Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-06-2018 10:34

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μνήμης για την 44η επέτειο της Τουρκικής εισβολής από την κυπριακή παροικία Νέας Υόρκης

 

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το βράδυ της 5ης Ιουνίου 2018 στην Αστόρια, ΗΠΑ, η εκδήλωση «Κύπρος 44 χρόνια μετά: Μια αναδρομή και προσκλητήριο για δράση» (Cyprus 44 years later: A retrospective look and call to action).

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Νεολαία της Παγκόσμια Ομοσπονδία Αποδήμων Κυπρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες (ΝΕΠΟΜΑΚ ΗΠΑ) και οι Νέοι Επαγγελματίες του Κυπρο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, με την υποστήριξη της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, του Κυπρο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και της Παγκόσμιας Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ).

Σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας ήταν να δοθεί η ευκαιρία στη νεολαία της κυπριακής παροικίας, ακούγοντας εμπειρίες ατόμων που βίωσαν την εισβολή, να ευαισθητοποιηθούν και να εμπλακούν περισσότερο με τους ομογενειακούς οργανισμούς για προώθηση του Κυπριακού.

Την εκδήλωση άνοιξε η πρώην Πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ ΗΠΑ κα Χριστίνα Σιάιλα, η οποία τόνισε ότι κύριος στόχος αυτής της πρωτοβουλίας ήταν να φέρουν κοντά την κοινότητα για διάλογο με τη νεολαία: να μάθουν για την Ιστορία της Κύπρου και την Τουρκική εισβολή, και να μην ξεχάσουν πόσο οι άνθρωποι αυτού του νησιού έχουν υποφέρει κατά τη διάρκεια της ιστορίας του.

Σε ομιλία του ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου, αφού συνεχάρη του διοργανωτές, προέβη σε ιστορική αναδρομή του κυπριακού προβλήματος, επισημαίνοντας τα τέσσερα σημαντικά γεγονότα που καθόρισαν σημαντικά τις προσπάθειες επίλυσής του: τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου 1977-79 μεταξύ των δύο κοινοτήτων, τη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» το 1983, την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκύπριους στις 24 Απριλίου 2004 και την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Μαΐου 2004.

Αναφερόμενος στη Διάσκεψη για την Κύπρο, στο Crans-Montana τον Ιούλιο 2017, o κ. Κορνηλίου είπε ότι έληξε χωρίς συμφωνία, λόγω της αδιάλλακτης στάσης της Τουρκίας στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Η Τουρκία αρνήθηκε να δεσμευτεί για την κατάργηση των εγγυήσεων και επεδίωξε τη συνέχιση του δικαιώματος παρέμβασης στην Κύπρο.

«Κανένα κράτος στον κόσμο δεν θα μπορούσε να δεχτεί τη διαιώνιση τέτοιων αναχρονιστικών συνθηκών. Εστιάζουμε τώρα τις προσπάθειές μας στο πώς θα επαναρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις, βασιζόμενοι στο συσσωρευμένο κεκτημένο της μέχρι τώρα διαδικασίας και βάσει του πλαισίου που ορίζει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. Δηλαδή, των παραμέτρων του εδαφικού, της πολιτικής ισότητας, του περιουσιακού, της ισότιμης μεταχείρισης, της ασφάλειας και των εγγυήσεων», είπε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος.

Πρόσθεσε ότι η όλη διαδικασία περιπλέκεται περαιτέρω με τις πρόωρες εκλογές στην Τουρκία και τα συγκεχυμένα μηνύματα που προέρχονται από την Άγκυρα, όπως οι προκλητικές πράξεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, η αμφισβήτηση της βάσης των διαπραγματεύσεων και η αναφορά σε Σχέδιο Β’, το οποίο επικεντρώνεται στη λύση δύο κρατών ή ακόμη και την προσάρτηση του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου στην Τουρκία.

«Ωστόσο, πρέπει να παραδεχτούμε ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση παρά να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος και τον τερματισμό της τουρκικής κατοχή. Η Κύπρος είναι σήμερα μια σύγχρονη δημοκρατία και ένα πλήρες κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και περιφερειακής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι ένας αξιόπιστος και  προβλέψιμος εταίρος των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Είναι επίσης στενός φίλος με τις γειτονικές Αραβικές χώρες, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τον Λίβανο και την Παλαιστίνη. Έχει μια αξιόπιστη εξωτερική πολιτική και ένα ελπιδοφόρο ενεργειακό δυναμικό. Ωστόσο, είναι εξίσου σημαντικό ότι έχει μια πολύ δυναμική κυπριακή παροικία, που μας κάνει πολύ περήφανους», κατέληξε ο κ. Κορνηλίου.

Στη συνέχεια, άτομα της Κυπριακής παροικία μοιράστηκαν με το ακροατήριο τις εμπειρίες που έζησαν κατά την εισβολή του 1974 και που άλλαξαν τη ζωή τους.

Η ραδιοφωνική παραγωγός κα Έλενα Μαρουλλέτη, η οποία ήταν έφηβη το 1974, περιέγραψε πως διέφυγαν από το Βαρώσι μετά από τη δεύτερη εισβολή και κατέφυγαν στις Βρετανικές Βάσεις της Δεκέλειας, χωρίς να πάρουν οτιδήποτε από το σπίτι τους. Η Τουρκική εισβολή ήταν ο λόγος που οδήγησε την οικογένειά της να μετοικίσει στην Νέα Υόρκη.

Ο  πρόεδρος του Σωματείου «Λάμπουσα Νέας Υόρκης» κ. Σταύρος Καμηλάρης από τον κατεχόμενο Άγιο Γεώργιο, ανέφερε ότι κατά την εισβολή υπηρετούσε στην 33η Μοίρα Καταδρομών στο Μπελαπάις. Μίλησε για τις μάχες στον Πενταδάκτυλο, τον θάνατο των συστρατιωτών του, την αγωνία της οικογένειάς του που τον θεωρούσε νεκρό. Όπως σημείωσε, η οικογένειά του ήταν αυτοδημιούργητοι εκατομμυριούχοι, οι οποίοι τα έχασαν όλα σε μια μέρα.

Η κα Σοφία Κοτζιά, η οποία ήταν τότε 7 ετών περιέγραψε τους βομβαρδισμούς κατά τη δεύτερη Τουρκική εισβολή και τη διαδρομή μαζί με τη μητέρα της από το σπίτι τους στην Έγκωμη προς το Γέρι, γιατί οι Τούρκοι είχαν πλησιάσει πολύ [προς την Λευκωσία]. Αμέσως μετά μετανάστευσαν στην Νέα Υόρκη.

Η υποδιευθύντρια του Κέντρου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών στο Queens College κα Έφη Λέκκα αναφέρθηκε στη μεγάλη διαδήλωση των 50.000 ατόμων στην Ουάσιγκτον τον Αύγουστο 1974, τις ενέργειες της παροικίας για το εμπάργκο, τη συγκέντρωση χρημάτων και ρούχων για τους πρόσφυγες στην Κύπρο κ.ά. Μετά από 44 χρόνια, τόνισε, συνεχίζουμε να παλεύουμε για τον ίδιο σκοπό.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ κ. Φίλιπ Κρίστοφερ τόνισε ότι το ταξίδι που ξεκίνησε το 1974 είναι για όλους ένα ταξίδι για την ελευθερία, που βασίζεται στις αμερικανικές αρχές και ιδανικά. «Η δική μου ιστορία είναι ίδια σαν την ιστορία των 200.000 ανθρώπων που έχασαν τα σπίτια τους μετά από την Τουρκική εισβολή. Η οικογένειά μου έχασε την περιουσία της στην Κερύνεια, ενώ οι γονείς μου πέθαναν με τον όνειρο της επιστροφής».

Ο κ. Κρίστοφερ έκανε έντονη αναφορά στον μεγάλο αριθμό των Τούρκων εποίκων που εγκαταστάθηκαν στα κατεχόμενα μετά από το 1974, την καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και χαρακτήρισε την Τουρκία ως αναξιόπιστη σύμμαχο των ΗΠΑ. «Η ισλαμοποίηση της Κύπρου είναι μόνο η αρχή. Ολόκληρη η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της ισλαμοποίησης», πρόσθεσε.

Παρότρυνε παράλληλα τους νέους της παροικίας να συνεχίσουν τον αγώνα που η ομογένεια ξεκίνησε και διεξάγει τα τελευταία 44 χρόνια. «Ήρθε η ώρα να δώσουμε τη δάδα με τη φλόγα στη νέα γενιά, στη γενιά που έχει μεγαλώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε.

Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Πρόεδρος του Κυπρο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ Νίκος Νικολάου. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας κ. Κυριάκος Παπαστυλιανού και η πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ ΗΠΑ κα Γεωργία Σταύρου, ενώ προβλήθηκε μικρό ντοκιμαντέρ για την εισβολή. 

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι Γενικοί Πρόξενοι της Κύπρου και της Ελλάδας στην Νέα Υόρκη κ.κ. Αλέξης Φαίδωνος και Κωνσταντίνος Κούτρας, η Πρόξενος της Ελλάδας κα Λάνα Ζωχίου, οι Αναπληρωτές Μόνιμοι Αντιπρόσωποι της Κύπρου και της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη κ.κ. Μενέλαος Μενελάου και Διονύσης Καλαμβρέζος, ο Εμπορικός Σύμβουλος της Κύπρου στην Νέα Υόρκη κ. Άριστος Κωνσταντίνου, ο Επίσκοπος Ζήλων Σεβαστιανός και πλήθος κόσμου κυρίως νέα άτομα της κυπριακής παροικίας.

(ΜΛ)