Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-03-2020 12:37

Κλιμάκιο της Βουλής των Αντιπροσώπων συμμετείχε σε διάσκεψη στο Ζάγκρεμπ

Άρχισαν χθες οι εργασίες της 16ης Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ), που πραγματοποιείται από 2 μέχρι 4 Μαρτίου 2020 στο Ζάγκρεμπ, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της τρέχουσας εξάμηνης Κροατικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Η κυπριακή αντιπροσωπεία αποτελείται από τους βουλευτές κ. Γιώργο Παπαδόπουλο, κα Ελένη Σταύρου και κ. Ζαχαρία Κουλία.

Στα πλαίσια θεματικού εργαστηρίου αναφορικά με το ρόλο των γυναικών στην ειρήνη και την ασφάλεια, η κα Σταύρου χαιρέτισε τη συμπερίληψη, για πρώτη φορά, συζήτησης  της έμφυλης διάστασης στις θεματικές ενότητες που απασχολούν τη Διάσκεψη για την ΚΕΠΠΑ και την ΚΠΑΑ, συγχαίροντας την Κροατική Προεδρία.

Αναφερόμενη στο Ψήφισμα 1325 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το ρόλο των γυναικών στην ειρήνη και την ασφάλεια, η Κύπρια βουλευτής επισήμανε ότι  η πλήρης εφαρμογή του υστερεί, σημειώνοντας ωστόσο ότι έχουν γίνει θετικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Ανέφερε συναφώς την υιοθέτηση Εθνικών Σχεδίων Δράσης για την εφαρμογή του Ψηφίσματος από πέραν των 80 κρατών διεθνώς και εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι τα πλείστα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν υιοθετήσει τέτοια σχέδια.

Ειδικότερα δε όσον αφορά στην Κύπρο, η κα Σταύρου ανέφερε ότι διεξάγεται δημόσια διαβούλευση με σκοπό την τελική υιοθέτηση του πρώτου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την περίοδο 2020-2024.  Αναφέρθηκε επίσης στη δημιουργία Τεχνικής Επιτροπής για την Ισότητα των Φύλων, στο πλαίσιο της διαδικασίας για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα, με τη συμμετοχή τόσο ανδρών όσο και γυναικών και με σκοπό τη ένταξη της έμφυλης διάστασης στις διαπραγματεύσεις και στην τελική συμφωνία λύσης. Η κα Σταύρου σημείωσε το στόχο της ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου στην εξωτερική πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και προηγούμενη θητεία της ίδιας ως Συμβούλου του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα ασφάλειας και Μέσης Ανατολής. Η Κύπρια βουλευτής υπογράμμισε, τέλος, ότι η συμμετοχή γυναικών βουλευτών στις Επιτροπές Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων συμβάλλει στην διασφάλιση του καθορισμού ημερήσιας διάταξης χωρίς αποκλεισμούς και στην προσπάθεια αλλαγής της νοοτροπίας, που αποκλείει το 50% του πληθυσμού από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων για θέματα που αφορούν την ειρήνη και την ασφάλεια.

Εξάλλου, πριν την έναρξη  της Διάσκεψης, η κα Σταύρου προήδρευσε της καθιερωμένης συνάντησης των κοινοβουλευτικών αντιπροσωπιών των Μεσογειακών χωρών της Ε.Ε., όπου αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, η στήριξη νέων τροπολογιών στα συμπεράσματα της Διάσκεψης για την κατάσταση στη Λιβύη και στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

 

(ΝΝ/ΣΧ)