Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-06-2018 13:47

Χαιρετισμός της Διευθύντριας Τμήματος Φυλακών κας Άννας Αριστοτέλους στην ενημερωτική ημερίδα για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα “ChangingYouthStories”

Καλώς ορίσατε στο Τμήμα μας για το κλείσιμο των εργασιών του  ευρωπαϊκού προγράμματος «Changing Youth Stories». 

Είναι με ιδιαίτερη χαρά σήμερα που βρισκόμαστε μαζί με τους εταίρους – συνεργάτες μας για την πραγματοποίηση του τελικού συνεδρίου στο Τμήμα μας, με το οποίο θα ολοκληρωθούν οι εργασίες του καινοτόμου αυτού προγράμματος.

Η συμμετοχή μας σε ευρωπαϊκά προγράμματα, με τη δημιουργική και εποικοδομητική συνεργασία του προσωπικού και των κρατουμένων σε αυτά, εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής μας «Παιδεία και Εκπαίδευση» για το προσωπικό και τους κρατούμενους, καθώς και της σωφρονιστικής πολιτικής μας για αλλαγή νοοτροπίας και στάσεων στον Οργανισμό, και για θωράκιση και ανάπτυξη αντιστάσεων για αποτελεσματική διαχείριση των προκλήσεων που ενδέχεται να προκύψουν στο περιβάλλον  εντός και εκτός των Φυλακών, και αφορούν και στις δύο ομάδες: προσωπικό και κρατούμενους.

Μάλιστα, τα τελευταία τριάμισι χρόνια, συμμετέχουμε σε αρκετά ευρωπαϊκά προγράμματα ως εταίροι. Συγκεκριμένα, συμμετείχαμε σε επτά ευρωπαϊκά προγράμματα που έχουν ολοκληρωθεί και συμμετέχουμε ως εταίροι σε  άλλα τέσσερα ευρωπαϊκά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη, με το προσωπικό και τους κρατούμενους μας.

Με την παγκοσμιοποίηση, οι πληθυσμοί των Φυλακών έχουν διαφοροποιηθεί δημογραφικά και η ανομοιογένεια και η διαφορετικότητα απαιτούν σεβασμό και κατανόηση για αποτελεσματική διαχείριση των προκλήσεων που ανακύπτουν από αυτές, για την ομαλή λειτουργία μιας σύγχρονης σωφρονιστικής Υπηρεσίας. Στη βάση του μαθησιακού μοντέλου διοίκησης που εφαρμόζουμε, επενδύουμε αρκετά τόσο στην επιμόρφωση και εκπαίδευση του προσωπικού όσο και των κρατουμένων μας γενικότερα και ειδικότερα, των νεαρών κρατουμένων μας. Η προσπάθεια είναι αφενός, να θωρακίσουμε τους νεαρούς κρατούμενους και να διασφαλίσουμε την απόκλισή τους από τη διαδικασία επανάληψης λαθών και αφετέρου, να στοχεύσουμε στην ευαισθητοποίηση και την απόκτηση επαγγελματικών προτύπων για το προσωπικό, ώστε να είναι σε θέση να συμβάλλει με αποτελεσματικό τρόπο στην απόκλισή των κρατουμένων από μια τέτοια διαδικασία.  Στόχο μας, είναι η προσωπική ανάπτυξη όλων στο Τμήμα μας και η διεύρυνση των ευκαιριών για γνώση.

Τα θετικά αποτελέσματα των πολιτικών μας δεν καθρεφτίζονται μόνο στα σχετικά στατιστικά στοιχεία και στις Εκθέσεις των Επιτροπών του Συμβουλίου της Ευρώπης και των Ηνωμένων Εθνών αλλά και στην κάθε θετική προσπάθεια που καταβάλλει το προσωπικό και οι κρατούμενοι μας καθημερινά για θετικές αλλαγές, στάσεις και νοοτροπία. Δεν είναι τυχαίο που από την πρώτη στιγμή καταβάλλουμε προσπάθειες για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις Φυλακές, ώστε να προσομοιάζουν με τις συνθήκες εκτός φυλακών και δεν είναι τυχαίο που επενδύουμε τόσο πολύ στην εκπαίδευση, επαγγελματική κατάρτιση και επιμόρφωση, στη διά βίου μάθηση, τη συμμετοχή σε αυξημένες αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, την αυξημένη επαφή με τον έξω κόσμο για ανάπτυξη ενός υγιούς κοινωνικού δικτύου, τη συμμετοχή σε φιλανθρωπικές και άλλες εκδηλώσεις για ενεργοποίησή τους ως υπεύθυνους και ενεργούς πολίτες, διευκολύνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τη διαδικασία της ομαλότερης κοινωνικής ένταξης των κρατουμένων.

Από τα ευρωπαϊκά προγράμματα που συμμετείχαμε και αφορούν στον τομέα της προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικής ένταξης των νεαρών κρατουμένων μας, το «Changing Youth Stories» είναι το δεύτερο ευρωπαϊκό πρόγραμμα κατά το οποίο είχε την ευκαιρία προσωπικό των Φυλακών και νεαροί αποφυλακισθέντες κρατούμενοι να ταξιδέψουν μαζί στο εξωτερικό και να μοιραστούν εμπειρίες.

Το εν λόγω πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από το ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «ERASMUS+ KA2», και η διάρκεια του είναι δύο χρόνια.  Στο έργο συμμετέχουν Οργανισμοί και φορείς από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ρουμανία. Από την Κύπρο, μαζί με το Τμήμα μας, συμμετέχουν ο οργανισμός «Eurosuccess Consulting», η Θεραπευτική Κοινότητα «Αγία Σκέπη» και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Στόχοι του προγράμματος είναι η προσωπική ανάπτυξη, και η διευκόλυνση της κοινωνικής προσαρμογής και επαγγελματικής ένταξης των νέων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Το καινοτόμο αυτό έργο φιλοδοξεί στην επίτευξη των στόχων αυτών μέσω πολυεπίπεδης και ολιστικής προσέγγισης, εστιάζοντας στη διαλεκτική συστημική ψυχολογική προσέγγιση και την ανάπτυξη ψυχοεκπαιδευτικών εργαλείων για την εκπαίδευση των νεαρών κρατουμένων, μέσω των οποίων διευκολύνεται η ομαλότερη ένταξη των ευάλωτων νεαρών κρατουμένων μας.

Μέσα από αυτή την προσέγγιση, ο άνθρωπος μελετάται ολιστικά ως ένα ενιαίο βιο-ψυχο-κοινωνικο-οικονομικο-πολιτισμικό σύστημα, με έμφαση στις σχέσεις του μέσα στις ομάδες στις οποίες συμμετέχει, τη δυναμική του, την οικογένειά του και τους ρόλους που καλείται να υιοθετήσει σε διάφορες φάσεις της ζωής του. Παράλληλα, μελετώνται οι δράσεις του μέσα στο ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο ζει, καθώς και οι αλλαγές και οι επιδράσεις του σε σχέση με το πολύπτυχο αυτό σύστημα. Μέσα από την αξιοποίηση της συστημικής διαλεκτικής προσέγγισης, εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι μπορούν να δουν τη ζωή και τις εμπειρίες τους σφαιρικά, ως μέρη διαφόρων βιο-ψυχοκοινωνικών συστημάτων και να αλλάξουν στοιχεία από τα συστήματά τους προκειμένου να επιτύχουν θετικές αλλαγές στην πορεία της ζωής τους. 

Κατά τις διάφορες φάσεις του έργου έχουν αναπτυχθεί ψυχοεκπαιδευτικά εργαλεία, τα οποία μέσα από βιωματικά εργαστήρια συμβάλουν στη διαδικασία εκπαίδευσης των κρατουμένων και τους βοηθούν στη στοχοθέτηση στη ζωή τους, στην ανάπτυξη συνεργασιών, στην αποδοχή και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, καθώς και στην αντίληψη και την ύπαρξή τους ως μέρη ευρύτερων κοινωνικών και άλλων συστημάτων.

Περαιτέρω, όσον αφορά στην εκπαίδευση του προσωπικού του Τμήματος στο εν λόγω πρόγραμμα, το προσωπικό μας έχει εκπαιδευτεί  στα εργαλεία και τη φιλοσοφία του έργου προκειμένου να μπορούν να εργάζονται, συνεργάζονται και διαχειρίζονται τους νεαρούς κρατούμενους κατά τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο, συμβάλλοντας θετικά στη διαδικασία της κοινωνικής ένταξής τους.

Αρχικά, είχαν εκπαιδευτεί ο Συντονιστής των εκπαιδευτικών προγραμμάτων των σχολείων μας Ιάκωβος και η κλινική Ψυχολόγος του Τμήματος Φυλακών κα Μαρία Μπαλή, οι οποίοι μετέδωσαν τη γνώση τους σε 25 σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Ωστόσο, στο πλαίσιο της μετάδοσης της γνώσης, που ήταν ανέκαθεν – με την ανάληψη των καθηκόντων μου – ένας από τους κύριους εκπαιδευτικούς μας στόχους, θα εκπαιδευθούν και άλλοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκαν πολύ-τροπικές παρεμβάσεις σε νέους κρατούμενους που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου στο Τμήμα μας, με σκοπό την ενδυνάμωσή και την ενεργό συμμετοχή τους. Έμφαση δόθηκε σε νεαρούς με ιστορικό χρήσης ουσιών όπου μέσα από θεραπευτικά, τα εκπαιδευτικά και άλλα προγράμματα που λειτουργούν στο Τμήμα αλλά και μέσα από τις παρεμβάσεις του έργο, βρίσκονται πλέον μακριά από την χρήση ουσιών και μπορούν να δουν καθαρά πλέον τους παράγοντες που τους οδήγησαν στη χρήση, την ανάγκη και τις προσπάθειές τους να απεξαρτηθούν, αλλά και να στείλουν το δικό τους μήνυμα σε άλλους νέους που βρίσκονται στη χρήση, προκειμένου να ενταχθούν σε προγράμματα απεξάρτησης και εκπαίδευσης, αλλάζοντας θετικά τη ζωή τους και ανοίγοντας νέους ορίζοντες. Αυτή η επιτυχία των νεαρών είναι η επιτυχής επίτευξη των στόχων μας! Έτσι, κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, όπως είναι και το έργο «Changing Youth Stories», την αγκαλιάζουμε θετικά.

Από τους νεαρούς κρατούμενους μας επιλέγηκαν δύο νεαροί που πρόσφατα έχουν αποφυλακισθεί, καθώς και δύο δεσμοφύλακες που έτυχαν της συγκεκριμένης εκπαίδευσης, οι οποίοι ταξίδεψαν μαζί στην Ιταλία και στην Ρουμανία και συμμετείχαν μαζί σε δραστηριότητες στο πλαίσιο του εν λόγω έργου. Και στα δύο προγράμματα κινητικότητας σε Ιταλία και Ρουμανία, οι εκπρόσωποι του Τμήματος Φυλακών – προσωπικό και νεαροί - άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις, ενώ οι εμπειρίες τους από τα προγράμματα στα οποία εντάχθηκαν κατά την παραμονή τους στο Τμήμα Φυλακών, τόσο στα εκπαιδευτικά όσο και ψυχολογικά προγράμματα, αποτέλεσαν σημεία αναφοράς και καλές πρακτικές για τις υπόλοιπες χώρες. Οι συμμετέχοντες σωφρονιστικοί υπάλληλοι μας, Γιώργος και Μαρία, και οι νεαροί μας, Αντρέας και Νικόλας, θα μιλήσουν στη συνέχεια για τις εμπειρίες που αποκόμισαν από το κοινό τους ταξίδι στο εξωτερικό και στο πρόγραμμα.

Στις δύο αυτές δράσεις, τόσο οι συμμετέχοντες αποφυλακισθέντες κρατούμενοι όσο και το προσωπικό είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν εμπειρίες, να μεταφέρουν καλές πρακτικές από τις χώρες τους, ενώ παράλληλα οι νέοι ενημερώθηκαν και για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να αξιοποιήσουν τις εμπειρίες τους και να αναπτύξουν επιχειρηματικές ιδέες που θα τους βοηθήσουν στην επαγγελματική τους ένταξη. Συγκεκριμένα, αναπτύχθηκε το μοντέλο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας που σκοπό έχει την επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων με οικονομικά βιώσιμο τρόπο, προτρέποντας τους νέους να διαχειριστούν αποτελεσματικά τις δυσκολίες ή/και αρνητικές εμπειρίες της ζωής τους, δίδοντας λύσεις στα διάφορα κοινωνικά ζητήματα και παράλληλα αναπτύσσοντας επιχειρηματική δράση για ομαλότερη επαγγελματική ένταξη τους.

Θα σας αφήσω μέχρι εδώ, καθότι οι συνεργάτες μας θα υπεισέλθουν σε περισσότερες λεπτομέρειες για το έργο.

Κλείνοντας θα ήθελα να συγχαρώ το προσωπικό και τους κρατούμενους μας και να ευχαριστήσω για την εποικοδομητική και αποτελεσματική συνεργασία τους φίλους συνεργάτες μας από την «Eurosuccess Consulting», τη Θεραπευτική Κοινότητα Αγία Σκέπη, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, τους συνεργάτες μας από Ρουμανία, Ιταλία και Ελλάδα, που συμβάλλουν ώστε να ολοκληρωθούν με επιτυχία οι εργασίες αυτού του καινοτόμου έργου, τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου κάτω υπό την αιγίδα του οποίου βρίσκεται το εν λόγω πρόγραμμα, καθώς και όλους εσάς που βρίσκεστε εδώ μαζί μας στο τελικό συνέδριο του «Changing Youth Stories».

Τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Γιώργο, την Μαρία, τον Ανδρέα και τον Νικόλα αλλά και προς τους εκπαιδευτές τους Ιάκωβο και Μαρία Μπαλλή και σε όλους όσοι συμμετείχαν στο Πρόγραμμα.

(ΜΛ)