Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-03-2022 18:55

Αναφορά του Προεδρεύοντα Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Ζαχαρία Κουλία στην επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

Συνεδρία ολομέλειας  -  24 Μαρτίου 2022

Κυρίες και κύριοι,

Διπλή γιορτή η αυριανή: Αφενός, γιορτάζουμε το προμήνυμα της γέννησης του Θεανθρώπου και αφετέρου το προμήνυμα της εθνικής παλιγγενεσίας. Η ενίσχυση του αισθήματος φιλελληνισμού, συνεπεία της διάδοσης των ιδεών του διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης, οδήγησαν το 1814 στην ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας και στις 25 Μαρτίου του 1821 στο ξέσπασμα της επανάστασης κατά της οθωμανικής κυριαρχίας. Έναν μήνα μετά το κίνημα του Αλέξανδρου Υψηλάντη στη Μολδοβλαχία, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε το λάβαρο της επανάστασης στην Αγία Λαύρα και ευλόγησε τα όπλα. Τότε, οι Έλληνες βροντοφώναξαν μια φράση που έμελλε να γίνει το εθνικό τους σύνθημα: «Ελευθερία ή θάνατος». «Ως μια βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας», είπε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Μια βροχή αίματος που ξέπλυνε τα ελληνικά χώματα από την οθωμανική βαρβαρότητα. Οι λίγοι αριθμητικά Έλληνες κατατρόπωσαν στρατιές και καταναυμάχησαν στόλους, δημιουργώντας φιλελληνικά ρεύματα. Η αυτοθυσία και η φιλοπατρία των Ελλήνων της Αλαμάνας, του Μεσολογγίου, του Σουλίου, των Ψαρών, της Χίου υπερκέρασε σε ισχύ τα πολυάριθμα οθωμανικά στρατεύματα.  

Μετά από τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς, εννιά χρόνια αγώνα και πολλές θυσίες στις 3 Φεβρουαρίου 1830 με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Λονδίνου το όραμα της δημιουργίας ανεξάρτητου ελληνικού κράτους πήρε σάρκα και οστά από τη σάρκα και τα οστά των Ελλήνων. Μέχρι και σήμερα η επανάσταση του 1821 αποπνέει εθνική υπερηφάνεια και εμπνέει καταπιεσμένους λαούς να αγωνιστούν για την ελευθερία τους. Η Κύπρος είχε τη δική της σημαντική συμβολή στον αγώνα συνεισφέροντας τόσο σε έμψυχο όσο και σε άψυχο υλικό, πληρώνοντας βαρύ τίμημα με τον απαγχονισμό του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού στις 9 Ιουλίου 1821 και άλλων ιερωμένων, τις σφαγές πολλών προυχόντων και δημογερόντων, δημεύσεις περιουσιών και λεηλασίες. 

Το διαχρονικό μήνυμα «Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος» του Αλέξανδρου Υψηλάντη αποτελεί υπόμνηση του ανεξόφλητου χρέους μας προς όσους έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία, καθώς είναι ακόμη ανοικτές οι πληγές της τουρκικής εισβολής. Κατανοούμε ταυτόχρονα τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται ο ουκρανικός λαός, δίνοντας μια άνιση μάχη με τη ρωσική πολεμική μηχανή. Ευχή όλων μας το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο να υπερισχύσουν έναντι του δικαίου του ισχυροτέρου.

Σας καλώ τώρα να τηρήσουμε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των ηρώων της εθνεγερσίας του '21, καθώς και στη μνήμη όλων των ηρώων στους εθνικούς αγώνες για ελευθερία.

Αιωνία η μνήμη τους!

 

(IK)