Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-05-2021 15:45

Ανακοίνωση Δικτύου Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτή για την Ημέρα της Ευρώπης – 9 Μαίου 2021

Το Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτή (ΕΚΚ) ανακτά περισσότερα από 4 εκατομμύρια ευρώ για τους καταναλωτές κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Από τον Μάρτιο του 2020, έχει αυξηθεί ο αριθμός των καταναλωτών οι οποίοι έχουν στραφεί στο Δίκτυο Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτή (ECC-Net) για βοήθεια κατά την αντιμετώπιση διασυνοριακών παραπόνων. Το Δίκτυο έχει ανακτήσει συνολικά πάνω από 4 εκατομμύρια ευρώ από την αρχή της πανδημίας για καταναλωτές των οποίων οι πτήσεις ακυρώθηκαν, οι κρατήσεις των   ξενοδοχείων ακυρώθηκαν ή που υπέστη άλλη παραβίαση των δικαιωμάτων τους σχετικά με το COVID-19, για παράδειγμα μια διαδικτυακή αγορά που πήγε στραβά λόγω της πανδημίας.

Το Δίκτυο των ΕΚΚ βοηθά στη λήψη επιστροφής χρημάτων

Το να μην μπορείς να ταξιδέψεις είναι ένα πράγμα. Η απώλεια χρημάτων είναι άλλη. Το Δίκτυο των ΕΚΚ βοηθά τους καταναλωτές οι οποίοι δεν εξήλθαν σε συμφωνία με τον ταξιδιωτικό πράκτορα ή οποιαδήποτε άλλη εταιρεία με έδρα σε μία χώρα της ΕΕ, την Ισλανδία ή τη Νορβηγία.

Ειδικά μετά την πανδημία, ενώ οι ταξιδιώτες έχουν το νόμιμο δικαίωμα να λάβουν επιστροφή χρημάτων, δυστυχώς λαμβάνουν μόνο ένα μέρος τους ή καθόλου. ‘Η τους προσφέρεται ένα κουπόνι ενώ στην πραγματικότητα έχουν δικαίωμα άμεσης επιστροφής των χρημάτων τους. Εδώ είναι ακριβώς όπου το Δίκτυο διαμεσολαβεί με σχεδόν το 70% των διαφορών που έλαβε, να επιτύχει μία θετική και εξωδικαστική λύση για τον καταναλωτή.

Δίκτυο ΕΚΚ  και COVID-19 σε αριθμούς

Μεταξύ Μαρτίου 2020 και Μαρτίου 2021, το Δίκτυο έλαβε 170.000 αιτήματα από καταναλωτές σε ολόκληρη την Ευρώπη των οποίων τα δικαιώματα τους είχαν παραβιαστεί ή είχαν απορίες σχετικά με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Αυτό είναι 44% περισσότερο από  ότι την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Η συντριπτική πλειονότητα των ερωτήσεων σχετίζονταν με τον τουριστικό τομέα όπως: ακυρωμένες πτήσεις, καταναλωτές που δεν ήθελαν ή δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν λόγω πανδημίας, κλειστά καταλύματα, ακυρωμένα οργανωμένα πακέτα διακοπών.

Κάθε χώρα της ΕΕ, καθώς και η Ισλανδία και η Νορβηγία διαθέτουν Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή. Μαζί σχηματίζουν το Δίκτυο των ΕΚΚ. Το Δίκτυο EΚΚ ενημερώνει τους καταναλωτές στην Ευρώπη για τα δικαιώματά τους και παρέχει δωρεάν βοήθεια σε διασυνοριακά προβλήματα. Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τέλος, σημειώνεται ότι το Δίκτυο συνεργάζεται με το Αγγλικό International Consumer Centre.

(ΕΚ)