Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-11-2021 19:28

Ομιλία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή στα αποκαλυπτήρια του μνημείου πεσόντων και αγνοουμένων στην Κοινότητα Πάνω Πολεμιδιών

Αποτελεί για μένα ιδιαίτερη τιμή να παρευρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας στη σεμνή τελετή αποκαλυπτηρίων του μνημείου ηρωικώς πεσόντων και αγνοουμένων στην Κοινότητα Πάνω Πολεμιδιών.

Ένα μνημείο που, όπως επιγράφεται στη στήλη, είναι: «Προς όλα τα Λεβέντικα και Θαρραλέα Παλικάρια μας, που θυσίασαν ακόμα και τη ζωή τους, πέφτοντας υπερήφανα στα πύρινα πεδία των άνισων μαχών για την προάσπιση της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας της Πατρίδας μας, κατά τον Απελευθερωτικό Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. 1955-59 και ενάντια στο Προδοτικό Πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, καθώς και την Βάρβαρη Τουρκική Εισβολή της 20ής Ιουλίου 1974».

Η ανέγερση του μνημείου, τα αποκαλυπτήρια του οποίου τελούμε σήμερα, ήταν αμετάθετη και διαχρονική επιθυμία της Κοινότητας, δεδομένης και της ευαισθησίας που υπάρχει, καθότι το 85% περίπου των κατοίκων της είναι πρόσφυγες.

Το μνημείο αυτό αποτελεί έναν ελάχιστο φόρο τιμής προς τους πεσόντες και αγνοούμενους μας.

Ανακαλεί στη μνήμη μας τους ήρωες λεβεντονιούς που δεν λύγισαν, δεν γονάτισαν απέναντι στην κραταιά βρετανική αποικιοκρατία, που τίμησαν τον όρκο τους και αγωνίστηκαν με όλες τους τις δυνάμεις για την απελευθέρωση της Κύπρου στον αγώνα του 1955-59.

Tο μνημείο αυτό καταφανώς μαρτυρεί την αναγνώριση της θυσίας και όλων εκείνων που αντιστάθηκαν όταν ο πραξικοπηματικός παραλογισμός επεδίωξε να κυριαρχήσει στον τόπο, παραβιάζοντας κάθε έννοια δικαίου, κάθε δημοκρατική αρχή και κάθε στοιχείο σεβασμού στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Την αναγνώριση της θυσίας όλων των στρατιωτών και αμάχων πολιτών που βρέθηκαν στο διάβα της τουρκικής λαίλαπας και άφησαν την τελευταία πνοή τους ή ακόμα αγνοούνται, θυσία στον βωμό της αγάπης προς την πατρίδα.

Το μνημείο αυτό αποτυπώνει με ανάγλυφο τρόπο την οφειλή – έναντι όλων όσων θυσιάστηκαν, αλλά και όλων εκείνων των οποίων τα ίχνη χάθηκαν – να μην αφήσουμε τις αξίες και τις προσδοκίες τους για μια ειρηνική, δημοκρατική και ευημερούσα Κύπρο να λεηλατηθούν.

Έχοντας αντίκρυ μας το μνημείο αυτό, απευθύνουμε προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα ότι συνεχίζουμε, με πίστη στο δίκαιό μας, τον αγώνα για μια έντιμη, αξιοπρεπή, δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος.

Για 47 και πλέον χρόνια τώρα αγωνιζόμαστε για μία ειρηνική επίλυση του. Για μία λύση, η οποία θα επανενώνει την πατρίδα μας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταβάλλει προσπάθειες για επανεκκίνηση των συνομιλιών προς επίτευξη μίας συνολικής λύσης στο Κυπριακό. Αυτή της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές και αξίες στις οποίες εδράζεται η ΕΕ. Χωρίς το απηρχαιωμένο σύστημα εγγυήσεων, το δικαίωμα παρέμβασης τρίτων χωρών και την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων.

Αυτή είναι η μόνη λύση που θα οδηγήσει σ’ ένα λειτουργικό και βιώσιμο κράτος, προς όφελος και των δύο κοινοτήτων, που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα συμβάλει στην ευημερία των κατοίκων του και στην ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.

Αυτό όμως για να είναι εφικτό, θα πρέπει η Τουρκία να εγκαταλείψει την άκαμπτη στάση της και την οξυμένη  πολιτική της έντασης και των προκλήσεων. Και χωρίς παραλογισμούς και με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, να επανέλθει σε μια πορεία διαλόγου για ουσιαστικά βήματα προς την κατεύθυνση της επίλυσης του Κυπριακού.

Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί μέχρι την τελική δικαίωση και μέχρι να εξασφαλίσουμε τη διαβίωση όλων των κατοίκων της πατρίδας μας σε συνθήκες αξιοπρέπειας και ασφάλειας. Το οφείλουμε στους ήρωές μας, στα παιδιά μας, αλλά και στις επόμενες γενιές.

Αυτός είναι ο καλύτερος φόρος τιμής προς όσους έγιναν θυσία για την ελευθερία και την κυριαρχία της πατρίδας μας. «ΜΕ  ΑΓΩΝΕΣ   ΘΥΣΙΕΣ   ΚΑΙ   ΠΙΣΤΗ  ΚΕΡΔΙΖΕΤΑΙ   Η   ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», αναγράφει το μνημείο πεσόντων και αγνοουμένων.

Αναγνωρίζοντας ότι ο προσφυγικός κόσμος έχει επωμιστεί τα μεγαλύτερα βάρη από την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή, η Κυβέρνηση μέσα σε πολύ δύσκολές οικονομικές συνθήκες συνεχίζει να στηρίζει τον προσφυγικό κόσμο.

Χρέος της πολιτείας είναι να απαμβλύνει τον πόνο που άφησε πίσω της αυτή η μαύρη σελίδα της ιστορίας, αλλά και να στηρίξει όλους τους πρόσφυγες. Είναι στόχος αμετάθετος της Κυβέρνησης, αλλά και του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας η αρωγή προς τον προσφυγικό κόσμο. Έμπρακτη απόδειξη η στεγαστική προσφυγική πολιτική που διακρίνεται από πληθώρα υποστηρικτικών ενεργειών και δράσεων, οι οποίες παρά τις προκλήσεις και την οικονομική στενότητα ελέω πανδημίας, συνεχίζουν να υλοποιούνται στη βάση μελετημένου και συγκροτημένου σχεδιασμού.

Με την ευκαιρία της παρουσίας μου εδώ, θα ήθελα να αναφερθώ και στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία σας επηρεάζει καθότι το κυβερνητικό νομοσχέδιο προβλέπει τη συνένωση της Κοινότητας Πάνω Πολεμιδιών με τον Δήμο Κάτω Πολεμιδιών, δίνοντας μια νέα προοπτική στην ανάπτυξη και βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Η υπάρχουσα δομή της τοπικής αυτοδιοίκησης δυστυχώς στερείται του μεγέθους και της ικανότητας να ανταποκριθεί επαρκώς στις προσδοκίες και τις ανάγκες των πολιτών, αλλά και της κοινωνίας γενικότερα.

Οδεύουμε προς μία νέα πορεία για την Τοπική μας Αυτοδιοίκηση. Στις 16 Σεπτεμβρίου έγινε το πρώτο και αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, μέσω της ψήφισης των νομοσχεδίων που αναφέρονται στην παράταση της θητείας των υφιστάμενων συμβουλίων τοπικών αρχών.

Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια κρίσιμη καμπή για το μέλλον των Τοπικών Αρχών της χώρα μας. Αναμένεται η οριστικοποίηση και των υπόλοιπων νομοσχεδίων από την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, με στόχο την υποβολή τους για ψηφισή τους, εντός των τιθέμενων χρονοδιαγραμμάτων, για τα οποία έχει δεσμευθεί Βουλή. Τα τρία νομοσχέδια περιέχουν τις πρόνοιες για ουσιαστική μεταρρύθμιση των δήμων, των κοινοτήτων, αλλά και τη δημιουργία επαρχιακών οργανισμών για τη διαχείριση του νερού, της αποχέτευσης, των στερεών αποβλήτων και της αδειοδότησης της ανάπτυξης.

Με το νομοσχέδιο περί Δήμων, το οποίο είναι αυτό που αφορά και την Κοινότητα Πάνω Πολεμιδιών, προτείνεται η δημιουργία νέων, λιγότερων αριθμητικά, αλλά ισχυρότερων οντοτήτων με ενοποίηση δήμων, αλλά και κοινοτήτων. Οι νέες οντότητες αποκτούν διοικητική αυτοτέλεια, ευελιξία και αυξημένες αρμοδιότητες, οι οποίες τώρα ασκούνται από το κεντρικό κράτος, όπως οι Επαρχιακές Διοικήσεις. Οι νέοι δήμοι θα έχουν απεξάρτηση από την κρατική χορηγία, αφού αυτή θα αντικατασταθεί με άλλα έσοδα, όπως η παραχώρηση του εσόδου των ετήσιων τελών αδειών κυκλοφορίας οχημάτων.

Την ίδια ώρα ενισχύεται ο έλεγχος και η διαφάνεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι δημότες πλέον καθίστανται συμμέτοχοι της τοπικής κοινωνίας.

Βασική μας επιδίωξη, παράλληλα, είναι να διασφαλίσουμε ότι θα διατηρηθεί ο ιδιαίτερος χαρακτήρας των συνενωμένων Τοπικών Αρχών. Καμία οντότητα δεν θα εξαφανιστεί. Με το σύστημα που υιοθετούμε κάθε υπό συνένωση δήμος και κοινότητα διατηρεί, όχι μόνο το όνομα του ως δημοτικό διαμέρισμα του νέου Δήμου, αλλά και την εκπροσώπηση, που θα του δίνει τη δυνατότητα μέσω του προϋπολογισμού του νέου Δήμου να προβαίνει σε ουσιαστικές παρεμβάσεις τοπικής ανάπτυξης, για τις οποίες σήμερα, δεν έχει τη δυνατότητα.

Είναι γι' αυτούς τους λόγους, που είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες στις τοπικές αρχές, όπως τη δική σας κοινότητα, οι οποίες με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, στηρίζουν έμπρακτα την προσπάθεια για τη μεταρρύθμιση. Με την ένταξη σας στο νέο Δήμο Πολεμιδιών, δίνετε πραγματικά μία νέα προοπτική.

Οι συνενώσεις και οι συγχωνεύσεις δεν ήταν ποτέ για την κυβέρνηση αυτοσκοπός. Είναι όμως το όχημα μετάβασης στην νέα εποχή, ώστε να καταστούν οι Δήμοι και οι Κοινότητες μας οικονομικά και λειτουργικά βιώσιμες οντότητες και διοικητικά αυτοτελείς. Ώστε να παρέχουν  διευρυμένες και πιο ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες, στο χαμηλότερο δυνατό κόστος, με τις εξοικονομήσεις να επενδύονται στην ανάπτυξη της ίδιας της τοπικής κοινωνίας.

Προτού κλείσω, θα ήθελα να συγχαρώ τον Κοινοτάρχη κ. Κυριάκο Μαυρή και το Κοινοτικό Συμβούλιο Πάνω Πολεμιδιών, που οραματίζονται και διατηρούν μία Κοινότητα, η οποία πραγματικά δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους Δήμους.

Συγχαρητήρια, βεβαίως αξίζουν και για την πρωτοβουλία τους να τροχοδρομήσουν την υλοποίηση αυτού του μνημείου των ηρωικώς πεσόντων και αγνοουμένων, το οποίο θα λειτουργεί ως άφωνο σάλπισμα εγρήγορσης και αγώνα για την ανατροπή των κατοχικών δεδομένων και την επανένωση της πατρίδας μας.

Σας ευχαριστώ θερμά για την τιμή που μου κάνετε να τελέσω τα αποκαλυπτήριά του.

(ΕΦυς/ΕΚ)