31-12-2020 13:27
Η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων για την έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την πλήρη εφαρμογή του Ψηφίσματος 1325 του ΟΗΕ
Το Υπουργικό Συμβούλιο στις 22 Δεκεμβρίου 2020, ενέκρινε το πρώτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την πλήρη εφαρμογή του Ψηφίσματος 1325 του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τις Γυναίκες, την Ειρήνη και την Ασφάλεια, το οποίο εκπονήθηκε με πρωτοβουλία του Γραφείου της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων σε στενή συνεργασία με όλα τα αρμόδια Υπουργεία/Τμήματα, τις Γυναικείες Οργανώσεις και άλλες ΜΚΟ, Ακαδημαϊκά Ιδρύματα και φορείς Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η Κύπρος μέσα από ένα πενταετές σχέδιο βρίσκεται πλέον ανάμεσα στις χώρες που προωθούν δράσεις σχετικές με τις Γυναίκες, την Ειρήνη και την Ασφάλεια.
Το Ψήφισμα 1325 των Ηνωμένων Εθνών επισημαίνει το δυσανάλογο και αρνητικό αντίκτυπο του πολέμου και των συγκρούσεων σε γυναίκες και κορίτσια καθώς και τη σεξουαλική βία και τη βία λόγω φύλου, αφού είναι εντονότερη σε αυτά τα πλαίσια. Αναγνωρίζει παράλληλα το σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι γυναίκες στις διαδικασίες πρόληψης, επίλυσης, διατήρησης και ανοικοδόμησης της ειρήνης.
Το σχέδιο δράσης της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα από τους τέσσερις πυλώνες του, την πρόληψη, την προστασία, τη συμμετοχή και ενδυνάμωση αλλά και την ενημέρωση της κοινωνίας των πολιτών ευρύτερα για το Ψήφισμα 1325, φιλοδοξεί να ενισχύσει τη συμμετοχή των γυναικών στις ειρηνευτικές διαδικασίες αλλά και στην ενδυνάμωση και προστασία τους σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.
Η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, κα Ιωσηφίνα Αντωνίου, εκφράζει τις θερμές της ευχαριστίες τόσο προς τον Υπουργό Εξωτερικών όσο και σε όλα τα Υπουργεία/Τμήματα/Επιτρόπους αλλά και προς την κοινωνία των πολιτών που συνέβαλαν στην προσπάθεια για την εκπόνηση του εν λόγω σχεδίου. Η κα Αντωνίου τονίζει ότι η συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης πολιτικών, οικονομικών και άλλων αποφάσεων θα πρέπει να ενισχυθεί έτσι ώστε η γυναίκα της Κύπρου να έχει λόγο και ρόλο σε αποφάσεις που την αφορούν. Εξάλλου αρκετές έρευνες και μελέτες κατέδειξαν ότι όταν οι γυναίκες συμμετέχουν σε ειρηνευτικές διαδικασίες, διαμορφώνονται συμφωνίες ισχυρότερες κατά 35% και πιθανόν να διαρκούν περισσότερο από 15 χρόνια (Πηγή: Διεθνές Ινστιτούτο Ειρήνης). Η αποτελεσματική συμμετοχή των γυναικών έχει ιδιαίτερη σημασία στον παραδοσιακά ανδροκρατούμενο τομέα ασφάλειας, όπου εξετάζονται θέματα που αφορούν τον κύκλο των συγκρούσεων.
Η ειρήνη και η ασφάλεια είναι κοινή μας ευθύνη, ανδρών και γυναικών! Μαζί θα πρέπει να θέσουμε τα ζητήματα της ισότητας ψηλά στις προτεραιότητες μας γιατί αφορούν όλους, αφορούν την κοινωνία στο σύνολό της.
Η Επίτροπος Ισότητας εύχεται η νέα χρονιά να φέρει υγεία, χαρά, αγάπη και ειρήνη σε όλο τον κόσμο!
---------------------------
EI
Σχετικά Ανακοινωθέντα