Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-04-2018 16:00

Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή στο 6ο Φεστιβάλ «Διαδρομές Κουρίου» στην εκδήλωση «Ανθόγλυκο»

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι στη σημερινή εκδήλωση που διοργανώνει το Κοινοτικό Συμβούλιο Ερήμης, στα πλαίσια του 6ου Φεστιβάλ «Διαδρομές Κουρίου», με σκοπό την προβολή και ανάδειξη των προϊόντων που παράγονται από την κιτρομηλιά.

Τέτοιες εκδηλώσεις προβάλλουν από τη μια, σε ντόπιους και ξένους, τον γαστρονομικό θησαυρό που κρύβει η κυπριακή γη και φανερώνουν από την άλλη την ικανότητα και εφευρετικότητα των ανθρώπων της κυπριακής υπαίθρου στην αξιοποίηση όλων των προϊόντων που απλόχερα αυτή προσφέρει.

Παρά το γεγονός ότι η πλέον γνωστή χρήση της κιτρομηλιάς είναι ως υποκείμενο για εμβολιασμό άλλων ειδών εσπεριδοειδών και ότι συνήθως δεν καλλιεργείται συστηματικά, οι φιλοπρόοδες γυναίκες των κοινοτήτων της ιστορικής περιοχής του Κουρίου έχουν επιτύχει την παραγωγή μιας μεγάλης γκάμας προϊόντων με βάση την κιτρομηλιά. Όπως είναι για παράδειγμα το περίφημο γλυκό από τους ανθούς της κιτρομηλιάς, το γλυκό από τους καρπούς, το εύοσμο ανθόνερο, η κιτρομηλάδα, αλλά και η αξιοποίηση του χυμού στην παρασκευή του εξαιρετικού παραδοσιακού μας εδέσματος της ζαλατίνας.

Όλα αυτά τα προϊόντα, η παραγωγή των οποίων άρχισε πολλές δεκαετίες πριν, αποτελούν μια καλή βάση για όσους θα ήθελαν να ασχοληθούν επαγγελματικά, με πλήρη ή μερική απασχόληση. Η προσέγγιση αυτή ευθυγραμμίζεται πλήρως με τους στόχους του Υπουργείου και της Κυβέρνησης γενικότερα για εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών δραστηριοποίησης, παραμονής στην ύπαιθρο και αύξησης του εισοδήματος με παράλληλη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των αγροτών μας.

Προς τον σκοπό αυτό, έχουν προβλεφθεί και συμπεριληφθεί συγκεκριμένα μέτρα στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, όπως για παράδειγμα το μέτρο που αφορά την αναβάθμιση ή/και δημιουργία σύγχρονων μονάδων μεταποίησης, με την ενίσχυση να ανέρχεται στο 40% της δαπάνης και με ανώτατο ποσό ενίσχυσης τις 500.000 ευρώ. Επιπρόσθετα, πολύ ελκυστικό είναι και το μέτρο μέσα από το οποίο προάγεται η συνεργασία μεταξύ των παραγωγών, των μεταποιητών, των εμπόρων, των ερευνητικών ιδρυμάτων, των τοπικών αρχών και των ομάδων τοπικής δράσης, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων, την ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων, πρακτικών, διεργασιών και τεχνολογιών, στους τομείς της γεωργίας και των τροφίμων. Μια τέτοια συνεργασία ταιριάζει και στην περίπτωση της αξιοποίησης και ανάδειξης των προϊόντων της κιτρομηλιάς, τα οποία αναμφίβολα παρουσιάζουν προοπτική ανάπτυξης.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι τόσο εγώ προσωπικά όσο και οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας είναι πάντοτε στη διάθεσή σας για οποιοδήποτε θέμα εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Υπουργείου. Συγχαίρω θερμά τον Πρόεδρο και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Ερήμης για τη σημερινή όμορφη εκδήλωση.

_____________

/ΣΧ