Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-05-2022 14:25

Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή στην εκδήλωση “Γαστρονομική δημιουργία με Χαλλούμι: To τυρί που μαγειρεύεται με όλους τους τρόπους”

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές της σημερινής εκδήλωσης, το ΕΒΕ Λάρνακας, την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας, το Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο Κύπρου, τον Σύνδεσμο Τυροκόμων Κύπρου και τον Σύνδεσμο Αρχιμαγείρων Κύπρου για τη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης, που στόχο έχει την περαιτέρω ανάδειξη και προβολή του παραδοσιακού τυριού της Κύπρου, του χαλλουμιού.

Είναι σε όλους γνωστή η αξία και η θέση που κατέχει το χαλλούμι στην οικονομία του τόπου, αφού είναι το πρώτο σε εξαγωγές αγροτικό προϊόν της Κύπρου και το δεύτερο γενικότερα μετά τα φαρμακευτικά προϊόντα.

Προς τούτο, το Υπουργείο μας έδωσε, και δίνει, ιδιαίτερη σημασία στην καταχώριση του χαλλουμιού στο σχετικό Ευρωπαϊκό Μητρώο, ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Η καταχώριση αυτή από τη μια δίνει ακόμη περισσότερη ώθηση και προβολή στο Εθνικό μας προϊόν και από την άλλη του παρέχει την αναγκαία προστασία για αντιμετώπιση προσπαθειών μιμητισμού και καπήλευσης της ονομασίας χαλλούμι, από παραγωγούς του εξωτερικού.

Φίλοι και Φίλες,

Θεωρώ ότι η σημερινή εκδήλωση κινείται στο ίδιο πνεύμα, δηλαδή αυτό της ανάδειξης και αξιοποίησης των δυνατοτήτων που έχει το χαλλούμι ως βασικό υλικό στη σύγχρονη γαστρονομική δημιουργία. Προς τούτο εμπιστευόμαστε απόλυτα τους ικανότατους chef που έχει η πατρίδα μας. Είμαι σίγουρος ότι, παράλληλα με τις οργανοληπτικές δυνατότητες που έχει το χαλλούμι, θα αξιοποιηθεί στον μέγιστο βαθμό και η προβολή που του παρέχει εδώ και ένα χρόνο το πιο σημαντικό ίσως Ευρωπαϊκό Σήμα Ποιότητας, το ΠΟΠ. Θα θέλαμε να δούμε το Χαλλούμι να εντάσσεται ακόμη περισσότερο στο μενού των εστιατορίων, τόσο της Κύπρου όσο και του εξωτερικού. Και εκδηλώσεις όπως η σημερινή σίγουρα συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Κλείνοντας θα ήθελα και πάλι να συγχαρώ τους διοργανωτές της σημερινής εκδήλωσης και να ευχηθώ κάθε επιτυχία και… καλά μαγειρέματα, φυσικά, πάντοτε με χαλλούμι.


(ΜΒ/ΕΧΡ)