Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-02-2022 15:01

Πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου για τις Εκδηλώσεις της «Σεζόν Γαλλοφωνίας 2022»

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου μαζί με την Πρέσβη της Γαλλικής Δημοκρατίας στην Κύπρο κα Salina Grenet- Catalano, τον Πρέσβη της Ελλάδος κ. Ιωάννη Παπαμελετίου, την Πρώτη Γραμματέα της Πρεσβείας του Λιβάνου κα Queen Maryl Salame, την Επιτετραμμένη της Ελβετίας κα Ανδρούλα Μιχαήλ και τον Αντιπρόσωπο του Προέδρου στο Μόνιμο Συμβούλιο Γαλλοφωνίας κ. Ανδρέα Πιρίσιη παραχώρησε, σήμερα, συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος των εκδηλώσεων της «Σεζόν Γαλλοφωνίας 2022».

Ο κ. Προδρόμου σε αρχική του δήλωση, εξέφρασε την απόλυτη αντίθεση της Κυπριακής Κυβέρνησης απέναντι στην ένοπλη επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, μιλώντας για «κραυγαλέα καταπάτηση του διεθνούς δικαίου, της κυριαρχίας των χωρών και της ελευθερίας των λαών» υπογραμμίζοντας, μάλιστα,  την προσδοκία του για έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης από τη διεθνή κοινότητα.  

Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Παιδείας υπογράμμισε τον σπουδαίο ρόλο που επιτελεί ο Οργανισμός Γαλλοφωνίας, ιδιαίτερα σε εποχές, όπως αυτή που διάγουμε σήμερα, με προκλήσεις που διασαλεύουν τη διεθνή σταθερότητα και ασφάλεια και «που η ειρήνη αποδεικνύεται και πάλι εύθραυστη». Όπως ανέφερε ο Οργανισμός Γαλλοφωνίας, «δεν αποτελεί απλώς μια γλωσσική κοινότητα», αλλά μια κοινότητα που με το έργο της προασπίζεται πανανθρώπινες αξίες όπως αυτές της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Στην ομιλία του, επίσης, έκανε λόγο για τη νέα λαμπρή περίοδο που διανοίγουμε στις σχέσεις Γαλλίας και Κύπρου στον τομέα της παιδείας και του πολιτισμού, με την επέκταση της γαλλικής γλώσσας στα σχολεία, την υπογραφή νέων μνημονίων συνεργασίας και την ίδρυση παραρτήματος του Γαλλοκυπριακού Σχολείου στη Λεμεσό. Τέλος, αναφέρθηκε στην ενεργό συμμετοχή του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας στη διοργάνωση εκδηλώσεων και δράσεων για τους εορτασμούς της Γαλλοφωνίας 2022, δηλώνοντας ότι «σ’ αυτή την πραγματικά πολύ δύσκολη στιγμή και συγκυρία, […] εκφράζουμε τη θέλησή μας να κάνουμε να ακουστούν η μουσική, η ποίηση, τα χρώματα και η απαγγελία στα γαλλικά πιο δυνατά από τα τύμπανα του πολέμου».

 _________

Μπορείτε να ενημερωθείτε για το πρόγραμμα της Σεζόν Γαλλοφωνίας στον σύνδεσμο: Πρόγραμμα Saison Francophonie 2022 (ifchypre.org)