Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-06-2022 18:06

Ομιλία του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου στην εναρκτήρια εκδήλωση της 38ης Γιορτής του Κρασιού στο Λονδίνο και της παράλληλης εμπορικής έκθεσης που διοργανώνεται από την εφημερίδα «Παροικιακή»

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής για το γεγονός ότι φέτος πραγματοποιείται η  μεγάλη αυτή Γιορτή του Κρασιού και η παράλληλη εμπορική έκθεση που διοργανώνεται με τόση επιτυχία από την εφημερίδα «Παροικιακή». Δυστυχώς, λόγω υπηρεσιακού μου ταξιδιού στις ΗΠΑ, δεν μπόρεσα να παραστώ σ΄ αυτήν την τόσο σημαντική εκδήλωσή σας, την οποία στηρίζουμε σαν Υπηρεσία Αποδήμων.

Η πανδημία του κορωνοϊού μας στέρησε αυτή τη χαρά, τη μεγαλύτερη γιορτή της εδώ παροικίας μας, όπως μας στέρησε και άλλες χαρές και ευκαιρίες της ζωής, ακόμη και τις επαφές με τις οικογένειές μας και άλλα αγαπημένα μας πρόσωπα. Ιδιαίτερο είναι το πλήγμα που δέχθηκε η παροικία μας εδώ, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Και όμως, μετά από δύο χρόνια έχουμε τη χαρά να πραγματοποιείται και πάλι η εκδήλωση της Γιορτής του Κρασιού στο Λονδίνο, που από μια μικρή εκδήλωση με περιορισμένη συμμετοχή και στενό ενδιαφέρον έχει μετεξελιχθεί στο μεγαλύτερο οικονομικό και κοινωνικό γεγονός της παροικίας, αποτελώντας πλέον παράδοση και θεσμό.

Σίγουρα, για να γίνει αυτό χρειάστηκε πολύ σκληρή δουλειά και αφοσίωση από μέρους των διοργανωτών, οι οποίοι αξίζουν του κάθε επαίνου και των συγχαρητηρίων μας. Και δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η εκδήλωση διατηρείται για δεκαετίες, αναβαθμίζεται και στηρίζεται από την Κυπριακή πολιτεία.

Είναι πάρα πολλά που μπορούν να υπογραμμιστούν, προκειμένου να τονιστεί το μεγάλο όφελος από τη διοργάνωση της τόσο ωραίας αυτής ετήσιας εκδήλωσης. Είναι η προσέλκυση του ενδιαφέροντος πολλών ξένων που επιθυμούν να βιώσουν από κοντά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, είναι και πολλά άλλα.

Ειδικά, όμως, η εκδήλωση αυτή προβάλλει την παράδοση και την πρόοδο μας στον αμπελοοινικό τομέα, στον οποίο η Κύπρος έχει μια πανάρχαια παράδοση. Και πρέπει ασφαλώς να νιώθουμε όλοι περήφανοι, γιατί η μικρή πατρίδα μας είναι στη σημερινή Ευρώπη η αρχαιότερη κοιτίδα της αμπέλου, με τους Κυπρίους να παράγουν κρασί πρώτοι στη γηραιά ήπειρο πριν από σχεδόν 5.000 χρόνια, και με την κουμανδαρία μας να είναι το παλαιότερο επώνυμο κρασί στην κόσμο.

Η διοργάνωση της εκδήλωσης έχει και τεράστια σημασία και για την παροικία μας, καθώς δίνει την ευκαιρία στα Κυπριόπουλα δεύτερης, τρίτης και τέταρτης γενιάς που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη Βρετανία, να γνωρίσουν ένα σημαντικό κομμάτι του πολιτισμού μας, καθώς μέσα μέσα από το πρόγραμμα της εκδήλωσης αναβιώνουν ήθη και έθιμα που συνδέονται στενά με τις ρίζες μας.

Η διατήρηση ισχυρών δεσμών με τη νέα γενιά των αποδήμων μας, αποτελεί για μας ύψιστη προτεραιότητα, και αυτό από τα πολλά προγράμματα, τους στόχους και τις επιδιώξεις της εθνικής μας στρατηγικής για αξιοποίηση των πολλών δυνατοτήτων της διασποράς μας.

Ως αρμόδιος για τα θέματα αποδήμων, μπορώ να σας βεβαιώσω ότι έχουμε πλήρη αντίληψη των αναγκών όσο και των μεγάλων δυνατοτήτων της νέας γενιάς των αποδήμων μας. Προωθούμε και εμπλουτίζουμε προγράμματα και δράσεις για ενθάρρυνση της ανάμειξης των νέων στα παροικιακά δρώμενα και αναπτύσσουμε τη συχνότερη επαφή και γνωριμία τους με την Κύπρο, δίνοντας έμφαση στην εκμάθηση της γλώσσας, της ιστορίας  και του πολιτισμού μας.  

Θεωρούμε τους αποδήμους μας βασικό πυλώνα της στρατηγικής και των επιδιώξεων μας. Είναι οι καλύτεροι των πρέσβεων μας και αυτό το υπογραμμίζουμε σε κάθε ευκαιρία με την οφειλόμενη ευγνωμοσύνη.

Στο επίκεντρο των προσπαθειών μας αυτών, βρίσκεται ασφαλώς το εθνικό μας θέμα. Ο στόχος για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας, χωρίς στρατεύματα κατοχής, χωρίς εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα τρίτων χωρών. Επιδιώκουμε μία λύση η οποία να οδηγεί την πατρίδα μας σε νέα εποχή ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας όλων των πολιτών της.

Δυστυχώς, κατά το τελευταίο διάστημα βιώνουμε μια περίοδο ιδιαίτερης σκλήρυνσης της στάσης της τουρκικής ηγεσίας με τoν αναθεωρητισμό και τη νεοοθωμανική νοοτροπία με την οποία πολιτεύεται. Γινόμαστε μάρτυρες μιας πολιτικής και τακτικής που προσκρούει έντονα στο διεθνές δίκαιο και προκαλεί το αίσθημα κάθε δημοκρατικού λαού.

Σε όποια περίπτωση, εμείς θα συνεχίσουμε σθεναρά και με αποφασιστικότητα να προβάλλουμε τα δίκαια μας έχοντας τη στήριξη και αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και ευρύτερα όσων χωρών αποδοκιμάζουν την αλαζονεία και την επιθετικότητα της Τουρκίας και μάχονται για την επικράτηση του διεθνούς δικαίου.

Κυρίες και κύριοι,

Θα ήθελα για μια ακόμα φορά να συγχαρώ ιδιαίτερα τους διοργανωτές της εκδήλωσης αυτής για την προβολή και προώθηση του σύγχρονου κυπριακού οίνου, την εφημερίδα «Παροικιακή» και ιδιαίτερα τον Γενικό της Διευθυντή και φίλο Πάμπο Χαραλάμπους για την επιτυχή διοργάνωση της 38ης στη σειρά Γιορτής του Κυπριακού Κρασιού και της παράλληλης εμπορικής στο Λονδίνο.

Αυτό υπογραμμίζεται και από τη μεγάλη παρουσία διακεκριμένων προσκεκλημένων, όπως και με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού μελών της παροικίας, καθώς και άλλων πολλών επισκεπτών που θα χαρούν, όπως είμαι βέβαιος, ιδιαίτερα τη γιορτή, το ποιοτικό κυπριακό κρασί και τις πλούσιες ποικιλίες του, όπως και ό,τι άλλο περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της γιορτής. 

Εύχομαι κάθε επιτυχία στους στόχους της εκδήλωσης, όπως και κάθε καλό στους συντελεστές της εκδήλωσης και όλους τους παρευρισκόμενους και τις οικογένειές τους.

Σημ.:Το χαιρετισμό ανέγνωσε, εκ μέρους του Επιτρόπου Προεδρίας, ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο κ. Ανδρέας Κακουρής.

/ΣΧ

 

Σχετικά Ανακοινωθέντα