Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-07-2021 18:16

Παρέμβαση βουλεύτριας κας Ειρήνης Χαραλαμπίδου σε συνεδρία της Γενικής Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, Επιστημών, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος της 29ης Ετήσιας Συνόδου Κ.Σ. ΟΑΣΕ

Στο πλαίσιο των εργασιών της 29ης Ετήσιας Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ), η βουλεύτρια κα Ειρήνη Χαραλαμπίδου, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στη Συνέλευση και Ειδική Αντιπρόσωπος της Κ.Σ. ΟΑΣΕ για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, συμμετείχε σε διαδικτυακή συνεδρία της Γενικής Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, Επιστημών, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος.

Αναφερόμενη στην έκθεση της Εισηγήτριας της εν λόγω Επιτροπής, η κα Χαραλαμπίδου τόνισε ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, όπως αυτής που προκάλεσε η πανδημία Covid-19, πρέπει να παραμείνουν προτεραιότητες.

Επισημαίνοντας την αυξανόμενη έκταση της διαφθοράς, η Κύπρια βουλεύτρια υπογράμμισε την ανάγκη προβληματισμού για τα αίτια αλλά και την εξεύρεση τρόπων αντίδρασης. Πρέπει να υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση για την πάταξη της διαφθοράς, ανέφερε η Κύπρια βουλευτής, τονίζοντας ότι η ενίσχυση των υποχρεώσεων διαφάνειας και λογοδοσίας αποτελούν προϋποθέσεις για χρηστή διακυβέρνηση και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς.

Ως σημαντικές εξελίξεις στο πεδίο αυτό, η κα Χαραλαμπίδου σημείωσε τις πρωτοβουλίες ανοιχτών δεδομένων και την ψηφιοποίηση, μέσω των οποίων ενισχύονται η διαφάνεια, η λογοδοσία, η προσβασιμότητα και η συμμετοχή των πολιτών και προωθείται έτσι η χρηστή διακυβέρνηση. Τόνισε, παράλληλα, τη σημασία εσωτερικών και εξωτερικών ελέγχων, που να ενισχύουν τη διαφάνεια και την υπευθυνότητα όλων των δημόσιων αρχών.

Η κα Χαραλαμπίδου υπογράμμισε, επίσης, ότι είναι απαραίτητη η υιοθέτηση και εφαρμογή ισχυρών ρυθμιστικών πλαισίων στη βάση διεθνών προτύπων για μετριασμό των κινδύνων που σχετίζονται με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Επισημαίνοντας ότι και η αδιαφάνεια στην ιδιοκτησία υπεράκτιων εταιρειών διευκολύνει τη διαφθορά, η κα Χαραλαμπίδου εισηγήθηκε την υιοθέτηση στην περιοχή του ΟΑΣΕ νομοθετικού πλαισίου για την αποκάλυψη του τελικού δικαιούχου.

Η κα Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε, εξάλλου, στην ανάγκη αποτελεσματικών συστημάτων νομικής προστασίας για τη διασφάλιση του δικαιώματος στην ελευθερία έκφρασης και την προστασία των δημοσιογράφων. Σημείωσε δε τη συμβολή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη διεύρυνση των ευκαιριών αναφοράς περιπτώσεων διαφθοράς. Υπογράμμισε, παράλληλα, τη σημασία αντιμετώπισης νέων κινδύνων που προκύπτουν από τη χρήση κρυπτονομισμάτων και την κατάχρηση νέων τεχνολογιών.

Τόνισε, τέλος, την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των βουλευτών, των κυβερνήσεων, της κοινωνίας των πολιτών, της επιχειρηματικής κοινότητας, των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και της νεολαίας για τη δημιουργία ευρείας συναίνεσης για καταπολέμηση της διαφθοράς.

(ΕΚ)