Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-11-2019 12:19

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου στην Παγκοινοτική Συνεστίαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Γερανίου, στην Αραδίππου

Με ξεχωριστή χαρά αποδέχτηκα την πρόσκληση του Κοινοτικού Συμβουλίου Γερανίου να παραστώ στην καθιερωμένη αυτή Παγκοινοτική Συνεστίαση, που διοργανώνεται, με αφορμή τον εορτασμό της μνήμης της προστάτιδας της κατεχόμενης Κοινότητας, μεγαλομάρτυρος Αγίας Αικατερίνης.

Κάθε χρόνο, τέτοιες μέρες, οι εκτοπισμένοι κάτοικοι, αλλά και οι απόδημοι συγκεντρώνονται στην εκδήλωση αυτή, η οποία αποτελεί μια καλή ευκαιρία για κοινωνικοποίηση ανθρώπων με κοινές ρίζες και βιώματα, για περαιτέρω σύσφιξη των μεταξύ τους στενών συναισθηματικών δεσμών καθώς και για αλληλογνωριμία των νεότερων με τον τόπο καταγωγής τους.

Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, και αφότου πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή διδυμοποίησης της Κοινότητας Γερανίου Αμμοχώστου με την ομώνυμη Κοινότητα του Δήμου Ρεθύμνης της περιφέρειας Κρήτης, η συγκεκριμένη συνεστίαση αποκτά πρόσθετη αξία. Και αυτό γιατί, από το 2015 και μετά, όπου υλοποιήθηκε η πρωτοβουλία για αδελφοποίηση των δύο Κοινοτήτων, οι κάτοικοι πέρα από κοινές πολιτιστικές και ψυχαγωγικές συναντήσεις, συνεορτάζουν τους πολιούχους Αγίους τους, στην παρουσία του Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Κρήτης κ.κ. Ευγένιου, καθώς και του Επισκόπου Καρπασίας κ. Χριστοφόρου.

Ο εορτασμός της Αγίας Αικατερίνης τον Νοέμβριο και αντίστοιχα του Αγίου Γεωργίου τον Απρίλιο,  γίνονται λόγος και αφορμή για αλληλοεπισκέψεις των κατοίκων των δύο Κοινοτήτων, οι οποίες συμβάλλουν τα μέγιστα στην  περεταίρω ανάπτυξη της συνεργασίας και της αλληλεγγύης, που υπάρχει ανάμεσά τους.

Το κατεχόμενο Γεράνι Αμμοχώστου και το Γεράνι Κρήτης, είναι παραθαλάσσιες περιοχές με απαράμιλλη φυσική ομορφιά και πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Πέρα από την ομώνυμη ονομασία, έχουν πολλά άλλα κοινά χαρακτηριστικά γνωρίσματα που ενώνουν τους ανθρώπους, καθιστώντας τη σχέση τους μοναδική και ιδιαίτερη.

Άλλωστε, οι σχέσεις που ενώνουν ευρύτερα την Κρήτη και την Κύπρο ανάγονται βαθιά μέσα στον χρόνο και προεκτείνονται σε όλους τους τομείς της καθημερινής ζωής. Μέχρι τις μέρες μας, στα μέρη αυτά του ελληνισμού, επιζούν και διατηρούνται πανάρχαια ήθη και έθιμα, που μαρτυρούν τις κοινές ιστορικές ρίζες και το ακατάλυτο δέσιμο, που υπάρχει ανάμεσα στους ανθρώπους. Η γλώσσα, ο θρησκευτικός πολιτισμός, το φυσικό περιβάλλον, η φιλοξενία, η αναμέτρηση με κοινούς κατακτητές είναι μερικά μόνο στοιχεία, που τους επιτρέπουν να μοιράζονται εμπειρίες, οι οποίες δημιουργούν γέφυρες επικοινωνίας και αλληλοκατανόησης.

Θεωρώ, και είμαι βέβαιος ότι και οι παρευρισκόμενοι θα συμφωνήσουν, ότι η πρωτοβουλία για αδελφοποίηση των δύο Κοινοτήτων αποτέλεσε μια εξαιρετικά ευτυχή συγκυρία, η οποία καλλιέργησε φιλίες ουσιαστικές και, ταυτόχρονα, έδωσε ώθηση για διοργάνωση ποικίλων κοινωνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Εύχομαι και ελπίζω το επόμενο συναπάντημα των Γερανιωτών, να πραγματοποιηθεί στην αγαπημένη και αξέχαστη γενέτειρα, που εδώ και 45 χρόνια καταπατείται από τον Τούρκο εισβολέα.

Σχεδόν μισό αιώνα μετά οι πρόσφυγες και κάθε νόμιμος πολίτης αυτού του κράτους προσμένει και ελπίζει σε μια δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος.  Το σημερινό status quo είναι απαράδεκτο και άκρως επικίνδυνο. Συντηρεί και διαιωνίζει την παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων, την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών, τον συνεχιζόμενο εποικισμό, την καταστροφή της θρησκευτικής και πολιτισμικής μας κληρονομίας, το ξεπούλημα των ελληνοκυπριακών περιουσιών και την αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Την παγίωση, ουσιαστικά, των τετελεσμένων της κατοχής. 

Είναι υποχρέωσή μας, αλλά και εθνική και φυσική ανάγκη να δώσουμε το συντομότερο, ένα τέλος σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων. 

Το γεγονός ότι βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή εδώ, επιδεικνύει, ακριβώς, ότι το πέρασμα του χρόνου δεν έχει αλλοιώσει τη θέλησή μας για δικαίωση. Και δικαίωση σημαίνει λύση του κυπριακού προβλήματος, άρση των τετελεσμένων της κατοχής, αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας και επιστροφή στις πατρογονικές εστίες. 

Στις ομολογουμένως δύσκολες ώρες της εθνικής μας δοκιμασίας, η άσβεστη μνήμη της πατρώας γης και η διατήρηση της ελληνοχριστιανικής παράδοσης, των ηθών και των εθίμων μας, αποτελούν βασικό στοιχείο της εθνικής μας αυτοσυνειδησίας και καθοδηγούν τον διαρκή αγώνα μας μέχρι την πολυπόθητη και ευλογημένη ώρα της απελευθέρωσης της πατρίδας μας. 

Έχουμε την υποχρέωση να παραμείνουμε όρθιοι και αταλάντευτοι στο χρέος απέναντι στην ιστορία. Με συλλογική προσπάθεια και ομοψυχία μπορούμε να ανταπεξέλθουμε επιτυχώς σε κάθε πρόκληση. Αυτό το μήνυμα εκπέμπει η σημερινή εκδήλωση.

Ότι ενωμένοι, σε πλαίσιο σύμπνοιας και αρμονικής συνεργασίας μπορούμε να επιτύχουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές.

Με αυτές τις λίγες σκέψεις, θέλω να εκφράσω τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες σε όλους όσοι συνέδραμαν ,με οποιοδήποτε τρόπο, στη διοργάνωση αυτής της όμορφης εκδήλωσης και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Γερανίου. 

Θερμά συγχαρητήρια εκφράζω και στο συγκρότημα ΧΑΡΙΣΜΑ, και ιδιαιτέρως στην αγαπημένη μας Νεφέλη, που με τη συμμετοχή της αναδεικνύει το αδιαμφισβήτητο ταλέντο της και ,παράλληλα, τιμά τον τόπο καταγωγής της. Συγχαίρω ,επίσης, τον Πολιτιστικό Όμιλο «Συναπάντημα Αγάπης», που θα διανθίσει καλλιτεχνικά το πρόγραμμα, καθώς και το ΡΙΚ που ως χορηγός επικοινωνίας στηρίζει έμπρακτα την όλη εκδήλωση.

Τέλος, θα ήθελα για άλλη μια φορά να καλωσορίσω στην Κύπρο την αντιπροσωπεία της Κοινότητας Γερανίου Κρήτης και να ευχηθώ μια όμορφη και ευχάριστη  διαμονή στο νησί μας.

-----------------------

ΑΜ/ΕΙ