Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-04-2018 11:41

***ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟ*** Υπουργός Δικαιοσύνης: Νομοσχέδιο για ενίσχυση του Κράτους-Δικαίου και προστασία του πολίτη από την διοικητική ασυδοσία

Νομοσχέδιο που σκοπό έχει την ενίσχυση του Κράτους-Δικαίου και τη προστασία του πολίτη από την κρατική – διοικητική ασυδοσία παρουσίασε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσιάς Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου ενώπιον της Επιτροπής Νομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων.  

Το νομοσχέδιο «ρυθμίζει ένα από τα σημαντικότερα θέματα στην απονομή της δικαιοσύνης και την εφαρμογή της χρηστής διοίκησης και πιο συγκεκριμένα επιχειρεί να ρυθμίσει ένα νομοθετικό κενό που το Ανώτατο Δικαστήριο έχει διαχρονικά αναδείξει μέσω της νομολογίας του» δήλωσε ο κ. Νικολάου αναφέροντας πως τα ζητήματα που επιχειρεί να ρυθμίσει άπτονται λεπτών νομικών θεμάτων που έχουν να κάνουν τόσο με τη δικαιοδοτική πτυχή του θέματος, όσο και με τη λειτουργία της διοίκησης σε όλες της εκφάνσεις της.  

Το νομοσχέδιο αποτελεί αποτέλεσμα εκτενών συζητήσεων πολλών ετών δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης υποδεικνύοντας πως κατά καιρούς καταβλήθηκαν διάφορες προσπάθειες ρύθμισης του θέματος (κατατέθηκε το 2003 σχετική Πρόταση Νόμου, η οποία επαναφέρθηκε το 2008. Παράλληλα κατατέθηκε το 2004 σχετικό νομοσχέδιο από την εκτελεστική εξουσία), αλλά όλες εμποδίζονταν να προχωρήσουν λόγω συνταγματικών και άλλων νομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζαν.

«Με την ανάληψη της διακυβέρνησης τον Μάρτιο του 2013, η Κυβέρνηση έχοντας υπόψη τη συζήτηση που προηγήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, καθώς και τις γνωματεύσεις επί του θέματος του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, προχώρησε σε μια νέα προσπάθεια ρύθμισης του θέματος, η οποία μετά από πολλές συζητήσεις με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας με στόχο την υπέρβαση των νομικών κωλυμάτων, κατέληξε στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε και συζητήθηκε σήμερα ενώπιον της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών», δήλωσε ο κ. Νικολάου.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο καθορίζει αφενός τη διαδικασία παροχής καθοδηγητικών οδηγιών ως προς τον προσήκοντα τρόπο συμμόρφωσης από το δικαστήριο προς τη διοίκηση και αφετέρου τη διαδικασία διαπίστωσης της μη συμμόρφωσης της διοίκησης με τις αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου.

Ταυτόχρονα, το νομοσχέδιο παρέχει τη δυνατότητα στο Δικαστήριο να επιβάλλει χρηματικές κυρώσεις σε διοικητικά όργανα (ύψους πέντε χιλιάδες ευρώ (€5.000) που δεν ενεργούν κατά τρόπο τέτοιο, ώστε να επιτυγχάνουν ενεργό συμμόρφωση με απόφαση και/ή οδηγίες του Δικαστηρίου, καθώς επίσης και επιπρόσθετες χρηματικές κυρώσεις (ύψους μέχρι διακοσίων ευρώ (€200) για κάθε μέρα συνέχισης της άρνησης συμμόρφωσης.

Τέλος, εισάγεται η θέσπιση ποινικού αδικήματος του υπαλλήλου, ο οποίος εν γνώσει του και δόλια αρνείται να συμμορφωθεί προς την ακυρωτική απόφαση ή προτρέπει άλλα πρόσωπα που καθηκόντως υποχρεούνται σε συμμόρφωση, να μην συμμορφωθούν προς οδηγίες, απόφαση ή Διάταγμα του Δικαστηρίου που εκδίδεται δυνάμει των διατάξεων του Νόμου (ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τους 3 μήνες ή χρηματική ποινή ύψους μέχρι επτά χιλιάδες ευρώ (€7.000) ή και οι δύο ποινές).

(ΕΦ)