Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-02-2022 13:54

Πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή διάλεξη από τον επιζώντα του Ολοκαυτώματος κ. Μωσέ Αελιών για μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου, Λυκείου και Τεχνικών Σχολών

Η Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Κύπρο και το Κέντρο Έρευνας και Διδασκαλίας του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ - Yad Vashem, πραγματοποίησαν χθες, 2 Φεβρουαρίου 2022, διαδικτυακή διάλεξη του επιζώντος του Ολοκαυτώματος κ. Μωσέ Αελιών.

Την εκδήλωση προλόγισε η Συντονίστρια του προγράμματος στο Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, δρ Αντωνία Λοΐζου, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν η  Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου, ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο κ. Oren Anolik και η εκπρόσωπος του Yad Vashem κα Lea Micha.

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου στον χαιρετισμό της υπογράμμισε τη σημασία της ιστορικής μνήμης και τις αξίες που απορρέουν από αυτήν, ιδιαίτερα για τη νεότερη γενιά, τη γενιά του αύριο. Ακολούθως, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, αφού ευχαρίστησε τον κ. Moshe Aelion για την παρουσία του, επισήμανε την ανάγκη υπενθύμισης μέσα από δράσεις, όπως αυτή η διαδικτυακή διάλεξη, του ανελέητου πογκρόμ που εξαπέλυσαν οι Ναζί εναντίον του εβραϊκού πληθυσμού της Ευρώπης καθ’ όλη την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ώστε να τιμηθούν τα θύματα αυτών των ανομολόγητων πράξεων, αλλά και για να υπάρξει μία συνεχής εγρήγορση απέναντι σε ανάλογες συμπεριφορές στο παρόν και στο μέλλον.

Στη συνέχεια, ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο κ. Oren Anolik στην ομιλία του αναφέρθηκε στη σημασία της διδασκαλίας του Ολοκαυτώματος ως κομματιού της παγκόσμιας ιστορικής συνείδησης και στην προσπάθεια που καταβάλλει το εβραϊκό κράτος για τη διάσωση όλων αυτών των μαρτυριών των επιζώντων του Ολοκαυτώματος, που αναμφισβήτητα αποτελούν τις πιο «ζωντανές» και αξιόπιστες πηγές της σκοτεινής εκείνης περιόδου.

Στο κύριο μέρος της εκδήλωσης ο επιζών του Ολοκαυτώματος κ. Μωσέ Αελιών, κατέθεσε με συγκλονιστικό τρόπο τις εμπειρίες του από την παραμονή του στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου και τις δραματικές στιγμές που βίωσε στα στρατόπεδα θανάτου και στις πορείες εξόντωσης που οργάνωναν οι Ναζί.

Τη διάλεξη παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες από 65 σχολεία σε όλη την Κύπρο. Ακολούθησε συζήτηση κατά την οποία ο κ. Aelion απάντησε σε ερωτήσεις των μαθητών και μαθητριών, καθώς και των παρευρισκομένων.

ΙΠ