Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-03-2022 14:35

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομου Γ. Προδρόμου στην τελετή έναρξης των 67ων Παγκύπριων Μαθητικών Αγώνων Στίβου Λυκείων/ΤΕΣΕΚ, εις μνήμην Αντώνη Παπαδόπουλου

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας στο Τσίρειο Στάδιο για τους 67ους Παγκύπριους Μαθητικούς Αγώνες Στίβου Λυκείων και Τεχνικών και Επαγγελματικών Σχολών Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΤΕΣΕΚ) και μοιράζομαι αυτές τις όμορφες στιγμές. Μετά από δυο χρόνια απραξίας, είναι πολύ σημαντικό που φέτος διοργανώνουμε αυτούς τους αγώνες. Με την ευκαιρία μάλιστα δείχνουμε ότι ο αθλητισμός και ειδικά ο στίβος είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους που έχουμε για να ξεπεράσουμε και αυτή τη νόσο και την επιδημία, αλλά και πολλές άλλες κοινωνικές νόσους και κακές επιρροές.

Αγαπητές μαθήτριες και μαθητές, αθλήτριες και αθλητές,

Η προσέγγιση του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας είναι ότι με την άθληση και τον κλασικό αθλητισμό ιδιαίτερα σάς βοηθάμε να διαμορφώσετε εσείς, με τον δικό σας τρόπο, την ολοκληρωμένη, υγιή και στέρεη προσωπικότητα και προοπτική σας στη ζωή. Απέναντι σε όλες τις σημερινές προκλήσεις, τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην κοινωνία, τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις της τουρκικής κατοχής στη χώρα μας, της πανδημίας που τόσο μας έχει ταλαιπωρήσει, αλλά και αυτού ακόμα του πολέμου και του δράματος της Ουκρανίας που παρακολουθούμε με πόνο ψυχής, ο αθλητισμός μπορεί να δώσει απαντήσεις και να ενισχύσει την απαντοχή των ανθρώπων.

Το Υπουργείο θα συνεχίσει να στηρίζει και να ενισχύει την ενασχόληση με τον αθλητισμό, φιλοδοξώντας να τον προβάλει στους νέους μας ως τρόπο ζωής, γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι και μπορεί να δίνει απαντήσεις σε παθογένειες που δυστυχώς πάντα θα υπάρχουν στην κοινωνία και συμβάλλει στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων.

Οι αγώνες αυτοί, όπως και κάθε χρόνο, είναι αφιερωμένοι στον αείμνηστο Αντώνη Παπαδόπουλο, μια μεγάλη μορφή του αθλητισμού, της εκπαίδευσης, αλλά και της κοινωνίας μας ευρύτερα. Γιατί ο Αντώνης Παπαδόπουλος, ο ίδιος προικισμένος και ξεχωριστός αθλητής στα νιάτα του, δεν ήταν απλώς πρωτεργάτης του σχολικού αθλητισμού στο Υπουργείο Παιδείας, υπήρξε προηγουμένως και αγωνιστής της ελευθερίας της Κύπρου, μέσα από τον αγώνα της ΕΟΚΑ για αυτοδιάθεση-Ένωση, στο πλευρό του φίλου του Γρηγόρη Αυξεντίου και γενικά ήταν μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα που εξέπεμπε ήθος και πρόβαλλε την αγωνιστικότητα. Ως Προϊστάμενος Φυσικής Αγωγής από το 1969 έγινε φορέας της Αθλητικής Ιδέας στην Κύπρο και συνέβαλε τα μέγιστα στην καθιέρωση του σχολικού αθλητισμού. Εύστοχα και δίκαια, λοιπόν, οι μαθητικοί αγώνες μας είναι αφιερωμένοι στο πρόσωπό του.

Νομίζω ότι περιττεύει αυτή την ώρα, όταν βρίσκομαι ανάμεσα στην ηγεσία της ΚΟΕΑΣ (Κυπριακή Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Αθλητισμού Στίβου), την οποία και καλωσορίζω, τα επιτελικά στελέχη Φυσικής Αγωγής του ΥΠΠΑΝ, τις και τους εκπαιδευτικούς σας της Φυσικής Αγωγής, αλλά και σε τόσους και τόσες ταλαντούχους και αφοσιωμένους αθλητές και αθλήτριες, να εξάρω τα οφέλη της αθλητικής παιδείας. Το πόσο δηλαδή είναι επωφελή τα αθλητικά ιδεώδη και οι αρχές και οι αξίες της ευγενούς άμιλλας, του ευ αγωνίζεσθαι και του αλληλοσεβασμού, της συνείδησης ότι με ήθος πρέπει και να κερδίζουμε στον στίβο και να δεχόμαστε τη νίκη των άλλων και οπωσδήποτε της άσκησης και της σωματικής ευεξίας, που επαληθεύει τον παντοτινό στόχο του ανθρώπου για νου υγιή μέσα σε σώμα υγιές.

Θα υπενθυμίσω μόνο ότι εμείς ειδικά, όντας κληρονόμοι της κλασικής ελληνικής κληρονομιάς, από τα αρχαία χρόνια και τη γέννηση και καθιέρωση του αθλητισμού και του ολυμπισμού, έχουμε σίγουρα μια ιδιαίτερη σύνδεση και σχέση με αυτή την πανανθρώπινη πλέον αξιακή παρακαταθήκη και κληρονομιά. Ωστόσο, δεν αρκεί να νιώθουμε περήφανοι ως «κληρονόμοι», αλλά πρέπει να βιώσουμε αυτή την κληρονομιά και να την κάνουμε καθημερινό κτήμα μας μέσα στον σύγχρονο κόσμο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο αθλητισμός και η σωματική άσκηση δίνουν λύσεις σε πολλά από τα προβλήματα και απαντήσεις σε πολλές από τις προκλήσεις της εποχής μας. Έχουν όμως και το πνευματικό αντίκρισμά τους και σάς βοηθούν να συγκροτήσετε μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Εξάλλου, η συμμετοχή σας σήμερα είναι και ολοκλήρωση μιας κοπιώδους προπονητικής προσπάθειας και έτσι είναι μαζί και ικανοποίηση και χαρά. Χαρείτε λοιπόν αυτές τις όμορφες στιγμές σήμερα εδώ στο Τσίρειο.      

Δεν θα παραλείψω με την ευκαιρία να ευχαριστήσω τις Αρχές του Γυμναστικού Συλλόγου Ολύμπια και του Τσιρείου που φιλοξενούν τους αγώνες αυτούς. Την ίδια όμως ώρα πρέπει να σημειώσω ότι σήμερα μόνο αυτό το στάδιο είναι κατάλληλο για τη διοργάνωση αθλητικών αγώνων και αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αποδεκτό. Θέλω λοιπόν να υπογραμμίσω ότι, μετά και από πρόσφατη σύσκεψη που έγινε υπό την Προεδρία του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη -που επιδεικνύει και προσωπικό ενδιαφέρον- αποφασίστηκε η ανακατασκευή του στίβου στο ΓΣΠ, που ξεκινά αμέσως, αλλά και αμέσως μετά ανακατασκευή του στίβου στο Παφιακό και στο ΓΣΖ. Από την πλευρά του ΥΠΠΑΝ θέλω να ευχαριστήσω την Κυβέρνηση γι’ αυτή την τόσο αναγκαία απόφαση. Διότι δεν αρκεί να έχουμε μόνο στα σχολεία μας πολύ καλές αθλητικές εγκαταστάσεις, αλλά μας χρειάζονται βεβαίως και λειτουργικά στάδια για τον στίβο.  

Χαρήκαμε όλοι προ ολίγου την μπάντα του Μουσικού Σχολείου Λεμεσού που παιάνισε για τους Αγώνες και με την ευκαιρία θέλω να υπογραμμίσω ότι το Υπουργείο Παιδείας και σεμνύνεται για την ποιοτική λειτουργία και τις επιδόσεις τόσο των Μουσικών όσο και των Αθλητικών σχολείων μας, γυμνασίων και λυκείων και σκοπεύει να συνεχίσει να τα ενισχύει και να τα αναβαθμίζει.

Με αυτές τις σκέψεις, συγχαίροντάς σας για όλες τις μέχρι τώρα προσπάθειες και την προετοιμασία σας και γνωρίζοντας ότι τώρα είναι η ώρα να δώσετε τον αγώνα τον καλό και να δείτε τον κόπο σας να αποδίδει σε ταχύτητες και αντοχές δρόμου, σε επιτυχημένες βολές και σε μεγάλα άλματα, κηρύσσω την έναρξη των 67ων Μαθητικών Αγώνων και εύχομαι σε όλες και σε όλους σας καλή επιτυχία! 

ΙΠ