Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-06-2021 11:47

Παρέμβαση του βουλευτή κ. Γ. Λουκαΐδη στις εργασίες της Ολομέλειας της ΚΣΣΕ

Στα πλαίσια συζήτησης που διεξήχθη χθες στην Ολομέλεια της  Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), ο βουλευτής κ. Γιώργος Λουκαΐδης κατέθεσε ομιλία, με θέμα τις κοινωνικό-οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19. 

Ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε ότι η πανδημία κατέδειξε, αφενός, τις υπάρχουσες αποκλίσεις μεταξύ των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης και, αφετέρου, τις ανισότητες ανάμεσα στα κοινωνικά στρώματα έκαστου κράτους. Οι ανισότητες αυτές, επεσήμανε ο κ. Λουκαΐδης, οξύνθηκαν περαιτέρω, συνεπεία των μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν κατά την αμέσως προηγούμενη περίοδο, πριν την εμφάνιση του κορωνοϊού. Συνεπώς,πρόσθεσε, οι πλείστες κυβερνήσεις είχαν περιορισμένη δυνατότητα δημοσιονομικής δράσης για να αναχαιτίσουν τις σοβαρότατες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης. Επιπρόσθετα, είπε, η κρίση ανέδειξε τον αναντικατάστατο ρόλο του κράτους και των δημοσίων συστημάτων υγείας αλλά και τις καταστροφικές συνέπειες των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες και συνεχιζόμενες προκλήσεις, υπογράμμισε ο Κύπριος βουλευτής, θα πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία και, αξιοποιώντας τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την πανδημία, να στοχεύσουμε στην αναπροσαρμογή του κοινωνικο-οικονομικού προσανατολισμού του κράτους, ώστε να καταστεί πιο ευέλικτος, αποτελεσματικός, ανθρωποκεντρικός και δίκαιος, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις. 

Ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε ότι θα πρέπει οι μακροοικονομικοί στόχοι για την επίτευξη δημοσιονομικής σταθερότητας να συνδυαστούν με την προώθηση της πράσινης και αειφόρου ανάπτυξης, τη στοχευμένη φορολογική πολιτική, τη δημιουργία μόνιμων δομών για την αντιμετώπιση κρίσεων και την αύξηση και διεύρυνση των δημόσιων επενδύσεων.

Θα πρέπει, επεσήμανε ο κ. Λουκαΐδης, οι όποιες ενισχύσεις προς τον ιδιωτικό τομέα να χορηγηθούν στη βάση του πραγματικού οφέλους που θα επιφέρουν συλλογικά στους εργαζόμενους, σε όρους απασχόλησης, κοινωνικής ασφάλισης και ποιότητας ζωής. Υπογράμμισε δε τη σημασία της διεύρυνσης με νέα δικαιώματα της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Χάρτας του Συμβουλίου της Ευρώπης και της θέσπισης δικλείδων ασφαλείας σε περιόδους κρίσεων, ως σημαντικό βήμα για την περαιτέρω ενδυνάμωση των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων στην Ευρώπη. 

Η κρίση, επεσήμανε ο κ. Λουκαΐδης, έχει περιθωριοποιήσει ακόμα περισσότερο τις ευάλωτες ομάδες γυναίκες και παιδιά, πρόσφυγες και μετανάστες, δυσπραγούντες και άτομα με αναπηρίες, οι οποίες αντιμετωπίζουν αυξημένους κινδύνους και διακρίσεις. Είναι υποχρέωση όλων μας, τόνισε ο κ. Λουκαΐδης, οι άνθρωποι αυτοί να ανακτήσουν την αξιοπρέπειά τους και το κράτος να σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης τους.

Ο κ. Λουκαΐδης υπογράμμισε επίσης την ανάγκη έμπρακτης και αποτελεσματικής στήριξης συγκεκριμένων κλάδων, όπως ο τουριστικός τομέας και οι φορείς του πολιτισμού και των τεχνών, που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση. Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, ορισμένοι  οικονομικοί παράγοντες αποκόμισαν τεράστια κέρδη κατά την περίοδο του εγκλεισμού και θα ήταν δίκαιο, στη βάση μιας σωστής αναδιανεμητικής πολιτικής, αυτά τα υπερκέρδη να επιστραφούν στην πραγματική οικονομία για τη στήριξη της απασχόλησης, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης και την εμβάθυνση του κράτους προνοίας.

Ο κ. Λουκαϊδης υπογράμμισε, τέλος, ότι η εμβολιαστική κάλυψη όλων των χωρών καθίσταται επιτακτική, ανεξαρτήτως μεγέθους και ισχύος, στη βάση της αλληλεγγύης, της συνοχής και της διεθνούς συνεργασίας. 

ΕΧ/ΣΧ

Σχετικά Ανακοινωθέντα