικές μόνο από τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αποδίδει μεγάλη σημασία στη συνεχή παρακολούθηση των εξελίξεων στον τομέα της εργασίας.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου απαιτείται συντονισμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση, η οποία να προάγει μια κουλτούρα διαχείρισης της ασφάλειας και υγείας στην εργασία. Ως Υπουργείο, είναι πάγια πεποίθησή μας ότι απαιτείται συλλογική προσπάθεια για να δημιουργήσουμε ένα ασφαλέστερο και υγιέστερο κόσμο της εργασίας. Θεωρούμε ότι απαιτούνται δράσεις από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, οι οποίες να στοχεύουν στην ενημέρωση, την ανταλλαγή απόψεων αλλά και την πληροφόρηση πάνω στις οποιεσδήποτε εξελίξεις. Η ανταλλαγή εμπειριών και η συνεργασία, σε αυτόν τον γρήγορα μεταβαλλόμενο κόσμο της εργασίας, είναι βασικοί παράγοντες στην προσπάθεια μιας χώρας να προωθήσει την ασφάλεια και την υγεία. Και είμαι ευτυχής γιατί στην Κύπρο τα θέματα ασφάλεια και υγείας αποτελούσαν ανέκαθεν πεδίο συνεργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες στην υφιστάμενη Στρατηγική της Κύπρου για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία 2013 – 2020 και θα συνεχίσει να αποτελεί έναν από τους πυλώνες στην επόμενη Στρατηγική.

Κυρίες και κύριοι,

Στο πλαίσιο αυτό θεωρώ πολύ σημαντική την απόφαση των διοργανωτών να ασχοληθούν στο Συνέδριο με το μέλλον της επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας. Γιατί με αυτόν τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα στους επαγγελματίες του χώρου να ενημερωθούν και να ανταλλάξουν εμπειρίες σε αυτόν τον γρήγορα μεταβαλλόμενο κόσμο της εργασίας.

Από πλευράς Υπουργείου, σας διαβεβαιώνω ότι τα συμπεράσματα του Συνεδρίου θα μελετηθούν και θα αξιοποιηθούν κατάλληλα από τους υπεύθυνους για τη διαμόρφωση πολιτικής και ειδικότερα τη διαμόρφωση της νέας Στρατηγικής της Κύπρου για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία, η οποία θα ακολουθήσει την υφιστάμενη Στρατηγική που λήγει το 2020.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Σύνδεσμο Ασφάλειας και Υγείας Κύπρου για το αξιόλογο έργο που παράγει όλα αυτά τα χρόνια στην προώθηση των θεμάτων ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων, να ευχηθώ κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου και κηρύττω την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου.

_____________

(MΠ/ΜΓ/ΣΧ)