Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-02-2020 16:06

Δηλώσεις Επιτρόπου Προεδρίας μετά την συνάντηση με τον Υφυπουργού Ρουμανίας για θέματα Διασποράς

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που καλωσορίζω στην Κύπρο τον Υφυπουργό Διασποράς της Ρουμανίας, κ. Ovidiu Burdusa.

Αυτή είναι η τέταρτη συνάντηση που έχουμε τους τελευταίους 15 μήνες οι δύο χώρες για θέματα Διασποράς. Στο Βουκουρέστι πριν ένα χρόνο περίπου, υπογράψαμε Μνημόνιο Συναντίληψης για μια πιο θεσμοθετημένη συνεργασία για τα θέματα αυτά. 

Η Κύπρος και Ρουμανία μοιράζονται κοινές αξίες, αρχές και επιδιώξεις σε πολλούς τομείς. Έχουμε φιλικές, ιστορικές σχέσεις. Τους δύο λαούς τους ενώνουν πολιτιστικές, θρησκευτικές, εμπορικές σχέσεις.

Είμαστε βέβαιοι ότι η συνεργασία σε θέματα διασποράς θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Επιβεβαιώνοντας την αμοιβαία συναντίληψη και την ανάγκη στενής συνεργασίας μεταξύ των Κυπριακών και Ρουμανικών κοινοτήτων της διασποράς σε ολόκληρο τον κόσμο, έχουν σήμερα ληφθεί κοινές αποφάσεις για συγκεκριμένες δράσεις, ιδιαίτερα σε χώρες όπου η διασπορά των δύο χωρών είναι οργανωμένη.

Στην Κύπρο έχουμε μια ζωντανή και δυναμική Διασπορά από την Ρουμανία που αριθμεί γύρω στις 40.000 Ρουμάνους. Συζητήσαμε σήμερα προβλήματα και θέματα που απασχολούν την Ρουμάνικη Διασπορά εδώ στην Κύπρο και τρόπους επίλυσης τους. 

Ως Κυπριακή Δημοκρατία, στηρίζουμε τη Ρουμάνικη Κοινότητα στην Κύπρο και ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε θέματα νέων και εκπαίδευσης αφού μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία διδάσκονται τη γλώσσα και την ιστορία τους, κρατώντας τους έτσι κοντά στις ρίζες και τον πολιτισμό τους. 

Στα πλαίσια της συνεργασίας μας αυτής, θα πραγματοποιηθεί σήμερα το βράδυ η πρώτη Διμερή Πολιτιστική Εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου με τίτλο «Η Κύπρος συναντά την Ρουμανία», η οποία περιλαμβάνει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με επώνυμους καλλιτέχνες από τις δύο χώρες να ερμηνεύουν παραδοσιακά τραγούδια καθώς και παραδοσιακούς χορούς των δύο χωρών, φέρνοντας έτσι τους λαούς μας ακόμη πιο κοντά.

Αποφασίσαμε, επίσης, ότι σε χώρες όπου οι δύο χώρες μας έχουν οργανωμένα σύνολα της Διασποράς μας να ενθαρρύνουμε κοινές πρωτοβουλίες να φέρουμε πιο κοντά τους λαούς μας που ζουν στο εξωτερικό ιδιαίτερα την νέα γενιά της Διασποράς μας.

Παράλληλα, ενόψει και της επιτυχημένης εδραίωσης του Κυπρο-Ρουμανικού Επιμελητηρίου, αποφασίστηκε η συνδιοργάνωση και με άλλους αρμόδιους φορείς ενός Επιχειρηματικού Φόρουμ σε σχέση με τη Διασπορά εντός του 2021 με στόχο την ενθάρρυνση ανάπτυξης των σχέσεων μεταξύ επιχειρηματικών συνδέσμων και εμπορικών επιμελητηρίων των Ρουμανικών και Κυπριακών Κοινοτήτων.

Τέλος τον έχω ενημερώσει επίσης για τις πρόσφατες εξελίξεις όσον αφορά το Κυπριακό και τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την Κυβέρνηση για την επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος, λύσης που θα επανενώνει τη χώρα και θα τερματίζει την κατοχή.  Ζήτησα επίσης την στήριξη της Ρουμανίας στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εξάσκηση πίεσης στη Τουρκία για συνεργασία όσον αφορά την επίλυση του μεγαλύτερου ανθρωπιστικού θέματος των αγνοουμένων μας.

Καλωσορίζω ακόμα μια φορά τον Υφυπουργό Διασποράς της Ρουμανίας τον κ. Ovidiu Burdusa στην Κύπρο και τον ευχαριστώ θερμά για την παραγωγική συνάντηση που είχαμε σήμερα.

---------------------------

ΡΜ/ΕΙ