Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-06-2022 21:00

Χαιρετισμός Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου στην παρουσίαση του βιβλίου του Πέτρου Πόρακου για τη μετανάστευση Κυπρίων από τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, στο Λονδίνο

Χαίρομαι για αυτή την εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Μετανάστευση -  Περί Κυπρίων Μεταναστών» του Πέτρου Πόρακου, ο οποίος ενδιέτριψε με τη μελέτη του στο θέμα και μας παρουσιάζει πολύ σημαντικές πτυχές της μετανάστευσης Κυπρίων σε διάφορες χώρες. Την ίδια ώρα λυπάμαι ιδιαίτερα που οι ανειλημμένες μου υποχρεώσεις δεν μου έδωσαν την ευκαιρία να βρίσκομαι εδώ μαζί σας.

Η συγκέντρωση και προβολή ιστορικών στοιχείων για τη μετανάστευση και εγκατάσταση συμπατριωτών μας σε άλλες χώρες, είναι ένα θέμα που ασφαλώς συγκινεί όλους.

Μέσα από τα στοιχεία αυτά προβάλλεται η θέληση, η αποφασιστικότητα, η δύναμη και η επιμονή που επέδειξαν οι συμπατριώτες μας παίρνοντας την απόφαση να διεκδικήσουν αλλού μια καλύτερη προοπτική για τους ίδιους και τις οικογένειες τους, λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο λαός μας σε εποχές πολύ δύσκολες για όλους.

Είναι αυτά τα προβλήματα, της φτώχειας και της ανέχειας, όπως και της αβεβαιότητας για το αύριο, που συνέβαλαν στο μεταναστευτικό ρεύμα από την Κύπρο σε άλλες χώρες, από τις πρώτες δεκαετίες του περασμένου αιώνα, περισσότερο όμως θα έλεγα από τα μέσα του 20ού αιώνα και στη συνέχεια αμέσως μετά την τουρκική εισβολή στο νησί μας, το 1974.

Προερχόμενοι κυρίως από αγροτικές περιοχές οι περισσότεροι των μεταναστών μας είχαν περιορισμένη μόρφωση, αλλά τους διέκρινε η μεγάλη αγάπη, η ειλικρίνεια και ο σεβασμός προς όλους. Τους διέκρινε, ακόμα, και εξακολουθεί να τους διακρίνει πάντα, ο κοινός πόθος για την πατρίδα, την πίστη, τα ήθη και τα έθιμα μας, όπως και τις παραδόσεις μας.

Αυτός ο πόθος και τα γνωρίσματα, τους οδήγησαν να δημιουργήσουν μικρές ή και μεγαλύτερες κοινότητες στις νέες τους πατρίδες με κοινό στόχο τη διατήρηση στενής επαφής μεταξύ τους, όπως και της αλληλοβοήθειας και της αλληλοϋποστήριξης. Αυτό το συνειδητοποιεί αμέσως ο κάθε ένας που επισκέπτεται μια από τις κυπριακές κοινότητες του εξωτερικού, στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αφρική και αλλού. Και είναι με μεγάλη ικανοποίηση που διαπιστώνει κανείς ότι, χάρις στην εργατικότητα και την πρόοδο που επέδειξαν πολλοί από τους Κυπρίους που μετανάστευσαν, είτε πρώτης, είτε δεύτερης και τρίτης γενιάς, αξιώθηκαν να διακριθούν μέσα στις νέες κοινότητες τους και να αποτελούν παράδειγμα για τους υπόλοιπους.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση και η Πολιτεία αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην Κυπριακή Διασπορά. Για αρκετούς ίσως ακούγεται υπερβολικό, αλλά εκτός των συνόρων μας κατοικούν μόνιμα σχεδόν 800 χιλιάδες συμπατριώτες μας. Μια άλλη Κύπρος δηλαδή.

Είμαστε υπερήφανοι για όλους, καθώς με την πρόοδο και τη δημιουργική συμβολή τους στην εξέλιξη των τοπικών κοινωνιών, προβάλλουν ταυτόχρονα την εθνική ταυτότητα, τον πολιτισμό και την κουλτούρα μας, συγκροτώντας έτσι τη συνέχεια της δυναμικής παρουσίας του Κυπριακού Ελληνισμού στο εξωτερικό.

Την ίδια ώρα, μέσω των ηγεσιών των οργανώσεων τους, συμβάλλουν στην προώθηση του εθνικού μας θέματος και διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στις προσπάθειες που καταβάλλονται. Βαθιά είναι γι’ αυτό η ευγνωμοσύνη και η εκτίμηση που τρέφουμε για τη στήριξη της διασποράς μας τόσο στο Κυπριακό και τα άλλα εθνικά θέματα, όσο και για τη στήριξη των παραδόσεων, του πολιτισμού και της γλώσσας μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερη σημασία αποδίδουμε στην αξιοποίηση της νέας γενιάς της Διασποράς μας με συγκεκριμένα προγράμματα και επιδιώξεις, όπως η ανάμιξη και εμπλοκή της στα παροικιακά δρώμενα, η επαφή και γνωριμία με την Κύπρο, η εκμάθηση της γλώσσας και του πολιτισμού της και άλλα. Η νέα γενιά είναι το μέλλον της Διασποράς μας, είναι οι αυριανοί ηγέτες των oργανώσεων μας.

Έχοντας αναφέρει αυτά, αντιλαμβάνεστε πιστεύω ποια είναι και η σημασία της μελέτης των διαφόρων πτυχών της μετανάστευσης των Κυπρίων και της διάδοσης των ευρημάτων της με συγκεκριμένες αυτοαναφορές και εξιστορήσεις γεγονότων από μετανάστες, όπως έπραξε ο Πέτρος Πόρακος με το υπό κυκλοφορία βιβλίο του. Αδιαμφισβήτητα, η συμβολή του στη σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των αποδήμων μας και την ενίσχυση τους, είναι δεδομένη και ουσιαστική.

Συγχαίρω τον φίλο Πέτρο Πόρακο και εύχομαι το βιβλίο του να είναι καλοτάξιδο σε όλες τις ηπείρους και τις χώρες που διαβιούν Έλληνες Κύπριοι.

Σημ.: Τον χαιρετισμό ανέγνωσε, εκ μέρους του Επιτρόπου Προεδρίας, η Πρόξενος της Ύπατης Αρμοστείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο κα Μελίβοια Δημητρίου.

(ΜΓ/ΕΚ/ΙΚ)

 

Σχετικά Ανακοινωθέντα