Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-04-2022 14:05

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή στην εκδήλωση «Pay as you throw, η επόμενη μέρα των αποβλήτων και η δημιουργία μιας πράσινης Κύπρου», χθες

Με ιδιαίτερη χαρά συμμετέχω σήμερα στην εκδήλωση που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Νεανικών Θέσεων, με θέμα «Pay as you throw, η επόμενη μέρα των αποβλήτων και η δημιουργία μιας πράσινης Κύπρου». Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιμη εκδήλωση, η οποία περιλαμβάνει την παρουσίαση του προγράμματος «Διαχωρίζω και Κερδίζω» που εφαρμόζει με επιτυχία ο Δήμος Αγλαντζιάς, στο πλαίσιο του συστήματος «Πληρώνω Όσο Πετώ», καθώς και συζήτηση των δυνατοτήτων αλλά και των ωφελειών της μαζικής εφαρμογής του συστήματος αυτού.

Το γενικότερο θέμα της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της προώθησης της πράσινης ανάπτυξης αποτελούν προτεραιότητες για την Κυβέρνηση και την Πολιτεία. Με την εφαρμογή των δράσεων της Πράσινης Συμφωνίας, η οποία αποτελεί την κορωνίδα της περιβαλλοντικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπαίνουμε σε μια νέα εποχή, που απαιτεί αλλαγή στην κουλτούρα και νοοτροπία μας, καθώς και υιοθέτηση νέων δράσεων. Η εφαρμογή του προγράμματος «Διαχωρίζω και Κερδίζω» που έχει εφαρμόσει ο Δήμος Αγλαντζιάς, αποδεικνύει ότι το Σύστημα «Πληρώνω Όσο Πετώ» με προπληρωμένη σακούλα, το οποίο αποτελεί μια από τις σημαντικότερες νέες αυτές δράσεις, με τον κάθε δημότη να πληρώνει ανάλογα με την ποσότητα των αποβλήτων που παράγει, μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία και στην Κύπρο.

Τα απόβλητα αποτελούν σήμερα μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα μας, αφού η ορθολογική διαχείρισή τους, θα συμβάλει στη διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, καθώς και στην εφαρμογή της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής πολιτικής στον τομέα αυτό. Προτεραιότητα αποτελούν τα οικιακά απόβλητα, η διαχείριση των οποίων είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη λόγω της μικτής τους σύνθεσης και απαιτεί τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος διαλογής και χωριστής συλλογής, την ενεργό συμμετοχή του συνόλου της κοινωνίας, κατάλληλες υποδομές και επαρκή χρηματοδότηση.

Για επίτευξη του στόχου της όσο το δυνατό ταχύτερης μετάβασης σε μια κυκλική οικονομία, στη βάση των πολιτικών και μέτρων που προωθούνται σε όλη την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η χωριστή συλλογή των ανακυκλώσιμων ρευμάτων θα πρέπει να αυξηθεί σημαντικά στην Κύπρο, αφού η προετοιμασία για ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση των δημοτικών αποβλήτων θα πρέπει να ανέλθει σε ποσοστό 55% μέχρι το 2025, 60% μέχρι το 2030 και 65% μέχρι το 2035. Στόχος είναι όπως, μέχρι το 2035, οι συνολικές ποσότητες αστικών αποβλήτων που καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής μειωθούν στο 10% των συνολικών ποσοτήτων που παράγονται. Οι στόχοι αυτοί καθιστούν τη λήψη μέτρων, όπως η διαλογή στην πηγή και η χωριστή συλλογή, άμεση προτεραιότητα του κράτους, σε συνδυασμό με την εφαρμογή του συστήματος Πληρώνω Όσο Πετώ, αφού αυτό είναι που θα παρέχει τα απαραίτητα οικονομικά κίνητρα στους πολίτες για τη μείωση και την αποτελεσματική διαλογή στην πηγή των δημοτικών αποβλήτων.

Η καθολική εφαρμογή τέτοιου είδους προγραμμάτων σε όλους τους Δήμους και Κοινότητες αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Προσπάθεια μας είναι οι Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, βασικοί φορείς της εφαρμογής συστημάτων διαλογής στην πηγή και χωριστής συλλογής αποβλήτων, να καταστούν πρωταγωνιστές στην προώθηση της βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης, τόσο σε επίπεδο σχεδιασμού, όσο και σε επίπεδο υλοποίησης των αντίστοιχων πολιτικών. Πρόθεση μας είναι να στηρίξουμε, με κάθε τρόπο, την τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να εφαρμόσει στην πράξη τη χωριστή διαλογή στην πηγή και τις αρχές της πρόληψης, μείωσης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης αποβλήτων.

Προς την κατεύθυνση αυτή, το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, έχει ήδη αρχίσει την υλοποίηση προγράμματος στήριξης των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης με συγχρηματοδότηση τους από τα Διαθρωτικά Ταμεία, με προϋπολογισμό ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ. Το πρόγραμμα θα καλύπτει τον σχεδιασμό και την καθιέρωση συστημάτων διαλογής στην πηγή και χωριστή συλλογή σε Δήμους και Κοινότητες για όλα τα ρεύματα δημοτικών αποβλήτων, καθώς και την εφαρμογή τιμολογιακής πολιτικής μέσω των συστημάτων Πληρώνω Όσο Πετώ με προπληρωμένη σακούλα. Έχουμε ήδη προχωρήσει στη διαδικασία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τις τοπικές αρχές, με στόχο την υλοποίηση του προγράμματος εντός του 2023.

Κλείνοντας, και αφού συγχαρώ το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Νεανικών Θέσεων για τη σημερινή του πρωτοβουλία αλλά και για τη γενικότερη καινοτόμο δράση του προς όφελος των νέων της Κύπρου, τον Δήμο Αγλαντζιάς για την επιτυχημένη εφαρμογή του προγράμματος «pay as you throw» αλλά και τους υπόλοιπους Δήμους για το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν στην επέκταση του συστήματος, θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος θα στηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο πρωτοβουλίες και δράσεις όπως αυτή που παρουσιάζεται σήμερα. Προτρέπω, λοιπόν, όλες τις τοπικές αρχές να αγκαλιάσουν με θέρμη την προσπάθεια αυτή και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που θα τους δοθούν, ώστε να επιτευχθούν τα μέγιστα δυνατά θετικά αποτελέσματα. 

Σας ευχαριστώ.

(ΜΓ/ΣΧ)