Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-11-2019 15:28

Σε εφ’ όλης της ύλης ερωτήσεις μαθητών απάντησε ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου

Για όλα τα θέματα της επικαιρότητας που σχετίζονται με το Γενικό Σχέδιο Υγείας και τις ευρύτερες μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στον τομέα της Υγείας μίλησε σήμερα ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, απαντώντας σε ερωτήσεις μαθητών δημόσιων και ιδιωτικών Λυκείων, σε debate που διοργάνωσε ο Οργανισμός Reaction.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Υπουργός έλυσε απορίες των παιδιών που αφορούν το ΓεΣΥ και τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν τους πρώτους έξι περίπου μήνες λειτουργίας του, τα δημόσια νοσηλευτήρια, τα φάρμακα, το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο, τους εράνους που διεξάγονται κατά διαστήματα για τη μεταφορά ασθενών στο εξωτερικό για λήψη θεραπείας, κοκ.

Αρχικά, ο κ. Ιωάννου ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία να διοργανώσουν τη σημερινή εκδήλωση, η οποία δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να ενημερωθούν για θέματα που τους απασχολούν.

Κληθείς να πει εάν πιστεύει ότι, με τη στάση και τις απαιτήσεις που έχουν για τα μέλη τους κάποιες συντεχνίες, δημιουργούν πολίτες δύο ταχυτήτων, ο Υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι δεν τίθεται θέμα από τις συντεχνίες για διαφοροποίηση των εισφορών στο ΓεΣΥ. Επανέλαβε δε πως το ΓεΣΥ όπως σχεδιάστηκε, είναι ένα Σύστημα ισότιμο, καθολικό και αλληλέγγυο και σε αυτό συνεισφέρουν όσοι πολίτες έχουν κάποιας μορφής εισόδημα και από αυτό επωφελείται ολόκληρος ο πληθυσμός της Κύπρου. Εξήγησε ότι η συζήτηση τις τελευταίες μέρες επικεντρώνεται στα Ταμεία Υγείας που είχαν οι ημικρατικοί οργανισμοί, βάσει των οποίων λάμβαναν ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες. «Η απαίτηση των ημικρατικών οργανισμών ήταν η διαφορά που προκύπτει από τα Ταμεία εκείνα και τη συνεισφορά στο ΓεΣΥ να μείνει προς όφελος των εργοζομένων. Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν όπως η διαφορά αυτή ή μέρος της να μείνει για υπηρεσίες που δεν θα καλύπτει το ΓεΣΥ, διότι κάποιες υπηρεσίες -όπως συμβαίνει σε όλα τα Συστήματα Υγείας- δεν καλύπτονται από το ΓεΣΥ. Στην περίπτωση της Κύπρου, οι υπηρεσίες αυτές είναι ελάχιστες και είναι υπηρεσίες που δεν θεωρούνται ιατρικές, όπως τα οδοντιατρικά ή η αγορά γυαλιών μυωπίας, κτλ. Άρα δεν τίθεται θέμα να αλλάξει οτιδήποτε στις εισφορές», επεσήμανε ο κ. Υπουργός.

Ερωτηθείς εάν ευσταθούν τα όσα λέγονται περί αυξημένων απολαβών ορισμένων ιατρών και εάν αυτό ισχύει, ελλοχεύει κίνδυνος κατάργησης του Συστήματος λόγω των καταχρήσεων, ο κ. Ιωάννου είπε ότι λανθασμένα γίνεται συχνά σύγκριση του ΓεΣΥ με Συστήματα Υγείας άλλων χωρών και δη του Ηνωμένου Βασιλείου. Στη Μεγάλη Βρετανία και σε άλλα Συστήματα, ανέφερε, οι γιατροί είναι υπάλληλοι του Συστήματος και έχουν συγκεκριμένο μισθό. Στην περίπτωση της Κύπρου, διευκρίνισε, στην ουσία είναι ένας ασφαλιστικός Οργανισμός, ο οποίος δέχεται τα αιτήματα αποζημιώσεων από τους διάφορους παρόχους υγείας και καταβάλλει τις αποζημιώσεις. Σημείωσε ότι στο ΓεΣΥ υπάρχει το επιχειρείν και οι γιατροί αμείβονται ανάλογα με τις πράξεις που κάνουν. Υπενθύμισε ότι, παρά τα όσα ακούγονταν πριν την έναρξη του ΓεΣΥ περί χαμηλών αμοιβών, οι γιατροί έχουν περίπου τα ίδια εισοδήματα που είχαν προηγουμένως.

Όσον αφορά τις καταχρήσεις, ο Υπουργός Υγείας επιβεβαίωσε ότι παρατηρήθηκαν φαινόμενα καταχρήσεων τους πρώτους μήνες λειτουργίας του ΓεΣΥ. Ωστόσο, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, ως η αρμόδια Αρχή για την εφαρμογή του ΓεΣΥ, έχει την ευθύνη και για τον έλεγχο των απαιτήσεων που υποβάλλονται από τους ιατρούς και τους άλλους παροχείς. «Παρατηρήθηκαν φαινόμενα κατάχρησης από μικρή μερίδα γιατρών και μπαίνουν πλέον ασφαλιστικές δικλείδες ούτως ώστε να περιορίσουν την κατάχρηση. Κατάχρηση πάντα θα υπάρχει ως κάποιο βαθμό, διότι η ιατρική δεν είναι ‘άσπρο-μαύρο’. Η υπερβολή κατάχρηση που όντως υπάρχει αυτή τη στιγμή, είναι ένα φαινόμενο που έχει καταγραφεί, είναι εις γνώσιν του Οργανισμού και λαμβάνει τα μέτρα του. Στο τέλος της ημέρας, εάν υπάρχει κατάχρηση, εκείνοι που θα χάσουν θα είναι οι ίδιοι οι παροχείς, διότι θα μειωθούν οι απολαβές τους. Λόγω του σφαιρικού και προκαθορισμένου Προϋπολογισμού του ΓεΣΥ, εάν οι πάροχοι κάνουν περισσότερη δουλειά από αυτή που χρειάζεται, θα παίρνουν λιγότερα λεφτά», τόνισε.

Σε ερώτηση για την εκφρασθείσα πρόθεση του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου (ΓΟΚ) να προσφύγει στη δικαιοσύνη, διεκδικώντας ποσό ύψους €1 εκ., και απαντώντας σε αναφορά ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε επίσκεψή του στο Κέντρο ανέφερε ότι δίκαια διεκδικούν αυτό το ποσό και προσφεύγουν νομικά, ο Υπουργός Υγείας κατέστησε σαφές ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν προέβη ποτέ σε αυτή τη δήλωση, ούτε μπορεί ο Πρόεδρος να αποφασίσει αν κάποιος θα κινηθεί νομικά ή να τους προτρέψει να το πράξουν.

«Το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο είναι ένα Κέντρο που προσφέρει εξαιρετικές ογκολογικές υπηρεσίες. Εμείς σαν Κυβέρνηση, για να βοηθήσουμε τους καρκινοπαθείς που αναγκάζονταν να μεταβαίνουν από όλες τις πόλεις στην Λευκωσία για τις θεραπείες τους στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, και επειδή το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο προσφέρει και κάποιες υπηρεσίες που δεν προσφέρονται αλλού στην Κύπρο και οι ασθενείς με σημαντικό κόστος παραπέμπονταν στο εξωτερικό, κάναμε μια Συμφωνία με το ΓΟΚ για αγορά υπηρεσιών προς εξυπηρέτηση των ασθενών των περιοχών Πάφου και Λεμεσού και όλων όσων στέλνονταν στο εξωτερικό. Το κόστος για αυτό ήταν €4,5 εκ., που ήταν ένα σημαντικό κόστος. Ήταν μια εξαιρετική συμφωνία για τον Κύπριο ασθενή», σημείωσε ο κ. Ιωάννου.

Συνεχίζοντας, είπε ότι στην πορεία της συνεργασίας, προέκυψε μια διαφωνία στην ερμηνεία κάποιων οικονομικών όρων της Συμφωνίας όσον αφορά στην αποζημίωση που έπρεπε να δίνεται για τα περιστατικά. Στο κράτος λειτουργούν θεσμοί που επιλαμβάνονται τέτοιων διαφωνιών, υπογράμμισε, και εν προκειμένω αυτός ο θεσμός είναι η Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΚΕΑΑ). «Η διοίκηση του Υπουργείο αποτάθηκε στη συγκεκριμένη Επιτροπή, η οποία αποφάνθηκε ότι η ερμηνεία που δίνει το Υπουργείο είναι η σωστή για εκείνη τη διαφορά. Η απόφαση που έχουν οι λειτουργοί του Υπουργείου είναι ότι είναι σωστή η ερμηνεία που δίνουν. Άρα αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι θέμα πολιτικής απόφασης να πούμε ποιος έχει δίκαιο και ποιος άδικο. Υπάρχουν τα θεσμικά όργανα που θα κρίνουν αυτή τη διαφορά. Το ΓΟΚ επιμένει στην απόφασή του και έκρινε ότι έπρεπε να προσφύγει στο δικαστήριο και επομένως είναι θέμα του δικαστηρίου να το εξετάσει και να αποφασίσει ποιο από τα δύο μέρη έχει δίκαιο», δήλωσε και συμπλήρωσε ότι με τη Συμφωνία αυτή εξυπηρετήθηκαν περίπου 4,000 ασθενείς και δόθηκαν €4,5 εκ. «Δεν είναι θέμα πολιτικής απόφασης», τόνισε, «η πολιτική απόφαση ήταν να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο και αυτό κάναμε».

Έπειτα, ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στη σημασία του Προσωπικού Ιατρού, απαντώντας σε ερώτηση μαθητή για το κατά πόσον είναι αναπτυγμένη στην Κύπρο η εξατομικευμένη ιατρική για κάθε ασθενή, όπως συμβαίνει και στις άλλες χώρες της ΕΕ. «Ιδιαίτερα με την εφαρμογή του ΓεΣΥ, ενισχύεται αυτή η ανθρωποκεντρική προσέγγιση των ασθενών. Το σημαντικό είναι καταλάβουν όλοι ότι το επίκεντρο του ΓεΣΥ είναι ο ασθενής και κανένας άλλος. Με την εισαγωγή του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού ενισχύεται αυτό που αναφέρετε για την εξατομικευμένη ιατρική. Ο θεσμός είναι πολύ σημαντικός διότι πλέον δημιουργείται το ιατρικό μας προφίλ, αναπτύσσεται η πολύ σημαντική για την ιατρική σχέση εμπιστοσύνης γιατρού και ασθενή, και με τα χρόνια χτίζεται εμπιστοσύνη και μπορεί να σε κατευθύνει και να σε πλοηγήσει στο Σύστημα και να καθορίσει ένα ατομικό πρόγραμμα για το πρόβλημα του κάθε ασθενή», είπε ο κ. Υπουργός. Σημείωσε ότι οι γιατροί είναι εκπαιδευμένοι να εφαρμόζουν Πρωτόκολλα κατά την εξάσκηση της ιατρικής, ενώ διευκρίνισε ότι ο τομέας της Έρευνας είναι ακόμα σε χαμηλά επίπεδα στην Κύπρο και για την προώθησή της χρειάζεται η συνεργασία ιδιωτικού τομέα και Κράτους.

Στη συνέχεια, ερωτηθείς εάν το Υπουργείο Υγείας μπορεί να διαπαιδαγωγήσει τους ιατρούς στο θέμα της συμπεριφοράς των ιατρών, ο κ. Ιωάννου διαφώνησε με την παρατήρηση ότι αρκετοί ιατροί συμπεριφέρονται αλαζονικά και υπεροπτικά. Η ιατρική κοινότητα, ανέφερε, αριθμεί περίπου 2,500 μέλη και αποτελεί μικρογραφία της κοινωνίας, όπως υπάρχουν συμπεριφορές αλαζονικές, αλλά και εξαίρετες. «Έχουμε εξαιρετικούς γιατρούς, που δίνουν και σημασία στον ασθενή και τον εξυπηρετούν. Το θέμα των κακών συμπεριφορών δεν μπορεί να επιλυθεί από το Υπουργείο με κανονισμούς, κτλ. Ένας γιατρός που δεν συμπεριφέρεται σωστά, θα ‘τιμωρηθεί’ από τους ίδιους τους ασθενείς που δεν θα τον προτιμούν», δήλωσε ο κ. Υπουργός. Με το ΓεΣΥ, φεύγει το σημαντικό κομμάτι της τιμολόγησης των πράξεων που μέχρι τώρα αποτελούσε κριτήριο για την επιλογή ιατρού και, επομένως, πλέον για να προτιμήσει κάποιος ασθενής κάποιον γιατρό, αυτός θα πρέπει να είναι καλός, να έχει εμπειρία και να συμπεριφέρεται σωστά στον ασθενή, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν είναι ασφαλές οι γυναίκες να πραγματοποιούν το τεστ Παπανικολάου κάθε δύο χρόνια αντί ένα όπως ίσχυε μέχρι τώρα, ο Υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι η απόφαση του ΟΑΥ στηρίχθηκε σε διεθνείς πρακτικές και με στόχος το νοικοκύρεμα των διαδικασιών που θα προστατεύσουν το Σύστημα από καταχρήσεις. Ο κ. Ιωάννου επανέλαβε τη διευκρίνιση του ΟΑΥ και ξεκαθάρισε ότι εάν κρίνεται και τεκμηριώνεται ιατρικά ότι κάποιες γυναίκες πρέπει να υποβάλλονται στην εξέταση πιο συχνά, το Σύστημα θα καλύπτει το τεστ. Αναφέρθηκε επίσης και στους εμβολιασμούς που πραγματοποιούνται από τη Σχολιατρική Υπηρεσία του Υπουργείου τα τελευταία χρόνια σε κορίτσια ηλικίας 13 ετών με στόχο την πρόληψη εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, που λειτουργεί επικουρικά στο τεστ Παπ.

«Επειδή άκουσα τις τελευταίες μέρες να λέγεται ότι κάνουμε εκπτώσεις στον τομέα της Υγείας. Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει, αφού ο Προϋπολογισμός που καταθέσαμε για το 2020 είναι αυξημένος σχεδόν 50%. Το 2017 ήταν €600 εκ. και για το 2020 είναι €926 εκ., ακριβώς για να στηρίξουμε το ΓεΣΥ και τα δημόσια νοσοκομεία», υπογράμμισε ταυτόχρονα ο κ. Υπουργός.

Ακολούθως, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους εράνους που πραγματοποιούν ατομικά ασθενείς για μετάβασή τους στο εξωτερικό, ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στις διαδικασίες που ακολουθούνται σε περιπτώσεις όπου συγκεκριμένες επεμβάσεις δεν πραγματοποιούνται στην Κύπρο εξαιτίας του πολύ χαμηλού αριθμού πασχόντων που μπορεί να παρουσιαστούν. Ο κ. Ιωάννου είπε ότι αρκετές φορές, οι ενδιαφερόμενοι δεν γνωρίζουν και δεν ακολουθούν τις διαδικασίες μέσω της Επιτροπής Ονομαστικών Αιτημάτων για έγκριση του αιτήματός τους, με αποτέλεσμα να προσφεύγουν στην επιλογή του εράνου. Η εν λόγω Επιτροπή αξιοποίησε πέρσι €25 εκ., βοηθώντας έτσι σημαντικό αριθμό ασθενών.

Ερωτηθείς για τους Τουρκοκύπριους και την κάλυψή τους από το ΓεΣΥ, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι με το προηγούμενο σύστημα οι Τουρκοκύπριοι ήταν δικαιούχοι του δημοσίου και λάμβαναν υπηρεσίες από τα δημόσια νοσηλευτήρια. Με την έναρξη του ΓεΣΥ και σύμφωνα με τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας, δικαιούχοι δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης είναι οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας που διαμένουν μόνιμα στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές. Με απλά λόγια, εξήγησε ο κ. Υπουργός, για να δικαιούται ένας Τουρκοκύπριος να λαμβάνει τις υπηρεσίες που προσφέρει το ΓεΣΥ θα πρέπει να έχει τη μόνιμη διαμονή του στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές.

Στη συνέχεια, σε ερώτηση για το Λογισμικό του ΓεΣΥ, ο κ. Υπουργός είπε ότι αυτό σχεδιάστηκε και λειτούργησε, χρειάζεται ωστόσο συνεχή βελτίωση και αναβάθμιση, όπως συμβαίνει με όλα τα λογισμικά. Μέχρι στιγμής ανέφερε, έγιναν ήδη 40 αναβαθμίσεις και προγραμματίζονται άλλες το επόμενο διάστημα.

Για το θέμα των εμβολίων της γρίπης, ο Υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι η καθυστέρηση στην παραλαβή των εμβολίων έγινε εξ υπαιτιότητας της αδυναμίας των κατασκευάστριας εταιρείας να διαθέσει την παραγγελία έγκαιρα. Το Υπουργείο Υγείας, πρόσθεσε, λόγω της έξαρσης που καταγράφηκε πέρσι, προέβη έγκαιρα στην παραγγελία διπλάσιας ποσότητας από την περσινή χρονιά για να διασφαλίσει μεγαλύτερη κάλυψη του πληθυσμού.

Σε σχέση με τις ελλείψεις που υπήρξαν σε φάρμακα τους πρώτους μήνες λειτουργίας του ΓεΣΥ, ο κ. Ιωάννου ξεκαθάρισε ότι παρόλο που υπήρξαν ελλείψεις σε κάποια προϊόντα, δεν υπήρξε έλλειψη σε κατηγορία φαρμάκων. Ο κυριότερος λόγος που παρατηρήθηκε αυτό ήταν η δυσκολία πρόβλεψης των φαρμάκων που θα χρειάζονταν εκ των προτέρων. Επιπρόσθετα, επεσήμανε ότι απαιτείται εκ των πραγμάτων χρόνος για την παραλαβή της παραγγελίας από τις εταιρείες εισαγωγής. Πλέον, έχοντας συγκεκριμένα δεδομένα από τους πρώτους τρεις μήνες και σύμφωνα με διαβεβαιώσεις από τους φαρμακοβιομήχανους και τους εισαγωγείς φαρμάκων, μέχρι το τέλος του έτους θα απαλειφθούν οι ελλείψεις που καταγράφηκαν.

Ερωτηθείς, στη συνέχεια, εάν υπάρχει μέλλον στον τομέα των φαρμάκων για όσους ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τον τομέα, ο κ. Υπουργός προέτρεψε τους μαθητές να διερευνήσουν τις επιλογές που έχουν για δραστηριοποίησή τους στον τομέα του φαρμάκου γενικότερα και όχι αποκλειστικά ως φαρμακοποιοί. Η κυπριακή φαρμακοβιομηχανία είναι από τις υγιέστερες βιομηχανίες, είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός και αναφέρθηκε στη δημιουργία της Εθνικής Φαρμακευτικής Αρχής που δρομολογείται στο πλαίσιο της ευρύτερης μεταρρύθμισης του τομέα της Υγείας.

Συνεχίζοντας τη συζήτηση για τα φάρμακα, ο Υπουργός Υγείας, ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι «η απόφαση για ένταξη φαρμάκων στον Κατάλογο του ΓεΣΥ εναπόκειται στους αντιπροσώπους των παραγωγών εταιρειών στην Κύπρο. Ο ΟΑΥ έφτασε σε μια συνεννόηση με τους εκπροσώπους για το πώς θα αποζημιώνονται. Από εκεί και έπειτα, εναπόκειται σε αυτούς να αποφασίζουν ποια από τα φάρμακά τους θα εντάξουν στο ΓεΣΥ. Για κάποια φάρμακα, που έχουν περιορισμένη κυκλοφορία στην Κύπρο, οι εταιρείες έκριναν ότι δεν θέλουν να τα εντάξουν στο ΓεΣΥ, διότι είναι οικονομικά ασύμφορο». Σήμερα έχουμε στον Κατάλογο 1,150 περίπου φάρμακα.

Κληθείς να πει ποια μέτρα λαμβάνει το Υπουργείο για αντιμετώπιση του φαινομένου της υπογεννητικότητας, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι το Υπουργείο έχει συγκεκριμένο κονδύλι που παραχωρεί για επιχορήγηση των υπογόνιμων ζευγαριών.

Ερωτηθείς για τα φάρμακα που εισάγονται από το Ηνωμένο Βασίλειο και τι θα συμβεί μετά το Brexit, ο Υπουργός είπε ότι το Υπουργείο έχει κάνει μεγάλη προετοιμασία εδώ και καιρό για το θέμα αυτό και σημείωσε ότι για φάρμακα που παράγονται από αγγλικά εργοστάσια με παραρτήματα σε άλλες χώρες, θα τα προμηθευόμαστε από τα άλλα εργοστάσια, ενώ για άλλα που είναι πατενταρισμένα μόνο στην Αγγλία, έχουν γίνει ήδη διακρατικές συμφωνίες για αποφυγή οποιουδήποτε προβλήματος μετά το Brexit.

Αναφορικά με το επίπεδο των Ιατρικών Σχολών στα κυπριακά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και τις Πανεπιστημιακές Κλινικές, ο κ. Υπουργός είπε ότι το νομοσχέδιο για τις Πανεπιστημιακές Κλινικές είναι σε προχωρημένο στάδιο και αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους θα υποβληθεί στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση. Η δημιουργία Πανεπιστημιακών Κλινικών θα ανοίξει ευκαιρίες και για τον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας.

Σχετικά με την υποστελέχωση στα ΤΑΕΠ και άλλες Κλινικές των δημοσίων νοσηλευτηρίων, ο κ. Ιωάννου είπε ότι τα προβλήματα στα ΤΑΕΠ προκαλούνται λόγω της νοοτροπίας των ασθενών που προσφεύγουν στα Τμήματα χωρίς να είναι επείγοντα περιστατικά, με αποτέλεσμα να προκαλείται καθυστέρηση και ταλαιπωρία των ασθενών και επιβάρυνση των Τμημάτων. Ταυτόχρονα, το πρόβλημα εντάθηκε εξαιτίας της αποχώρησης ιατρών για να ενταχθούν στο ΓεΣΥ ως ιδιώτες. Με την αποχώρησή τους, χρειάζεται περίπου περίοδος τριών μηνών για να γίνουν οι τοποθετήσεις των νέων ιατρών, δημιουργώντας έτσι ένα κενό στο διάστημα αυτό.

Σε παρατήρηση μαθητή ότι δεν υπάρχει ΤΑΕΠ για παιδιά στο Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’, ο κ. Ιωάννου εξήγησε ότι υπάρχει διαθέσιμο κονδύλι για την ανέγερση Τμήματος Πρώτων Βοηθειών αποκλειστικά για παιδιά στο Μακάρειο Νοσοκομείο και το έργο αναμένεται να προκηρυχθεί σε συνεργασία με το Τμήμα Δημοσίων Έργων τους επόμενους περίπου τρεις μήνες.

Τέλος, κληθείς να μιλήσει για τις εξελίξεις στον διάλογο του ΟΑΥ με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια για ένταξή τους στο ΓεΣΥ, ο κ. Υπουργός εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα υπάρξει θετική κατάληξη μεταξύ των δύο πλευρών. Με χαρά, είπε, βλέπουμε ότι έχει αλλάξει το κλίμα και υπάρχει βούληση για εξεύρεση κοινής συνισταμένης. «Θεωρώ ότι τις επόμενες μέρες ο διάλογος ΟΑΥ-ΠΑΣΙΝ θα ολοκληρωθεί και μετά ο ΟΑΥ, με βάση αυτά που θα έχουν συμφωνηθεί με τον ΠΑΣΙΝ, θα αρχίσει διαπραγματεύσεις και να κάνει συμφωνίες με έκαστο νοσηλευτήριο. Θεωρώ, χωρίς να θέλω να προκαταλάβω, ότι ορισμένα ιδιωτικά νοσηλευτήρια θα που ότι δεν επιθυμούν να ενταχθούν. Πιστεύω όμως ότι με την πάροδο του χρόνου, θα πειστούν όλοι διότι το σημαντικό είναι η πρόταση να είναι τέτοια, ώστε να είναι συμφέρουσα και για τις δύο πλευρές. Πρέπει να είμαστε συνετοί ως προς το τι δίνουμε από τη μια, αλλά και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια πρέπει να αισθανθούν ότι θα είναι βιώσιμα και εντός ΓεΣΥ», υπογράμμισε ο Υπουργός Υγείας.

(ΜΚΥ)