Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-11-2019 09:11

Ομιλία Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου κας Κλέλιας Βασιλείου στο Εθνικό Μνημόσυνο των πεσόντων αγωνιστών της Κυπερούντας 1955-‘59 και 1974

Με βαθιά συγκίνηση και απέραντο σεβασμό προς όσους αγωνίσθηκαν και θυσιάστηκαν για την προάσπιση της ελευθερίας και της εδαφικής ακεραιότητας της ιδιαίτερης μας πατρίδας, προσήλθαμε σήμερα στον ιερό αυτό χώρο, για να τιμήσουμε με τις προσήκουσες τιμές τους ήρωες, τους πεσόντες, δολοφονηθέντες και αγνοούμενους της κοινότητας της Κυπερούντας.

Σήμερα, που η χώρα μας αντιμετωπίζει νέες δύσκολες προκλήσεις, οφείλουμε περισσότερο από ποτέ άλλοτε αυτή την τιμή στους νεκρούς μάρτυρες και ήρωές μας. Τιμούμε τη μνήμη και κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ σε όσους με ηρωισμό και αυτοθυσία επιτέλεσαν το εθνικό τους χρέος και αποτελούν παράδειγμα για όλους εμάς να διατηρήσουμε υψηλό το φρόνημά μας και να μην καμφθούμε από τις όποιες δυσκολίες, αλλά με αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα να υπερασπιστούμε τα δίκαιά μας.

Η Κυπερούντα πλήρωσε βαρύ τίμημα σε όλους τους εθνικούς μας αγώνες. Η άσβεστη φλόγα του πατριωτισμού, ο πόθος για την ελευθερία, οδήγησε τους ήρωες της Κυπερούντας να θυσιάσουν την ίδια τους τη ζωή, όπως όλοι οι αγωνιστές μας, στο βωμό της λευτεριάς και της εθνικής αποκατάστασης της πατρίδας μας, γράφοντας το όνομα τους με χρυσά γράμματα στο Πάνθεον των Αθανάτων μας.

Στον μακρύ κατάλογο των παλληκαριών που η ηρωομάνα κοινότητα της Κυπερούντας προσέφερε στους αγώνες της πατρίδας βρίσκονται:

-Ο Χριστόδουλος Καννάουρος, ο οποίος φονεύθηκε, σε ηλικία 62 ετών, από τους Άγγλους κατακτητές στο σπίτι του, μέσα στο οποίο διατηρούσε κρησφύγετο, στις 19/11/1959.

-Ο Σάββας Αυγουστή, ο οποίος έπεσε, σε ηλικία 58 ετών, στις 24/11/1955, στον χώρο όπου έγινε η πρώτη ένοπλη ενέδρα της ΕΟΚΑ στη περιοχή του Πεύκου, στην οποία συμμετείχε ο Αρχηγός Διγενής.

-Ο Γεώργιος Χαραλάμπους, ο οποίος φονεύθηκε στο άνθος της νιότης του, από τους Άγγλους κατακτητές σε διαδήλωση στη Λεμεσό, έξω από το Σινεμά Παλλάς, ενώ έριχνε φυλλάδια, στις 24/3/1956. Ήταν μόλις 19 ετών.

-Στην ίδια ηλικία ήταν και όταν εκτελέστηκε ο Κυριάκος Ν. Χαραλάμπους, δραστήριο μέλος της ΕΟΚΑ, ο οποίος είχε ιδρύσει μια μικρή ομάδα με έντονη δράση κατά των Άγγλων κατακτητών εντός της Κυπερούντας. 

Ο αγώνας της ΕΟΚΑ δεν έμελλε να είναι ο τελευταίος για τον βασανισμένο λαό μας. Νέοι αγώνες και νέες περιπέτειες, ποτισμένες με το αίμα και τις θυσίες των παλικαριών της Κύπρου σημάδεψαν την περίοδο των πρώτων χρόνων της κυπριακής ανεξαρτησίας, με αποκορύφωμα το δίδυμο έγκλημα του Ιουλίου του 1974.

Οι χιλιάδες νεκροί, οι αγνοούμενοι, οι πρόσφυγες, οι εγκλωβισμένοι και η συνεχιζόμενη για 45 τώρα χρόνια κατοχή των πατρογονικών μας εδαφών από τον τουρκικό Αττίλα, παραμένουν μια ανοιχτή πληγή για τη μαρτυρική μας πατρίδα. Ο κυπριακός λαός χρειάστηκε τότε να βρεθεί ανάμεσα στο αμόνι και το σφυρί του πολέμου, έχοντας να αντιμετωπίσει την πανοπλία και τη βαρβαρότητα του Τούρκου εισβολέα.

 Όμως δεν γονάτισε, και με την απόρριψη της αποδοχής της υπέρμετρης δύναμης του επίδοξου κατακτητή ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα για υπεράσπιση της πατρίδας.

Η Κυπερούντα δήλωσε παρούσα και σε αυτό τον άνισο αγώνα. Μακρύς και αυτός ο κατάλογος των πεσόντων και αγνοουμένων της κοινότητας. Ανάμεσα στα ηρωικά παλληκάρια που έπεσαν υπηρετώντας τη στρατιωτική τους θητεία στις 20 Ιουλίου του 1974 ήταν ο Χαράλαμπος Ελευθερίου, από την Κυπερούντα, ο μόλις 18 χρονών στρατιώτης που υπηρετούσε στη μονάδα Πεζικού, στην περιοχή Ελιάς.

Άλλος ένας νέος στρατιώτης, ο Νεόφυτος Ευθυμίου Κουππή, επίσης 18 ετών, φονεύθηκε κατά την τουρκική εισβολή στις 17/8/1974, ενώ υπηρετούσε στη μονάδα του στο Πεζικό, στη περιοχή Άγιου Παύλου.

Ο Στυλιανός Ανδρέα Αντωνίου, του οποίου η τύχη αγνοείτο από τις 14/8/1974, είχε καταταγεί στην Εθνική Φρουρά το 1973 και υπηρέτησε στο πυροβολικό στην 173η Μοίρα Αντιαρματικής Πυροβολαρχίας με τον βαθμό του Λοχία, και με έδρα το στρατόπεδο στον Καράολο Αμμοχώστου. Οι ελπίδες των συγγενών του να τον ξανασυναντήσουν ζωντανό έσβησαν όταν τα οστά του βρέθηκαν σε ένα πηγάδι, σε ομαδικό τάφο, μαζί με άλλους 13 αγνοούμενους, στην περιοχή Αγιά Κεπήρ Λευκωσίας και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA. Η ταφή του έγινε στις 11 Σεπτεμβρίου 2010, εδώ στην αγαπημένη του Κυπερούντα.

Ανευρέθηκαν και ταυτοποιήθηκαν ,επίσης, τα οστά ενός ακόμη παλληκαριού της Κυπερούντας, του Σωτήρη Νικόλα Προκοπίου, ο οποίος υπηρετούσε στο 281 Τάγμα Πεζικού, στον Λόχο Διοικήσεως, στη Μύρτου. Η ταφή του έγινε επίσης εδώ στην Κυπερούντα, στις 23 Απριλίου 2017.

Μακρύς είναι και ο κατάλογος των αγνοουμένων παιδιών της Κυπερούντας, η τύχη των οποίων αγνοείται εδώ και 45 χρόνια.

Προσευχόμαστε για την επιστροφή και τη διακρίβωση της τύχης του Γεώργιου Στυλιανού Αλλαγιώτη, του οποίου τα ίχνη χάθηκαν ενώ υπηρετούσε στο 256 Τάγμα Πεζικού, στο Θκιόριος, του Δημήτρη Νικηφόρου Κωνσταντίνου, ο οποίος υπηρετούσε στο 361 Τάγμα Πεζικού, στο Συγχαρί, του Σάββα Δημήτρη Διάκου, ο οποίος υπηρετούσε στην 190 Μοίρα Πυροβολικού, στην Κερύνεια. Ακόμη, αναμένεται η διακρίβωση της τύχης της Έλλης Ευγενίου, του Ευγένιου Σοφοκλέους και του Ανδρέα Σοφοκλέους, στον Σύσκληπο.

Ακατάλυτο και πρωταρχικό καθήκον μας καλεί, σήμερα, για να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στους ήρωες νεκρούς μας. Στα παλληκάρια της Κύπρου που υπερασπίστηκαν μέχρις εσχάτων την μαρτυρική μας πατρίδα, ποτίζοντας με το αίμα τους το δέντρο της κυπριακής ελευθερίας. Είμαστε ευγνώμονες σε όλους όσοι με τη θυσία τους επιτρέπουν σε εμάς να ζούμε ελεύθεροι, να είμαστε εδώ, περήφανοι για την ιστορία της πολύπαθης πατρίδας μας. Σε όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά της, και έπεσαν για την ελευθερία, την ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητά της Κύπρου. 

Τιμώντας σήμερα την ηρωική θυσία των παλικαριών μας, οφείλουμε να αναλογιστούμε κι εμείς τις δικές μας ευθύνες απέναντι στους ήρωες που τιμούμε σήμερα, αλλά και απέναντι στην ιστορία του τόπου μας. Καλούμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα που εκείνοι άρχισαν με το ίδιο σθένος και την ίδια αποφασιστικότητα, ως την ημέρα που θα ανατείλει πάνω από τη μαρτυρική μας πατρίδα ο ήλιος της ειρήνης και της δικαιοσύνης. Δεν υποτιμούμε τις δυσκολίες και τα εμπόδια που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ούτε και παραγνωρίζουμε τους συσχετισμούς δυνάμεων στη διεθνή σκηνή. Αλλά ούτε και ασπαζόμαστε ηττοπαθείς θεωρίες και προσεγγίσεις που μας οδηγούν στη μοιρολατρία και την εγκατάλειψη του αγώνα. Πιστεύουμε ακράδαντα στο δίκαιο της υπόθεσής μας.

Γνωρίζουμε ότι έχουμε απέναντι μας την Τουρκία, την ηγεσία της οποίας, ελέω της στρατιωτικής της ισχύος, χαρακτηρίζουν οι ακραίες συμπεριφορές που στρέφονται κατάφωρα κατά της ελευθερίας των λαών και παραβιάζουν έντονα τις αρχές του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων των γύρω χωρών. Παράδειγμα τα όσα συμβαίνουν στις βόρειες περιοχές της Συρίας υπό την ανοχή ,δυστυχώς, χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και επίσης, πρόσφατα, οι εκβιαστικές και απειλητικές κινήσεις της Τουρκίας στα χωρικά μας ύδατα και την περιοχή της αποκλειστικής οικονομικής μας ζώνης, μαζί και με τις απειλές για τον εποικισμό της Αμμοχώστου.

Θέλουμε να ελπίζουμε πως θα εξελιχθεί θετικά η πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, με την τουρκική πλευρά να εγκαταλείπει τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες της ώστε να διευκολυνθεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων κατά τρόπο που να μπορέσουν να οδηγήσουν σε ένα αίσιο τέλος.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, μια μορφή λύσης που θα αντιβαίνει στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και σε κάθε έννοια δημοκρατίας, θα είναι με πάσα βεβαιότητα  θνησιγενής και δεν θα μπορεί να γίνει αποδεκτή ούτε από την ηγεσία, ούτε από το λαό μας. Για αυτό και απαιτείται η δημιουργία συνθηκών που θα εξασφαλίζουν τη διαρκή σταθερότητα και θα επιτρέπουν τη συνύπαρξη και συν-δημιουργία όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, σε ένα κανονικό κράτος, μέσω μιας συνολικής λύσης συμβατής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αρχές του διεθνούς δικαίου, πλήρους απεξαρτημένου από αναχρονιστικές εγγυήσεις και παρουσία τουρκικού στρατού και με διασφαλισμένη την προστασία των δικαιωμάτων όλων των πολιτών. 

Μόνο έτσι θα δικαιώσουμε τους αγώνες των παλληκαριών της ελευθερίας και θα ευφραίνονται οι ψυχές των ηρώων μας. Ας είναι αιωνία η μνήμη των όσων σήμερα τιμούμε για την προσφορά και τους αγώνες τους προς την πατρίδα και οι σεβάσμιες μορφές τους, ας ατσαλώνουν τη θέλησή μας στον αγώνα για τη λευτεριά, την επανένωση, την αξιοπρέπεια και την πνευματική αναγέννηση της πατρίδας μας!

_____________

ΡΜ/ΑΜ/ΣΧ