Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-03-2022 20:56

Άρχισαν οι εργασίες του 51ου Περιφερειακού Συνεδρίου των Βρετανικών Νήσων και της Μεσογείου του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου

Άρχισαν σήμερα στη Νήσο Μαν, οι εργασίες του 51ου Περιφερειακού Συνεδρίου των Βρετανικών Νήσων και της Μεσογείου (BIMR) του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου (CPA), στο οποίο η Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσωπείται από τους βουλευτές κ.κ. Νίκο Σύκα και Χρίστο Ορφανίδη.

Τις εργασίες του Συνεδρίου με γενικό θέμα την αξιολόγηση των τρόπων άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου, χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Κάτω Βουλής της Νήσου Μαν (House of Keys) κ. Juan Watterson.

Ακολούθησαν παρουσιάσεις από τα συμμετέχοντα Κοινοβούλια, με έμφαση στις προκλήσεις, τις αδυναμίες αλλά και τις ευκαιρίες που προκύπτουν για αποτελεσματικότερη άσκηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Σε ότι αφορά την Κύπρο, οι βουλευτές αναφέρθηκαν στον άμεσο έλεγχο που ασκεί η Βουλή στην Εκτελεστική εξουσία, με την υποβολή ερωτήσεων προς τους αρμόδιους υπουργούς και με την εγγραφή θεμάτων είτε στην Ολομέλεια του σώματος είτε στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές με τη διαδικασία του αυτεπάγγελτου. Επιπλέον, αναφέρθηκαν στην έμμεση άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, μέσω του δικαιώματος που έχει το Κοινοβούλιο να τροποποιεί ή και να καταψηφίζει τα νομοσχέδια που υποβάλει η Εκτελεστική εξουσία και ειδικά τον κρατικό προϋπολογισμό.   

Σε ανταλλαγή απόψεων που ακολούθησε, ο κ. Σύκας, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη χρήση των ΜΜΕ και των κοινωνικών δικτύων ως σημαντικά εργαλεία στη διαδικασία άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου καθώς συνεισφέρουν στη βελτίωση της διαφάνειας, της άμεσης προβολής του έργου του κοινοβουλίου και της επικοινωνίας με τους πολίτες. Παράλληλα ωστόσο, τόνισε ο Κύπριος βουλευτής, είναι εξαιρετικά σημαντικό να τεθούν δικλείδες ασφαλείας που θα αποτρέπουν τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και της παραπληροφόρησης. Ιδιαίτερα σε σχέση με την ανάγκη εξασφάλισης της διαφάνειας, ο κ. Σύκας σημείωσε περαιτέρω τη θέσπιση του Κώδικα Δεοντολογίας για τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο 2021.

Το απόγευμα εξάλλου, οι Κύπριοι βουλευτές συμμετείχαν στην Ετήσια Συνεδρία της Περιφέρειας των Βρετανικών Νήσων και Μεσογείου. Ο Αν. Πρόεδρος της Διεθνούς Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου κ. Ian Liddell - Grainger ενημέρωσε την Ολομέλεια της Περιφέρειας για το σχεδιασμό της Στρατηγικής του Συνδέσμου για το 2022-25, καθώς και για τις εξελίξεις για το θέμα της αλλαγής νομικής οντότητας του Συνδέσμου. Συζητήθηκαν επιπλέον, θέματα που άπτονται των δραστηριοτήτων της Διεθνούς Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου και των Γυναικών-Βουλευτών της Κοινοπολιτείας (CWP).

 

(IK)