Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-04-2022 11:45

Χαιρετισμός του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Μάριου Πελεκάνου στην τελετή ανακήρυξης του πρώην Δημάρχου Λύσης Ανδρέα Ττοφιά σε επίτιμο δημότη του Δήμου Κιλκίς- Κοινότητα Ακρίτα

Προαύλιος χώρος Ιστορικού Μουσείου- Φυλακίου Ακρίτα «Γρηγόρης Αυξεντίου»

Έντιμε κύριε Υπουργέ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γιωργαντά,

Αξιότιμοι κύριοι Δήμαρχοι Κιλκίς και Λύσης,

Κύριε Γενικέ Γραμματέα της Παγκύπριας Ενιαίας Οργάνωσης Φοιτητών Θεσσαλονίκης,

Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι,

Κυρίες και Κύριοι,

Με ξεχωριστή χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση να παραστώ και να χαιρετήσω τη σημερινή τελετή ανακήρυξης του πρώην Δημάρχου Λύσης Ανδρέα Ττοφιά σε επίτιμο Δημότη Κιλκίς.

Η τιμητική αυτή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς αποτελεί βεβαίως ένδειξη βαθιάς εκτίμησης στον άνθρωπο Ανδρέα Ττοφιά, αλλά και ύψιστη αναγνώριση της πολυσχιδούς του δράσης, η οποία αντανακλά περηφάνια στην οικογένεια, τους συγχωριανούς και ευρύτερα τους συμπατριώτες του.

Η σημερινή εδώ παρουσία μας, αναπόφευκτα μας προκαλεί συναισθηματική φόρτιση, αφού ο τόπος, ο χρόνος, τα τιμώμενα πρόσωπα, το ίδιο το γεγονός παρουσιάζουν αλληλένδετα στοιχεία.

Σε τούτα εδώ τα γεωγραφικά σύνορα, όπου κάποιοι τάχθηκαν να φυλάγουν Θερμοπύλες, υπηρέτησε με περηφάνεια ο εκ των ηρωομαρτύρων  της Κύπρου, ο θρυλικός Γρηγόρης Αυξεντίου από τη Λύση. Και βρισκόμαστε εδώ Απρίλη μήνα, όπου 67 χρόνια πριν ξεκίνησε στη Μεγαλόνησο ο ωραίος εκείνος Αγώνας  της ΕΟΚΑ 55’-’59 με στόχο την ένωση με τη μητέρα Ελλάδα, που κατέγραψε στη διάρκεια του μεγαλειώδεις πράξεις απαράμιλλου θάρρους και ηρωισμού.

Το τιμώμενο πρόσωπο της σημερινής εκδήλωσης πέρα από την κοινή καταγωγή, τη στενή οικογενειακή σχέση με τον ήρωα και την ενεργό εμπλοκή του στον Αγώνα της ΕΟΚΑ, υπήρξε ανάμεσα στους πρωτεργάτες της αδελφοποίησης των δύο Δήμων, αλλά και εξ’ αυτών που συνέβαλαν στην ιδέα για την ίδρυση του Ιστορικού αυτού Μουσείου- Φυλακίου «Γρηγόρης Αυξεντίου» και συνέδραμαν στην υλοποίησή του.

Μέσα από την ευγενική αυτή πρωτοβουλία του Δήμου Κιλκίς αναδεικνύεται η δημιουργική πορεία ενός δραστήριου ανθρώπου που στη ζωή του πορεύτηκε με γνώμονα την ανιδιοτελή προσφορά στο κοινό καλό. Ενός ανθρώπου με γνήσια φιλοπατρία, που έδωσε έμπρακτα το παρόν του σε όλα τα πρόσφατα ιστορικά γεγονότα του τόπου μας, όπως ο Αγώνας της ΕΟΚΑ, οι δικοινοτικές ταραχές του 1963-‘64, η τουρκική εισβολή του 1974 και τα χρόνια στην προσφυγιά, τα όποια αποτέλεσαν όλα σκληρές δοκιμασίες, επιδεικνύοντας πάντοτε ακλόνητο αγωνιστικό φρόνημα.

Αψήφησε κινδύνους, δούλεψε σκληρά, συμπεριφέρθηκε τολμηρά και δεν υπολόγισε κόπους και θυσίες, προκειμένου να φέρει εις πέρας το έργο που αναλάβανε από θέσεις ευθύνης, όπου ετάχθη να υπηρετεί.

Καλός οικογενειάρχης, ακέραιος χαρακτήρας, δυναμικός και αποφασιστικός πλην όμως ταπεινός και μετριόφρων, ο Ανδρέας Ττοφιάς αποδείχθηκε ιδιαίτερα αγαπητός στα μάτια όλων όσοι τον γνώριζαν και κυρίως των συγχωριανών του, που τον ανέδειξαν πολλές φορές στο αξίωμα του Δημάρχου. Με εκλογικές διαδικασίες υπηρέτησε επιπρόσθετα και σε μια σειρά άλλων υπεύθυνων θέσεων, διεκπεραιώνοντας τα καθήκοντά του με παραδειγματική συνέπεια και αφοσίωση.

Η σημερινή τελετή, είμαι βέβαιος ότι γεμίζει ηθική ικανοποίηση πρωτίστως τον ίδιο και την οικογένειά του, καθώς επίσης την αγαπημένη του Κοινότητα Λύσης, όπως και ολόκληρη την Κύπρο. Επειδή άνθρωποι, όπως ο Ανδρέας Ττοφιάς, με τόσο πλούσια δράση, κίνητρο της οποίας ήταν πάντα η εθελοντική προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, αποτελούν άξιους πρεσβευτές του τόπου μας.

Καταληκτικά, θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στο Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς για την Απόφαση του και κατ’ επέκταση για την άρτια διοργάνωση της σημερινής τελετής ανακήρυξης του Ανδρέα Ττοφιά σε επίτιμο δημότη. Θερμά συγχαρητήρια απευθύνω επίσης στον Πρόεδρο και στα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Λύσης για τη συμβολή τους στη διεξαγωγή και στην επιτυχία των διήμερων εκδηλώσεων.

Η αδελφική αυτή πράξη αγάπης και σεβασμού, επισφραγίζει τους ακατάλυτους δεσμούς των ιερών και μαρτυρικών μας τόπων. Ταυτόχρονα επιβεβαιώνει τη βούληση για συνέχιση της στενής και αγαστής συνεργασίας αλλά και των κοινών αγώνων για διαφύλαξη της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η οποία αντικατοπτρίζεται περίτρανα στην ελληνική μας ταυτότητα.

Εκ μέρους της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας εκφράζω τη βαθύτατη εκτίμηση στο πρόσωπο του αγαπητού μας κ. Ανδρέα Ττοφιά, καθώς και τις πιο θερμές ευχές μας για προσωπική και οικογενειακή ευτυχία.

Σας ευχαριστώ.

 

(ΡΜ/ΙΚ)