Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-06-2020 12:12

Αναφορές Προέδρου Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη σε παγκόσμιες ημέρες κατά την ολομέλεια της 19ης Ιουνίου 2020

Αναφορές στην Παγκόσμια Ημέρα Ανέμου, στην Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας και στην Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Προ ημερησίας διατάξεως θα αναφερθούμε σε τρεις παγκόσμιες ημέρες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των αρμοδίων και του κοινού για τις πολλαπλές ωφέλειες που προκύπτουν από τη χρήση της αιολικής ενέργειας, έχουν καθιερώσει τη 15η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ανέμου. Η αιολική ενέργεια μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και για επενδυτική και οικονομική ανάπτυξη. Ως Βουλή των Αντιπροσώπων, αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα της ημέρας αυτής, δηλώνουμε ότι στηρίζουμε την επίτευξη των καθορισμένων στόχων και την υλοποίηση των εκπονηθέντων σχεδίων για ενθάρρυνση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον τόπο μας.

Με σκοπό τον παγκόσμιο και διακρατικό συντονισμό ενεργειών για την καταπολέμηση του καταστροφικού για τον πλανήτη μας φαινομένου της υποβάθμισης της γης σε ξηρές και ημίξηρες περιοχές, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει καθιερώσει τη 17η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας. Η ερημοποίηση της γης, συνεπεία της κλιματικής αλλαγής και της ενίοτε εγκληματικής ανθρώπινης δραστηριότητας, έχει σοβαρές περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις και ως εκ τούτου η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και λήψη μέτρων τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο καθίσταται επιβεβλημένη.

Από το 2001 η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων τιμάται κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για αυτό το ύψιστης σημασίας ανθρωπιστικό πρόβλημα, που στις μέρες μας λαμβάνει διαστάσεις επιδημίας. Ο τόπος μας, που έχει γνωρίσει την προσφυγιά και τον ξεριζωμό, ανταποκρίνεται στον βαθμό των δυνατοτήτων του στο σύγχρονο κάλεσμα συνανθρώπων μας από γείτονες χώρες που αναγκάζονται βίαια να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράστασή μας στους πρόσφυγες κάθε εθνικότητας, καλούμε τη διεθνή κοινότητα και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να λάβουν άμεση και ενεργό δράση. Καταδικάζουμε, επίσης, για άλλη μια χρονιά την καταπάτηση από την Τουρκία του δικαιώματος επιστροφής όλων των Κυπρίων προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες, όπως και την προσπάθεια της Άγκυρας για εργαλειοποίηση του προβλήματος των προσφύγων σήμερα.

(ΕΚ/ΣΧ)