Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-05-2022 18:30

Η βουλεύτρια κα Χριστιάνα Ερωτοκρίτου συμμετείχε σε συνεδρία της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στα Χανιά

Η βουλευτής κα Χριστιάνα Ερωτοκρίτου κατέθεσε σήμερα ομιλία στο πλαίσιο συνεδρίας της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για το θέμα των πρόσφατων προκλήσεων στον τομέα της ασφάλειας στην Ευρώπη.

Μεγαλύτερη πρόκληση σήμερα, ανέφερε η Κύπρια βουλευτής, αποτελεί αναντίλεκτα η συνεχιζόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο πόλεμος και οι συνέπειές του, τόνισε, θα μεταβάλλουν σημαντικά και σε γεωπολιτικούς όρους την ασφάλεια στην Ευρώπη αλλά και τους συσχετισμούς δυνάμεων πέραν αυτής.

Πρώτιστος στόχος, είπε, είναι η στήριξη και ανακούφιση του Ουκρανικού λαού ο οποίος βιώνει μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση. Ο εκτοπισμός εκατομμυρίων ανθρώπων και η έκθεση των πιο ευάλωτων εξ αυτών σε παντός είδους κινδύνους και κακοποιήσεις, επεσήμανε, επιτάσσουν τη λήψη άμεσων, δραστικών  και συλλογικών λύσεων. Επιπρόσθετα, υπογράμμισε, οι γειτνιάζουσες χώρες υποδοχής θα πρέπει να τύχουν πραγματικής στήριξης σε πόρους και υποδομές προκειμένου να καταστεί ομαλότερη η φιλοξενία και παραμονή των Ουκρανών πολιτών στις χώρες τους.

Η ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική αγορά και η πρόσβαση και προμήθεια πηγών ενέργειας από άλλες γεωγραφικές περιοχές, είναι μια άλλη σημαντική παράμετρος που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ίδια στιγμή, τόνισε, η εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία δεν πρέπει να αντικατασταθεί από άλλο αυταρχικό καθεστώς. Συνεπώς, ανέφερε, η αξιοποίηση και εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου από αξιόπιστους εταίρους, καθίσταται πιο επίκαιρη από ποτέ.

Τέλος, η κα Ερωτοκρίτου επεσήμανε ότι η απόφαση για διεύρυνση του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς νέες χώρες, δεν πρέπει να οδηγήσει σε κλιμάκωση της έντασης με τη Ρωσία. Θα πρέπει επίσης, υπογράμμισε, να αποφευχθεί μια πυρηνική σύρραξη η οποία θα είχε ολέθριες συνέπειες, ενώ η συνεχής στρατικοποίηση της Ουκρανίας, δυνατόν να  διαιωνίσει τον πόλεμο. Γι’ αυτό, συμπλήρωσε, είναι απαραίτητο να παραμείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των πλευρών, ώστε να στηριχθεί ο διάλογος και οι εν εξελίξει ειρηνευτικές προσπάθειες.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)