Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-03-2022 18:06

Δελτίου Τύπου Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος συνήλθε σήμερα, Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2022, και συζήτησε τα πιο κάτω θέματα:

1. Οι σοβαρές καταγγελίες για ρύπανση της θάλασσας στο αλιευτικό καταφύγιο Κάτω Πύργου, οι ενδεχόμενες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον και οι τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος.

(Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από εισήγηση του κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου)

(Αρ. Φακ. 23.04.038.478-2021)

Η Επιτροπή άρχισε τη συζήτηση του πιο πάνω εγγραφέντος με τη διαδικασία του αυτεπαγγέλτου θέματος, στην παρουσία εκπροσώπων των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και τμημάτων, καθώς και των εμπλεκόμενων ενδιαφερόμενων φορέων, στο πλαίσιο της οποίας ενημερώθηκε σχετικά με τις καταγγελίες που έχουν υποβληθεί για τη ρύπανση της θάλασσας συνεπεία των προβλημάτων που εντοπίζονται στην υποδομή του αλιευτικού καταφυγίου Κάτω Πύργου Τηλλυρίας, τα οποία εντείνονται ακόμη περισσότερο, λόγω της μη υλοποίησης του έργου του αποχετευτικού συστήματος της περιοχής. Η Επιτροπή ενημερώθηκε επίσης σχετικά με τα μέτρα που λήφθηκαν από τις αρμόδιες κρατικές αρχές προς αντιμετώπιση του προβλήματος. 

Η Επιτροπή αποφάσισε να συνεχίσει τη συζήτηση του πιο πάνω θέματος, αφού πρώτα εκπονηθούν οι αναγκαίες μελέτες βελτίωσης τυχόν κατασκευαστικών προβλημάτων του εν λόγω αλιευτικού καταφυγίου και διενεργηθεί μικροβιολογική ανάλυση του ιζήματος του πυθμένα της λιμενολεκάνης αυτού. Παράλληλα τόνισε την ανάγκη υλοποίησης του έργου του αποχετευτικού συστήματος της περιοχής. 

2. Οι περί Αποβλήτων (Διαχείριση Αποβλήτων από Κατασκευές και Κατεδαφίσεις) Κανονισμοί του 2021.

(Αρ. Φακ. 23.03.058.069-2021)

Η Επιτροπή συνέχισε την κατ’ άρθρον συζήτηση των πιο πάνω Κανονισμών, σκοπός των οποίων είναι η βελτίωση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για τη διαχείριση των αποβλήτων από κατασκευές και κατεδαφίσεις (Α.Κ.Κ.), μέσω της πρόληψης, της μείωσης και της σωστής διαχείρισης των εν λόγω αποβλήτων, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας, με την ελάχιστη δυνατή οχληρία, καθώς και την επίτευξη του σχετικού ευρωπαϊκού στόχου ανακύκλωσης, το οποίο είχε καθοριστεί στο 70% των αποβλήτων, κατά βάρος, μέχρι το 2020. Η συζήτηση του θέματος θα συνεχιστεί στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής.

__________________

Γραμματεία Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος

Email: parliamentary-committees@parliament.cy

(ΙΚ)