Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-04-2018 12:32

Παρέμβαση Ομάδας Εφήβων Συμβούλων Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού στη Βουλή για το δικαίωμα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Αίθριο της Βουλής, δράση της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, που απευθυνόταν στα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Σκοπός της παρέμβασης των παιδιών προς τους βουλευτές ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση τους για το δικαίωμα των παιδιών στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, ένα θέμα που τα αφορά άμεσα και τα απασχολεί ιδιαίτερα. 

Τα καταληκτικά σχόλια της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού κας Λήδας Κουρσουμπά ήταν:

«Όπως έχουν ήδη επισημάνει τα παιδιά, η σημερινή τους παρέμβαση δεν αποτελεί μόνο διεκδίκηση ενός δικαιώματος αλλά και έμπρακτη εφαρμογή του δικαιώματος του παιδιού στη συμμετοχή.

Έχουμε ευθύνη και υποχρέωση να ακούσουμε τα παιδιά. Θέλω να πιστεύω ότι θα το πράξουμε.

Η επιστημονικά τεκμηριωμένη και παιδαγωγικά προσανατολισμένη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση αποτελεί δικαίωμα των παιδιών και ταυτόχρονα υποχρέωση της πολιτείας να την παρέχει. Η γνώση είναι δύναμη.

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι, ανάμεσα σε άλλα, ένα από τα πλέον αποτελεσματικά εργαλεία που διαθέτουμε για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση.

Ευαισθητοποιημένα και παράλληλα ενημερωμένα παιδιά είναι σε θέση, αφενός,  να προστατέψουν τον εαυτό τους και, αφετέρου, να καταγγείλουν και να αποκαλύψουν τις όποιες κακόβουλες ενέργειες/ προσπάθειες γίνουν εκδηλωθούν εναντίον τους.

Η εθνική νομοθεσία που αφορά στην Πρόληψη και Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας (2014), ορίζει ρητά την υποχρέωση της Πολιτείας και ειδικότερα της δημόσιας εκπαίδευσης να παρέχει σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα παιδιά ως μέσο πρόληψης και καταπολέμησης της σεξουαλικής κακοποίησης

Τα θετικά της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, ωστόσο, δεν περιορίζονται εδώ. Ανάμεσα σε άλλα: 

  • Ενδυναμώνει τα παιδιά σε ατομικό επίπεδο, ενισχύει την κατανόηση που έχουν για τον εαυτό τους και, ως εκ τούτου, ενισχύει την αυτοεκτίμησή τους.
  • Συμβάλλει στην εμβάθυνση της κατανόησης των δια-ατομικών σχέσεων -  ειδικότερα των δια-φυλικών σχέσεων.
  • Δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να διερευνήσουν τη διαφορετικότητα και προωθεί την αποδοχή της
  • Συμβάλλει στη μείωση της βίας και της εκφοβιστικής συμπεριφοράς
  • Συμβάλλει στην αυτοπροστασία τους από σεξουαλικά μεταδιδόμενες νόσους και την αποφυγή ανεπιθύμητων εγκυμοσύνων στην εφηβεία

Για τούτους και άλλους τόσους λόγους, καλώ σήμερα τα μέλη του Κοινοβουλίου να ακούσουν το αίτημα των παιδιών και να ενισχύσουν την προσπάθειά τους για την προώθηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης που να εκτείνονται σε όλο το εύρος των εγκύκλιων σπουδών των παιδιών.» 

Το έντυπο που δόθηκε από τα παιδιά στους βουλευτές μπορείτε να το δείτε εδώ.

Σχετικό είναι και το άρθρο της Επιτρόπου που δόθηκε στα ΜΜΕ για δημοσίευση στις 18/10/2017.

(ΑΧ)