Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-07-2021 22:28

Επιμνημόσυνος λόγος του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννη Καρούσου στο ετήσιο μνημόσυνο του ήρωα Χριστάκη Νεοκλέους στον Αρακαπά

Κατακλυσμένοι με αισθήματα ευλάβειας και εθνικής υπερηφάνειας, ήρθαμε σήμερα εδώ για να μνημονεύσουμε και να αποδώσουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον ήρωα Χριστάκη Νεοκλέους (Ζένιος) ο οποίος έπεσε κατά την τουρκική εισβολή του 1974 και τα οστά του ταυτοποιήθηκαν με την μέθοδο του D.N.A.

Ήρωας είναι αυτός που όταν του ζητηθεί να εκτελέσει το καθήκον του προς την πατρίδα, μπορεί να υπερβεί τον εαυτό του.  Για να είναι κάποιος ήρωας πρέπει να έχει αξιοπρέπεια, ψυχικό σθένος, μαχητικότητα, απαράμιλλο θάρρος.  Ήρωας είναι αυτός που προτάσσει το στήθος του για να υπερασπιστεί αξίες οι οποίες είναι συνυφασμένες με το καθήκον προς την πατρίδα και τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη.  Ήρωας είναι αυτός που υπερασπίζεται και είναι περήφανος για τις ρίζες και την καταγωγή του, καθώς επίσης αυτός που έχει πάθος και αγάπη για την ελευθερία, τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη. Αναμφίβολα, ο Χριστάκης Νεοκλέους (Ζένιος) δικαίως έχει καταταχθεί στο Πάνθεο των Ηρώων της Κύπρου.

Ο Χριστάκης Νεοκλέους (Ζένιος) γεννήθηκε στον Αρακαπά τον Μάιο του 1955. Ήταν το πρώτο από τα τρία παιδιά του κ. Σωτήρη και της κ. Αλεξάνδρας. Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο Αρακαπά και μετά στην Τεχνική Σχολή Λεμεσού. Το 1973 κατετάγη στην Εθνική Φρουρά. Τον Ιούλη του 1974 υπηρετούσε στο Πυροβολικό στην Αθαλάσσα και έφερε το βαθμό του λοχία.

Όταν άρχισε η τουρκική εισβολή, το τάγμα που υπηρετούσε μετεκινήθηκε στην περιοχή Γερολάκκου για ενίσχυση των εκεί δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς. Μετά την κατάπαυση του πυρός στις 23/07/1974, σε κάποια αποστολή που ανέλαβε μαζί με άλλους τρεις στρατιώτες, σκοτώθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε ο μοναδικός από τους συντρόφους που επέζησε, το στρατιωτικό αυτοκίνητο που επέβαιναν κτυπήθηκε από ενέδρα Τούρκων στον κυκλικό κόμβο Κολοκασίδη με βλήμα όλμου. Αποτέλεσμα ήταν να κτυπηθούν θανάσιμα, οι δυο σύντροφοι του. Ο Χριστάκης σοβαρά τραυματισμένος μετεφέρθη με αρκετή καθυστέρηση στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας από άντρες του Ο.Η.Ε όπου απεβίωσε λίγες μέρες αργότερα. Μέσα στη σύγχυση των ημερών εκείνων, η ταφή του έγινε πρόχειρα στο κοιμητήριο Λακατάμιας χωρίς να ειδοποιηθεί η οικογένεια του. Αφού περνούσαν οι μέρες και οι γονείς του δεν είχαν νέα του, άρχισαν να τον αναζητούν από το ένα στρατόπεδο στο άλλο και αργότερα από το ένα νοσοκομείο στο άλλο. Κανένας δεν ήξερε και δεν τους έλεγε οτιδήποτε. Όταν ο πατέρας του μετά από πολλές προσπάθειες κατάφερε να επικοινωνήσει με τον Διοικητή του, αυτός του είπε ότι τον έστειλε σε κάποια αποστολή και τον περιμένει να γυρίσει.

Αφού οι μέρες περνούσαν και ο Χριστάκης δεν γύριζε, ο Διοικητής του, ειδοποίησε τους γονείς του να πάνε προσωπικά στο στρατόπεδο να τους ενημερώσει που βρίσκεται ο γιός τους. Εκεί τους παρέδωσε τα προσωπικά του αντικείμενα και τους ανακοίνωσε ότι ο γιός τους σκοτώθηκε στο καθήκον για την Πατρίδα πριν από πολλές μέρες, αλλά ούτε στον ίδιο ήταν εύκολο να τους το πει γιατί ήταν από τους πιο αγαπημένους του στρατιώτες, γιατί τον διέκρινε πάντα μεγάλη τόλμη και γενναιότητα. Τους συνόδευσε στο κοιμητήριο Λακατάμιας και τους υπέδειξε περίπου τον τόπο που ήταν θαμμένος.

Στη γενέτειρα του, στον Αρακαπά, ανεγέρθηκε μνημείο με προτομή προς τιμή του. Τα δυο του αδέλφια, Παναγιώτης και Νίκη, έδωσαν το όνομα του  σε ένα από τα παιδιά τους, την Χριστιάνα και τον Χριστάκη. Τον Ιούλιο του 2001 μετά την εκταφή όλων των οστών από το στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμιας, ταυτοποιήθηκαν τα λείψανα του με τη μέθοδο του D.N.A., παραδόθηκαν στην οικογένεια του και ενταφιάστηκαν, στις 30 Ιουνίου του 2002, στο χώρο του μνημείου στη γενέτειρα του, τον Αρακαπά.

 

Συμπατριώτες, συμπατριώτισσες,

 

Η απόδοση τιμής στον ήρωα του Αρακαπά, Χριστάκη Νεοκλέους (Ζένιος), είναι οφειλόμενη και διαχρονική επιταγή.  Συναισθανόμαστε πλήρως τις βαρύτατες ευθύνες της δικής μας γενιάς απέναντι στην πατρίδα και στα παιδιά μας.  Για αυτό τον λόγο αγωνιζόμαστε για την επανένωση της πατρίδας μας, για την άρση της κατοχής και του εποικισμού. 

Δυστυχώς οι προσπάθειες μας δεν τελεσφόρησαν, δεδομένης τη αδιαλλαξίας και της αλαζονείας της Τουρκίας. Η Τουρκία εξακολουθεί να επιμένει στη στρατιωτική κατοχή μίας ευρωπαϊκής χώρας περιφρονώντας αρχές και ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.  Η καθημερινή δραματική υπόμνηση της εθνικής συμφοράς μας υποδεικνύουν το μέγα χρέος για απελευθέρωση της πατρίδας μας. Χρέος και καθήκον όλων μας είναι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της χώρας μας. 

Ο αγώνας μας απαιτεί ενότητα και προσήλωση στα ιδανικά του έθνους μας. Ο αγώνας μας είναι δίκαιος και αυτό ενοχλεί την Τουρκία.  Ο αγώνας μας βασίζεται σε παγκόσμιες αρχές και αξίες.  Στην επίλυση του Κυπριακού δεν χωράει η οποιαδήποτε παρέκκλιση από τις βασικές ελευθερίες.  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εργάζεται με αποφασιστικότητα καταβάλλοντας συστηματικές και επίμονες προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού διαμορφώνοντας παράλληλα στρατηγικές συμμαχίες μέσα από τις οποίες θα μπορέσει να διασφαλιστεί η εθνική και φυσική μας επιβίωση στη γη των πατέρων μας.  Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν προτίθεται να δεχτεί, για χάρη της λύσης του Κυπριακού, οποιεσδήποτε απαράδεκτες και αναχρονιστικές θέσεις της Τουρκίας που αφορούν στη δημιουργία δύο κρατών, στην παραμονή των στρατευμάτων κατοχής και στις εγγυήσεις από την Τουρκία με πρόσχημα την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων.  Η Κύπρος δεν μπορεί να είναι δέσμια των εγγυήσεων και των στρατευμάτων οποιασδήποτε τρίτης χώρας, ιδιαίτερα της κατοχικής Τουρκίας η οποία επιδιώκει ουσιαστικά να θέσει υπό τον έλεγχο της ολόκληρη την Κύπρο.

Η επιλογή μας αφορά μόνο σε μία δίκαιη και λειτουργική λύση .  Μία λύση στη βάση της οποίας οι θυσίες όλων των πεσόντων για την κυπριακή ελευθερία θα δικαιωθούν. Μίας λύσης όπου θα επουλωθούν οι πληγές της εισβολής επανενώνοντας την πατρίδα μας θέτοντας και θεμελιώνοντας στέρεες βάσεις.  Μίας λύσης που θα προσφέρει διαρκή ειρήνη, ασφάλεια, τερματισμό του εποικισμού, προστασία των πολιτιστικών και θρησκευτικών μας μνημείων.  Μίας λύσης που θα εξασφαλίζει την ευημερία του λαού μας, θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων.  Αγωνιζόμαστε για εξεύρεση μίας λύσης βιώσιμης και λειτουργικής που να στηρίζεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου.  Μία λύσης που θα επανενώνει το έδαφος, το λαό και όλους τους θεσμούς του κράτους, στο πλαίσιο της Διζωνικής, Δικοινωτικής, Ομοσπονδίας.

Ο λαός μας δικαιούται να ανακτήσει την ελευθερία του και να νιώσει ασφάλεια. Αυτή είναι η καλύτερη απότιση τιμής και δόξας στον Χριστάκη Νεοκλέους (Ζένιος), τον οποίο μνημονεύουμε σήμερα και δείχνουμε την ευγνωμοσύνη μας στη θυσία του και παράλληλα καταθέτουμε την πίστη μας στα δίκαια του αγώνα μας.

Ας είναι αιωνία η μνήμη του.

 

Κυρίες και κύριοι,

 

Δράττομαι της ευκαιρίας και με την εδώ παρουσία μου θα ήθελα να αναφερθώ και στη δοκιμασία που διαβαίνετε αυτή την περίοδο.  Η σκέψη ολονών μας βρίσκεται στις δύσκολες στιγμές που περνάει όλη η κοινότητα του Αρακαπά και των γύρω χωριών τα οποία επλήγησαν από την πρόσφατη πύρινη λαίλαπα.     

Η τραγική απώλεια τεσσάρων ανθρώπινων ζωών από τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τις ορεινές περιοχές Λεμεσού και Λάρνακας μας συγκλόνισε.  Η θλίψη μας από την αποτέφρωση δασικής γης και τις καταστροφές σε σπίτια και περιουσίες των συνανθρώπων μας είναι ανείπωτη. 

Η αλληλεγγύη και η στήριξη της Κυβέρνησης προς τους πληγέντες είναι δεδομένη.  Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για την επούλωση των πληγών και των ζημιών που επέφερε η πύρινη λαίλαπα στην κυπριακή ύπαιθρο και στην Κύπρο γενικότερα.   Η Κυβέρνηση ήταν και θα παραμείνει να είναι δίπλα στους κατοίκους των πληγεισών περιοχών με απώτερο σκοπό την παραμονή τους στα χωριά τους και στην επαγγελματική επαναδραστηριοποίησή τους.  Η στήριξη της Πολιτείας, σε πρακτικό, οικονομικό και ηθικό επίπεδο πρέπει να θεωρείται δεδομένη.  Είμαστε αισιόδοξοι ότι οι πληγές των κατοίκων της περιοχής και οι πληγές της κυπριακής υπαίθρου θα επουλωθούν  γρήγορα.  Μοιραζόμαστε μαζί σας την έγνοια και τον φόβο, αλλά στεκόμαστε δίπλα σας και μαζί θα ξεπεράσουμε αυτή την καταστροφή. 

Δεν είσαστε μόνοι κυρίες και κύριοι.  Είμαστε βέβαιοι ότι με το πείσμα και τη θέλησή σας τα καμένα εδάφη θα ξαναγίνουν σύντομα γόνιμα όπου θα φυτρώσουν εκ νέου οι μανταρινιές και τα διάφορα φρουτόδεντρα της περιοχής σας.  Είμαστε βέβαιοι ότι η μαυρίλα που υπάρχει στις ψυχές σας και στον περιβάλλοντα χώρο του χωριού σας θα αντικατασταθεί σύντομα με ευχάριστα χρώματα.  Θα αντικατασταθεί από τα χρώματα των εσπεριδοειδών, των οπωροφόρων δέντρων, των μανταρινιών, των ελιών, των χαρουπιών, των πεύκων, των τρεμιθιών, των ξισταρκών και των λατζιών που θα ευδοκιμήσουν σύντομα στο χωριό σας.

 

 

(ΑΤ)