Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-02-2020 19:00

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας, κ. Φώτη Φωτίου στην διμερή πολιτιστική εκδήλωση “When Cyprus meets Romania”

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που παρίσταμαι απόψε σε αυτή την πολύ ξεχωριστή εκδήλωση που διοργανώνεται στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας Κύπρου – Ρουμανίας σε θέματα Διασποράς. 

Η αποψινή εκδήλωση με την ονομασία «Όταν η Κύπρος συναντά την Ρουμανία» περιλαμβάνει ένα εξαιρετικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα με επώνυμους καλλιτέχνες από τις δύο χώρες να ερμηνεύουν παραδοσιακά τραγούδια και Κυπριακούς παραδοσιακούς χορούς.

Θέλω με την ευκαιρία αυτή να καλωσορίσω και να ευχαριστήσω για την εδώ παρουσία του τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ρουμανίας αρμόδιο για θέματα Διασποράς, Mr. Ovidiu Burdusa.  Σήμερα είχαμε μια πολύ εποικοδομητική και παραγωγική συνάντηση για τα παρά πέρα βήματα της συνεργασίας μας.

Φίλες και Φίλοι,

Οι δύο χώρες μας έχουμε φιλικές και ιστορικές σχέσεις σε πολλούς τομείς.  Μας ενώνουν πολλά και είμαι σίγουρος ότι η συνεργασία σε θέματα Διασποράς θα βοηθήσει στην περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών μας. Στην Κύπρο έχουμε μια ζωντανή και δυναμική Διασπορά από την Ρουμανία που αριθμεί γύρω στους 40.000 Ρουμάνους.

Ως Κυπριακή Δημοκρατία τους στηρίζουμε και δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην νέα γενιά ώστε μέσα από συγκεκριμένα εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία να διδάσκεται η γλώσσα και η ιστορία τους κρατώντας τους στις ρίζες και τον πολιτισμό τους.  Μέσα από το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράψαμε εδώ και ένα χρόνο θα συνδιοργανώσουμε πολλές άλλες δράσεις και εκδηλώσεις τόσο στην Κύπρο και στην Ρουμανία όσο και σε άλλες χώρες όπου έχουμε οργανωμένες κοινότητες Διασποράς.  Θέλουμε να φέρουμε τους λαούς των δύο χωρών μας που ζουν στο εξωτερικό αλλά και στις χώρες μας πιο κοντά μέσα από εκδηλώσεις που προβάλλουν την ιστορία, τον πολιτισμό, ήθη και έθιμα των χωρών μας.   

Καταλήγοντας θέλω να συγχαρώ και ευχαριστήσω όλους όσους εργάστηκαν για την επιτυχία αυτής της εκδήλωσης ιδιαίτερα την  κα Daniela Sezonov Tane, Επιτετραμμένη της Πρεσβείας, τους καλλιτέχνες από την Ρουμανία, τους μουσικούς από Κύπρο αλλά και το χορευτικό συγκρότημα του Λαογραφικού Ομίλου «Ακρίτας Γερίου» με χοροδιδάσκαλο τον κ. Αργύρη Αργυρού.

------------------------- 

ΝΝ/ΡΜ/ΕΧΡ