Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-07-2021 14:01

Χαιρετισμός του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννη Καρούσου στο Φρέναρος στο πλαίσιο των εορτασμών με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821

«Όσοι το χάλκεον χέρι

βαρύ του φόβου αισθάνονται,

ζυγόν δουλείας ας έχωσι,

θέλει αρετήν και τόλμην

η ελευθερία».

Θα ήθελα να ξεκινήσω το σύντομο αυτό Χαιρετισμό κάνοντας αναφορά στην πρώτη στροφή της Τέταρτης Ωδής του Ανδρέα Κάλβου, με τίτλο «Εις Σάμον» η οποία αποτελεί ένα πραγματικό ύμνο στην ανδρεία των Σαμίων, όταν, με τη Ναυμαχία της Σάμου το 1824, οι κάτοικοι της Σάμου αντιστάθηκαν ηρωικά απέναντι στους Τούρκους και αρνήθηκαν την υποταγή τους στον επικεφαλής του τουρκικού στόλου. Ο ποιητής Ανδρέας Κάλβος μας υπενθυμίζει ότι η ελευθερία είναι το ύψιστο αγαθό, για το οποίο αξίζει κάθε θυσία. Η ελευθερία όμως, δεν είναι εύκολο να την αποκτήσεις χωρίς τόλμη, αλλά και χωρίς αρετή.

Μέσα από τη σεμνή αυτή τελετή, τιμούμε σήμερα την Ελληνική Επανάσταση του 1821.  Με στοχασμό και περισυλλογή, ο απανταχού Ελληνισμός στρέφει την ματιά του πίσω 200 χρόνια.  Στην εξέγερση του 1821. 

Η διαμόρφωση της εθνικής μας ταυτότητας και η γένεση του νεότερου ελληνικού Έθνους οφείλεται στο όραμα των αγωνιστών του 1821, η οποίοι μέσα από τη γενναιότητα, το σθένος και τη θυσία τους όρθωσαν ανάστημα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και διαμόρφωσαν το νέο ελληνικό κράτος.  Σήμερα τιμούμε την κληρονομιά μας και η επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση είναι μία ευκαιρία να αναλογιστούμε το παρελθόν μας και να δούμε το μέλλον μας.  Κοιτάζοντας πίσω και τιμώντας το παρελθόν του Έθνους μας, μάς βοηθά να αφουγκραστούμε τις ηρωικές μάχες που έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Αθανάσιος Διάκος, ο Μάρκος Μπότσαρης, ο Γρηγόριος Παπαφλέσσας,  ο Ανδρέας Μιαούλης, ο Κωνσταντίνος Κανάρης, η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα.  Μέσα από την εμβληματική επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση έρχεται στη μνήμη μας η θυσία των Σουλιωτισσών οι οποίες μέσα από την ανεπανάληπτη αυτοθυσία τους διατράνωσαν σε όλα τα μέρη της γης το αδούλωτο τους πνεύμα και την αποφασιστικότητα τους για αντίσταση. 

Η σημερινή εκδήλωση μας υπενθυμίζει την ένδοξη ιστορία του ελληνικού έθνους.  Μας υπενθυμίζει το αγωνιστικό φρόνημα του Έλληνα και την απόφασή του για θυσία, υπερασπιζόμενος την πατρίδα του και τις παναθρώπινες αξίες που πρεσβεύει και τις οποίες μεταλαμπάδευσε η Αρχαία Ελλάδα στην παγκόσμια ανθρωπότητα. Μας υπενθυμίζει ότι ο επικός αγώνας των Ελλήνων έχει καταγραφεί στην παγκόσμια ιστορία ως πανανθρώπινο αγαθό και ως σημείο τιμής και αναφοράς στον αγώνα για την ελευθερία και την δημοκρατία.

Η επανάσταση του 1821 μας δίδαξε ότι όταν ο Ελληνισμός είναι ενωμένος, μπορεί να προτάξει τα στήθη του, να αψηφήσει τις οποιεσδήποτε στρατιωτικές δυσαναλογίες και να νικήσει.  Ο Έλληνας νικάει γιατί πολεμάει με την ψυχή του υπερασπιζόμενος την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την τιμή και την δημοκρατία.  Όταν ο Ελληνισμός είναι ενωμένος μπορεί να αλλάξει τον ρου όχι μόνο της ελληνικής αλλά και της Παγκόσμιας Ιστορίας.  Δεν θα ήταν υπερβολή να χαρακτηρίσει κάποιος την ελληνική επανάσταση ως παγκόσμια επανάσταση στον αγώνα που δίνει ο κάθε καταπιεσμένος λαός και στην ανάγκη του για προάσπιση των πανανθρώπινων αξιών και αρχών όπως είναι η ελευθερία και η Δημοκρατία.

Η Κύπρος δεν θα μπορούσε να μην δώσει το παρών της στην Εθνική Παλιγγενεσία του 1821, η συμβολή της οποίας ήταν πολυδιάστατη.  Μεταξύ άλλων, η Κύπρος  είχε στηρίξει τη Φιλική Εταιρεία και ο Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός ήταν ενήμερος από την αρχή για τη δράση της Φιλικής εταιρείας.  Στο πλαίσιο της συμμετοχής των Κυπρίων στην εθνεγερσία, τον Ιούνιο του 1821, ο Κωνσταντίνος Κανάρης ελλιμενίζεται στο χωριό Άγιος Σέργιος.  Ο εθνικός παλμός της επανάστασης ώθησε αρκετούς Κύπριους να πολεμήσουν και να θυσιαστούν στον βωμό  της ελευθερίας της μητέρας πατρίδας.  Χαρακτηριστικό μνημείο για να μας υπενθυμίζει τις θυσίες των Κυπρίων αποτελεί το Μαυσωλείο των Κυπρίων Μαρτύρων της 9ης Ιουλίου 1821, που βρίσκεται στο προαύλιο του ναού της Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία όπου στον υπόγειο ταφικό θάλαμο του εναποτέθηκαν τα ιερά λείψανα του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανού, των μητροπολιτών Πάφου, Κυρηνείας, Κιτίου, καθώς επίσης άλλων κληρικών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της άμεσης ταύτισης των Κυπρίων στην Εθνεγερσία αποτελεί το ποίημα του εθνικού μας ποιητή, Βασίλη Μιχαηλίδη, «Η 9η Ιουλίου εν Λευκωσία Κύπρω».

«Η Ρωμιοσύνη εν φυλή συνότζιαιρη του κόσμου, κανένας δεν εβρέθηκεν για να την ιξηλείψη, κανένας, γιατί σιέπει την που τ’ άψη ο Θεός μου. Η Ρωμιοσύνη εν να χαθή, όντας ο κόσμος λείψη! Σφάξε μας ούλους τζι’ ας γενή το γαίμαν μας αυλάτζιν, κάμε τον κόσμον ματζιελλειόν τζιαι τους Ρωμιούς τραούλλια, αμμά ξέρε πως ίλαντρον όντας κοπή καβάτζιν τριγύρου του πετάσσουνται τρακόσια παραπούλια. Το ‘νιν αντάν να τρώ’ την γην τρώει την γην θαρκέται, μα πάντα τζιείνον τρώεται τζιαι τζιείνον καταλυέται».

Σε αυτό το έργο του, ο Βασίλης Μιχαηλίδης, περιγράφει τη νύχτα πριν ξημερώσει η τραγική 9η Ιουλίου αλλά και τον διάλογο του Αρχιεπισκόπου με τον Κιουτσούκ Μεχμέτ, προβάλλοντας το νόημα της Ρωμιοσύνης αλλά και την αυτοθυσία του Κυπριανού.  Μέσα από αυτό το έργο προβάλλονται μνήμες από την ενεργό συμμετοχή και τις θυσίες των Κυπρίων αγωνιστών για την απελευθέρωση της Ελλάδας και της Κύπρου από την τυραννία του οθωμανικού ζυγού. Μέσα από αυτό το ποίημα προβάλλεται η εθνική αυτογνωσία και οι αγώνες των Κυπρίων για την κατάκτηση της ελευθερίας και την προάσπιση θεσμών και αρχών όπως είναι η ελευθερία και η δημοκρατία.  

Οι εποχές που ζούμε είναι δύσκολες και περισσότερο από ποτέ ο τόπος μας χρειάζεται ομοψυχία και συσπείρωση.  Η Τουρκία συνεχίζει απροκάλυπτα τις προκλήσεις και για αυτό το λόγο οφείλουμε να παραμένουμε διαρκώς σε εγρήγορση και επαγρύπνηση.  Το δικό μας χρέος είναι η συνέχιση του αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση.

Η παρουσία του Τούρκου κατακτητή στα πάτρια μας εδάφη, η συνεχιζόμενη προκλητική και επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας με το πρόσφατο άνοιγμα μέρους της παραλίας των Βαρωσίων και τη συνεχιζόμενη  παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, μας υποχρεώνει να κρατούμε διαρκώς ζωντανό το ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ και να υπενθυμίζουμε την ανεξίτηλη ευθύνη της Τουρκίας.  Επί καθημερινής βάσεως, η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, προκαλώντας την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Έχουμε πλήρη επίγνωση του χρέους μας έναντι της πατρίδας και παραμένουμε προσηλωμένοι στον στόχο μας που δεν είναι άλλος από την επανένωση της Κύπρου μας. 

Πρέπει να μελετούμε την ιστορία μας, την οποία οφείλουμε να έχουμε ως καθοδηγητή και να διδασκόμαστε μέσα από τους αγώνες, τις θυσίες αλλά και τα λάθη που έχουν διαπραχθεί.  Ο εορτασμός του 1821, αποτελεί για όλο τον Ελληνισμό Ημέρα μνήμης και υπερηφάνειας.  Το 1821 γράφτηκε ένα αθάνατο Έπος, ένα νέο σημείο αναφοράς όχι μόνο για τον απανταχού Ελληνισμό αλλά και για ολόκληρη την υφήλιο. Η Ελληνική Επανάσταση αποτελεί σημείο αναφοράς της παγκόσμιας ιστορίας για την αποτίναξη του ζυγού των καταπιεσμένων λαών, την αντίσταση ενάντια στο άδικο και το απάνθρωπο.  Η επανάσταση  των Ελλήνων αποτέλεσε παγκόσμιο παράδειγμα προς μίμηση και φώτισε την ανθρωπότητα με το μεγαλείο των μικρών σε μέγεθος κρατών που εναντιώθηκαν στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  Η Ελλάδα απέδειξε στην παγκόσμια ιστορία ότι, στη μάχη, η στρατιωτική υπεροπλία ενός κράτους είναι υποδεέστερη και ανίσχυρη μπροστά στη δύναμη ψυχής των πολιτών που φυλάσσουν τις Θερμοπύλες της πατρίδας τους και οι οποίοι υπερασπίζονται το δίκαιο και τις πανανθρώπινες αξίες.  

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 αποτελεί το φάρο για τον κάθε ένα από εμάς, αντλώντας διδάγματα από την ένδοξη ιστορία του Ελληνισμού και ταυτόχρονα δείχνοντάς μας τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να πορευτούμε στο μέλλον.  Οφείλουμε να θυμόμαστε, να τιμούμε και να μεταλαμπαδεύουμε στις νέες γενιές το ένδοξο παρελθόν μας και όλους όσους έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία.  Θυμούμαστε και τιμούμε, για να μην ξεχάσουμε.   

Τιμή και δόξα σε όλους όσους έδωσαν τη ζωή τους για να ζούμε εμείς ελεύθεροι. Την ιστορία μας δεν πρέπει να την ξεχνούμε.  Ούτε και τους ήρωες μας που με τη θυσία τους μας χάρισαν την λευτεριά μας και που πολύ χαρακτηριστικά μας το υπενθυμίζει ο εθνικός μας ποιητής, Διονύσιος Σολωμός, ο οποίος μέσα από τον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν» μας κάνει υπερήφανους.

 «Απ’ τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε ω χαίρε, Ελευθεριά!»  

Ζήτω η Ελληνική Επανάσταση του 1821.

 

Σημ.: Το Χαιρετισμό διάβασε εκ μέρους του κ. Υπουργού ο συνεργάτης του κ. Κώστας Μιχαήλ.

 

(ΑΤ)