Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-06-2020 11:39

Ο βουλευτής Κ. Χατζηγιάννης συμμετείχε στη Δεύτερη Συμπληρωματική Συνάντηση της Ανθρώπινης Διάστασης του ΟΑΣΕ

Ο βουλευτής κ. Κυριάκος Χατζηγιάννης, Πρόεδρος της Επιτροπής για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τα Ανθρωπιστικά Ζητήματα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ), συμμετείχε χθες, μέσω τηλεδιάσκεψης, στη Δεύτερη Συμπληρωματική Συνάντηση της Ανθρώπινης Διάστασης του ΟΑΣΕ, που πραγματοποιήθηκε στις 22 και 23 Ιουνίου 2020.

Στο πλαίσιο θεματικής ενότητας για την Ελευθερία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ), ο κ. Χατζηγιάννης επισήμανε ότι οι προκλήσεις στον τομέα αυτό προσλαμβάνουν διάφορες μορφές, όπως πιέσεις που ασκούνται σε δημοσιογράφους από κυβερνήσεις, απειλές από το οργανωμένο έγκλημα, βία ή και ποινές φυλάκισης.

Ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι οι βουλευτές στηρίζονται στη δημοσιογραφία, στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων τους. Εξέφρασε δε ανησυχία για τις διώξεις δημοσιογράφων, αλλά και για την επιθετική ρητορική εναντίον του έργου τους, υπογραμμίζοντας ότι η ανεξαρτησία των ΜΜΕ αποτελεί κεντρικό πυλώνα μιας σταθερής, δημοκρατικής κοινωνίας.

Η Κ.Σ. ΟΑΣΕ, σημείωσε ο κ. Χατζηγιάννης, αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη σημασία αυτού του τομέα, ζήτησε πρόσφατα κοινοβουλευτικό έλεγχο των ενεργειών των κυβερνήσεων για όλες τις περιπτώσεις δολοφονιών, φυλάκισης ή κακομεταχείρισης δημοσιογράφων. Εξέφρασε, παράλληλα, την ελπίδα όπως όλα τα συμμετέχοντα κράτη του ΟΑΣΕ λάβουν υπόψη την έκκληση της Κ.Σ.ΟΑΣΕ για την ανάπτυξη στρατηγικών προς εξάλειψη της παρενόχλησης που υφίστανται γυναίκες δημοσιογράφοι, οι οποίες πλήττονται δυσανάλογα, λόγω του φύλου τους, από διαδικτυακές και άλλες επιθέσεις.

Ο κ. Χατζηγιάννης υπενθύμισε, εξάλλου, την Τελική Διακήρυξη της Κ.Σ. ΟΑΣΕ του Ιουλίου 2019, στην οποία υπογραμμίζεται ότι οι προσπάθειες για προστασία των δημοσιογράφων δεν πρέπει να περιορίζονται σε αυτούς που τυπικά αναγνωρίζονται ως επαγγελματίες δημοσιογράφοι, αλλά πρέπει, επίσης, να περιλαμβάνουν το προσωπικό υποστήριξης, τους bloggers και άλλους, που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα.  Τα συμμετέχοντα κράτη του ΟΑΣΕ έχουν δεσμευτεί να σέβονται την ελευθερία της έκφρασης και αυτό σημαίνει ελευθερία για όλους και όχι μόνο για εκείνους που είναι επίσημα διαπιστευμένοι ή που εκφράζουν βολικές για τις κυβερνήσεις απόψεις, κατέληξε ο κ. Χατζηγιάννης. 

(ΕΧ/ΕΧΡ)