Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-05-2018 15:00

Συμμετοχή Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου της Ευρώπης

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης συμμετείχε στην ετήσια Σύνοδο της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στο Ελσινόρ της Δανίας. Κύριο θέμα συζήτησης στη Σύνοδο ήταν ο ρόλος του Συμβουλίου της Ευρώπης στην αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων.

Κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Υπουργικής Συνόδου, ο Υπουργός  Εξωτερικών τόνισε, ανάμεσα σε άλλα, τη σημασία της πλήρους εφαρμογής των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στοιχείο το οποίο είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον και την αποτελεσματικότητα του θεσμού του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη στήριξη της Κύπρου στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης για εξεύρεση λύσης στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός, με τρόπο που να διασφαλίζεται η ενότητά του. Επιπλέον, τόνισε τη σημασία της Σύμβασης της Λευκωσίας για αδικήματα που σχετίζονται με την πολιτιστική κληρονομιά και κάλεσε τα κράτη μέλη του οργανισμού, που δεν το έχουν πράξει ακόμα, να προσχωρήσουν σε αυτήν. 

Στο περιθώριο της Υπουργικής Συνόδου, ο Υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Thorbjørn Jagland και τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ανδόρας και της Μολδαβίας.

Κατά τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο  Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε για την παρούσα φάση του Κυπριακού, τις προοπτικές επανέναρξης του διαλόγου, όπως επίσης για τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας επί των ζητημάτων ενδιαφέροντος του Συμβουλίου της Ευρώπης, με ειδική έμφαση στην ανάγκη εκτέλεσης των σχετικών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.  

Στη συνάντηση με την Υπουργό Εξωτερικών της Ανδόρας έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις διαπραγματεύσεις ΕΕ – Ανδόρας για συνομολόγηση Συμφωνίας Σύνδεσης, ενώ συζητήθηκε και το Κυπριακό με ειδική έμφαση στις σχετικές με το θέμα συζητήσεις στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Κατά την διάρκεια της συνάντησης, οι δύο Υπουργοί υπέγραψαν, την πρώτη, διμερή συμφωνία από εγκαθίδρυσης των διπλωματικών σχέσεων Κύπρου – Ανδόρας. Το εν λόγω συμβατικό κείμενο αφορά Συμφωνία για την Αποφυγή Διπλής Φορολογίας.

Ο  κ. Χριστοδουλίδης είχε επίσης συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Μολδαβίας, κατά την διάρκεια της οποίας έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις σχέσεις των δύο χωρών και οι προοπτικές για περαιτέρω εμβάθυνση και διεύρυνσή τους, ενώ έγινε μια πρώτη συζήτηση σε σχέση με την επερχόμενη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Μολδαβία το δεύτερο ήμισυ του 2018.

(ΑΧ/ΑΜ/ΕΙ)