Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-10-2021 14:57

Χαιρετισμός Προέδρου Επιτροπής Ισότητας των Φύλων στην Εργασία και Επαγγελματική Εκπαίδευση και Επίτροπου Νομοθεσίας κας Λουΐζας Χριστοδουλίδου Ζαννέτου στη βράβευση διαγωνισμού


Τελετή βράβευσης μαθητών και μαθητριών που συμμετείχαν στον Διαγωνισμό Συγγραφής Μικρής Ιστορίας με θέμα «Η έμφυλη ισότητα και ψυχική ενδυνάμωση εν καιρώ πανδημίας»


Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, ως Επιτροπή Ισότητας των Φύλων στην Εργασία και Επαγγελματική Εκπαίδευση, για να παρουσιάσουμε και να βραβεύσουμε τις μικρές ιστορίες των μαθητών της Δημοτικής, Μέσης Γενικής, και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, που συμμετείχαν στον διαγωνισμό που συνδιοργανώσαμε με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου. Το θέμα τους «Η έμφυλη ισότητα και ψυχική ενδυνάμωση εν καιρώ πανδημίας».

Η ανταπόκριση των παιδιών, μας αφήνει ιδιαίτερα ικανοποιημένους, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς τις πρωτόγνωρες συνθήκες τις οποίες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι μαθητές τις σχολικές χρονιές 2019-2020, 2020-2021. Γράφει ο Παύλος, ο 1ος βραβευθέντας, στην έκθεσή του για τον κορωνοιό: «Γιατί αυτός ο κύριος δεν ήρθε μόνος του. Έφερε και την καραντίνα. Και τότε όλα άλλαξαν».

Μέσα από τη σκέψη των παιδιών και τους ήρωες και ηρωίδες που περιγράφουν στις ιστορίες τους, καλούμαστε όλοι να προσεγγίσουμε ξανά την καθημερινότητά μας, όπως αυτή διαμορφώνεται ή εξελίσσεται στην φάση της πανδημίας στο σπίτι, στο σχολείο ή την εργασία και να επανεξετάσουμε τους παραδοσιακούς ρόλους της καθημερινότητας και τα στερεότυπα και τις αντιλήψεις που μας κρατούν δέσμιους της ανισότητας των φύλων. Καλούμαστε, επίσης, να προβληματιστούμε και να δούμε με άλλη οπτική τα δεδομένα που παρουσιάζονται στις προκλήσεις που δημιούργησε η πανδημία και να διαφοροποιήσουμε συμπεριφορές, αλλά και να αμφισβητήσουμε παλιές πρακτικές που εμβαθύνουν το χάσμα των δύο φύλων. «Τίποτε δεν είναι δεδομένο» γράφει η Χαρά στην έκθεση της. Η δε Μαριάννα, μέσω του διαγωνισμού και των όσων αποτύπωσε, κατάλαβε ότι τα κορίτσια και τα αγόρια είναι ίσα.

Ευχόμαστε μέσω αυτού του διαγωνισμού να δώσουμε το μήνυμα ευαισθητοποίησης των μαθητών και των καθηγητών τους και να ανοίξουμε δρόμους για δράσεις, με την συμμετοχή περισσότερων παιδιών, αλλά και για την πλήρη ένταξη της αρχής της ισότητας των φύλων σε όλες τις πτυχές της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ώστε να μπορούμε να μιλάμε όχι για εκπαίδευση ισότητας αλλά για παιδεία ισότητας, δημιουργώντας νέες αντιλήψεις και κουλτούρα.

Ευελπιστούμε ότι οι συνθήκες το 2022 θα μας επιτρέψουν να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα δράσης μας και να προσφέρουμε συμβουλευτική και νομική αρωγή σε άτομα που υφίστανται έμφυλες διακρίσεις, προγράμματα κατάρτισης του προσωπικού εταιρειών σε θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης, ίσης μεταχείρισης και τη δημιουργία ενός εργασιακού περιβάλλοντος απαλλαγμένου όσο το δυνατό από έμφυλες ανισότητες και διακρίσεις.

Παράλληλα, ελπίζουμε στην επανενεργοποίηση μας στους τομείς μελετών και ερευνών σε θέματα ισότητας των δύο φύλων και εντοπισμού των κύριων θεμάτων που ακόμα δημιουργούν πρόβλημα στην πλήρη ισότητα με υποβολή εισηγήσεων προς την αρμόδια Υπουργό Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων, αντιλαμβανόμενη το σημαντικό ρόλο της Εκπαίδευσης και της Παιδείας γενικότερα, και σε αγαστή συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, και ειδικότερα με τη Διατμηματική Επιτροπή Φύλου, θα συνεχίσουν να διεξάγουν σχολικούς διαγωνισμούς για τις έμφυλες διακρίσεις στην απασχόληση, με στόχο την ευαισθητοποίηση, τόσο των παιδιών, όσο και των εκπαιδευτικών, στα ζητήματα ισότητας των φύλων, αλλά και αξιοποίησης των συμπερασμάτων που αφήνουν τα έργα των μαθητών και της νεολαίας.

Αγαπητά μου παιδιά,

Θα ήθελα να σας συγχαρώ για τη διάκρισή σας σε αυτό τον διαγωνισμό και να σας ευχηθώ να έχετε μια δημιουργική σχολική χρονιά, καθώς και να ευχαριστήσω τους εκπαιδευτικούς σας για τη συμβολή τους σε αυτή τη θαυμάσια προσπάθεια έκφρασης νεανικών σκέψεων μέσω συγγραφής και βεβαίως για τα έργα σας που προβάλλονται σήμερα στην εκδήλωση αυτή.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω επίσης, ιδιαίτερα την έντιμη Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την αδιάληπτη στήριξή της προς την Επιτροπή μας, τον έντιμο Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, για την τιμή να βρίσκεται εδώ σήμερα στηρίζοντας τον διαγωνισμό και για την φιλοξενία της όλης εκδήλωσης, καθώς επίσης και τη Διευθύντρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, και τη Διατμηματική Επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας για την Ισότητα των Φύλων στην Εκπαίδευση, που με τόσο ζήλο, συνέπεια και αφοσίωση, βοήθησαν στην υλοποίηση αυτής της δράσης.

Η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων, αναγνωρίζοντας την πραγματική ανάγκη ανάληψης ενεργειών για τη μείωση και εξάλειψή του προβλήματος των έμφυλων διακρίσεων, σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, προωθεί δράσεις για αλλαγή της υφιστάμενης κατάστασης και των στερεότυπων αντιλήψεων/διακρίσεων ούτως ώστε όλα τα άτομα να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα και ευκαιρίες, αλλά και υποχρεώσεις στην επαγγελματική ζωή και εκπαίδευση με ελευθερία ανάπτυξης των προσωπικών τους δεξιοτήτων και επιλογών χωρίς φραγμούς.

Συγχαίρουμε και πάλι όλα τα παιδιά που συμμετείχαν και τους/τις εκπαιδευτικούς τους που δούλεψαν μαζί και ευχαριστούμε θερμά τα μέλη της Διατμηματικής Επιτροπής Φύλου του Παιδαγωγικού που με τόσο ζήλο, συνέπεια και αφοσίωση βοήθησαν στην υλοποίηση αυτής της δράσης.

Ευελπιστούμε, ότι ο θεσμός αυτός θα συνεχιστεί και τις επόμενες χρονιές.


(ΜΒ/ΣΧ)